EKİNÖZÜ (KAHRAMANMARAŞ) İLÇESİNİN EKONOMİK GELİŞİMİNE JEOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KATKISI

Kahramanmaraş ili Ekinözü ilçesinin tarihi Roma ve Bizans imparatorluğuna kadar uzanmaktadır. 1563 yılında yazılan Osmanlı Maraş tahrir defterinde Ekinözü ilçesi “Cela” Nergele nahiyesi ismiyle anılmaktadır. İlçe tarihten günümüze bölgede çıkan doğal maden sularıyla bilinmektedir. Ekinözü ilçesinin coğrafi özellikleri ve jeolojik özellikleri göz önüne alındığında maden suları ve yeraltı madenleri yönüyle oldukça zengin bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Fakat bölgesel problemlerden dolayı bu maden suyu ve madenlerin ekonomiye kazandırılmasında zorluklarla karşılaşılmaktadır. Son yıllarda sağlık turizmi amacıyla bölgeye gelen turist sayısında ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Maden sularının özellikleri ve faydaları yeterince bilinmemektedir. Bölgede çıkartılan demir madeni işletmeye uygun kalitede olmasına rağmen özel firmalar karşılaştıkları problemler nedeniyle üretimlerini durdurmak zorunda kalmışlardır. Bu makalenin amacı ve önemi Ekinözü ilçesinin coğrafi sorunlarını tespit etmek, bölgedeki yer altı zenginliklerinin verimliliğini araştırılarak ülke ve bölge ekonomisine kazandırılmasında karşılaşılan temel problemlere çözüm önerisinde bulunmaktır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemiyle bölgesel problemler tarihsel, coğrafi ve sosyo-ekonomik boyutlarıyla ele alınmıştır. Maden suyunun ve maden cevherlerinin fiziki özellikleri ve laboratuvar sonuçlarının bilimsel olarak değerlendirilmesi için nicel veri toplama yönteminden faydalanılmıştır. Bu yönüyle araştırma sadece Ekinözü ilçesini ele alan ilk özgün araştırma olma özelliğine sahiptir.

___

  • Arslan P., Samur, G., Ağım, M. (2001). A Research on Mineral Water Consumption Statııs Amoııg University Students and Some Factors Efjecting the Consumption. Beslenme ve Diyet Dergisi, Sayı (30), Ankara,(Turkey). 22-28.
  • Ataol, M. AKD071-Engizek Dağları-Önemli Doğa Alanları Kitabı, Doğa Derneği, https://www.dogadernegi.org/engizek-daglari/ (Erişim Tarihi: 23.01.2021).
  • Aybek, Ali., Üçok, Serdar., Bilgili, M. Emin., İspir, M. Ali. (2015). Kahramanmaraş ilinde bazı tarımsal atıkların biyogaz enerji potansiyelinin belirlenerek sayısal haritasının oluşturulması, U.Ü. Ziraat fakültesi dergisi, Sayı (29), K.Maraş, (Turkey), 28-29.
  • Çakar, Muzaffer. (1996). Kahramanmaraş ve Çevresindeki Şifalı Suların Özelliklerinin Araştırılması,K.S.Ü. Fen Bil. Enstitü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, (Turkey).
  • Dağlıyar, Ayşe. (2019). Kahramanmaraş Maden Haritası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Haritası, https://www.mta.gov.tr/v3.0/sayfalar/hizmetler/maden-haritalari/kahramanmaras.pdf (Erişim Tarihi: 08.10.2020).
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇİMENTOLU KARIŞIMLARDA PLASTİK ATIKLARIN AGREGA OLARAK KULLANIMI

Nazlı İpek KUL GÜL, Niyazi KOÇKAL

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN ELEKTRİK ENERJİSİ İHTİYACI İÇİN ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ TASARIMI VE SİMÜLASYONU

Zafer Ramazan ŞAHİN, Furkan DİNÇER, Ahmet Serdar YILMAZ

TULUM PEYNİRİNDEN Lactobacillus plantarum VE Lactobacillus paracasei İZOLASYONU, TANIMLANMASI VE ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Gül KÜÇÜKÖNDER, Tuğba ERDEM, Sermet AYMAN, Yekta GEZGİNÇ

THE EFFECT OF THERMİC POWER PLANT WASTE FLY ASH ON PROPERTİES OF PORTLAND CEMENT

Şeyma YÜCETÜRK

ALETSEL DEPREM KATALOĞU VERİLERİ İLE BUCAK (BURDUR) VE ÇEVRESİNİN SİSMİK TEHLİKE PARAMETRELERİNİN TAHMİNİ

Fatih UÇAR

CAESAREA GERMANICIA (?) ARKEOJEOFİZİK ARAŞTIRMALARI

Oktay DUMANKAYA, Özcan BEKTAŞ, Sinan KOŞAROĞLU, Aydın BÜYÜKSARAÇ

DADAĞLI (KAHRAMANMARAŞ) BÖLGESİNDE KARBONATLI KAYAÇLAR İLE İLİŞKİLİ DAMAR TİPİ Pb-Zn CEVHERLEŞMESİNİN MİKROTERMOMETRİK ÖZELLİKLERİ

Cihan YALÇIN, Yusuf URAS

YEŞİLOVA (BURDUR) OFİYOLİTİNİN KUZEYBATISINDA YER ALAN ULTRAMAFİK-MAFİK KAYAÇLARIN VE İZOLE DAYKLARIN PETROLOJİSİ VE JEOKİMYASI

Burçin ÇETREZ, Nurdane İLBEYLİ, Alper GÜNEŞ, Mehmet DEMİRBİLEK, Yusuf URAS

EKİNÖZÜ (KAHRAMANMARAŞ) İLÇESİNİN EKONOMİK GELİŞİMİNE JEOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KATKISI

Sait ŞAHİN, Alican KOP, Yusuf URAS

HBN'NİN LİNEER DÜŞÜK YOĞUNLUKLU POLİETİLENİN İŞLENEBİLİRLİĞİNDE KULLANIMININ İNCELENMESİ

Gözde Özlem KINOĞLU, Gökhan CEYHAN