Lady Lazarus’un Erkek Hegemonyasına İsyanı

Ataerkil toplumların, geçmişten günümüze değin en büyük yanlışı kadınlara tıpkı Simon de Beauvoir’in çalışmasına verdiği isim gibi İkinci Cinsiyet etiketini yapıştırmak olmuştur. Sosyal hayatta kendi cinsiyetinin varlığını kabul ettirmek ve kendilerini gerçekleştirmek için kadınlar, her daim bir mücadele içerisinde olmuşlardır ve Mary Wollstonecraft’ın Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi’ nden beridir bu mücadeleyi siyasal, sanatsal ve daha birçok alanda ortaya koymuşlardır. Bu çalışmada, Batı edebiyatın da 20. Yüzyılın en güçlü yazarlarından biri olarak kabul edilen Sylvia Plath’ın Lady Lazarus adlı şiirin de kadının var olmak adına yeniden doğuş metaforu çerçevesinde yazdığı dizeleri, Fransız feministlerin ışığı altında incelenecektir. Plath bu şiirde İncil’de geçen Lazarus’un yeniden doğuş hikâyesini bir Kadın Lazarus sembolüyle bağdaştırarak erkeği alt etme çabasına girişmiştir. Böylece, Kadın Lazarus erkek hegemonyasına meydan okuyarak yeniden doğmayı ve kadın kimliğini toplumda kabul ettirerek, mevcut ataerkil düzendeki baskılanıp ezilmiş kadın figürü yerine, güçlü kadın kavramını getirdiği yeni bir düzen kurmayı amaçlar. Ayrıca, Plath özgür olmak için seçtiği bir çözüm yolu olan intihar girişimini ve baskı altında yaşayan bir kadın olarak hissettiklerini eserine yansıtmıştır. Bu anlamda, Plath’in ataerkil düzen içerisinde karşılaştığı zorlukları ve bu düzene karşı olan isyanını anlatan Lady Lazarus şiiri, cinsiyet eşitliği mücadelesine katkısı olan önemli bir eserdir.

OPPOSING MALE DOMINANCE IN LADY LAZARUS

The chief wrongdoing of patriarchal societies throughout history and into the present dayare their labelling of women as the second sex akin to Simon de Beauvoir’s magnumopus of the same name. Women have consistently struggled in order to put across theexistence of their own gender, as well as to make themselves present within the strata ofsocial life. They have given voice to this struggle through politics, art, and a great manyother means ever since Mary Wollstonecraft’s penning of A Vindication of the Rights ofWomen. In this paper, the existence of woman in the poem Lady Lazarus by Sylvia Plathwho is accepted to be one of the strongest writers of the 20th century Western Literaturewill be examined under the lens of French Feminism. In this poem, Plath attempts todispose men by correlating them with a female Lazarus symbol, as taken from the resurrection story of Lazarus in the Bible. She hence aims to bring the concept of thewoman to a new level in place of the pre-existing patriarchally oppressed female figure bychallenging male dominance and by establishing the re-birth of as well as identity ofwomen in society. Plath moreover conveys in her poem the emotions of a woman whoselects suicide as a means of freedom and lives under pressure. Lady Lazarus in thiscontext, in its voicing the challenges Plath faced within patriarchal society and her revoltagainst it, is an important piece that contributes to the struggle for gender equality.

___

  • Butscher, E. (1976). Sylvia Plath: Method and Madness, Schaffher Press.
  • Cixous, H. & Calle-Gruber M. (2003). Hélène Cixous Rootprints: Memory and Life Writing. Taylor & Francis, London.
  • De Beauvoir, S. (2010). The Second Sex, Vintage Book, New York.
  • Evans, J. (1995). Feminist theory today. An Introduction to Second-Wave Feminism, London.
  • Frost, L. (2000). Every woman Adores a fascist: Feminist visions of fascism from three guineas to Fear of Flying. Women’s Studies, 42, 37-69.
  • Gillis, S., Howie, G. & Munford R. (2007). Third wave feminism: A critical exploration. Palgrave Macmillian, New York.
  • Henry, A. (2004). Not my mother’s sister: Generational conflict and third wave feminism. Indiana University Press, Indiana.
  • Hewit, N. (2010). No permanent waves: Recasting histories of U.S. feminism, Ruther University Press, London.
  • Irigaray, L. (1985). This sex which is not one. Cornell University Press, Newyork.
  • Kızılarslan, Y. (2008). Cadıların lanetlediği bir masal prensesi:Sylvia Plath, BİA Haber Merkezi, http://bianet.org/biamag/dunya/110449-cadilarinlanetledigi- bir-masal-prensesi-sylvia-plath
  • Mann, S. A. (2012). Doing feminist theory: From modernity to postmodernity. New York, NY: Oxford University Press.
  • Offen, K. M. (2000). European feminisms, 1700-1950: A political history. Stanford University Press.
  • Perloff, M.G. (1972). A ritual for being born twice: Sylvia Plath‘s ―The Bell Jar‖. Contemporary Literature, 13 (4), 507-522.
  • Ryan, J. (2003). Chinese women and the global village: An Australian site. University of Queensland Press.
  • Templer, B. (2009). Poetry in motion: A multimodal teaching tool. Humanising Language Teaching, 11.
  • Wagner, L.W. (1982). Plath‘s Lady Lazarus. Explicator, 41 (1), 50-52.
  • Wagner, L.W. (1984). Critical essays on Sylvia Plath. Twayne Publishers.
  • Wagner-Martin, L. (1987). Sylvia Plath: A Biography. New York: Simon and Schuster.