BEĞENDIĞINIZ GIBI SHAKESPEARE’IN KOMEDI SANATI

Shakespeare diğer oyun yazarlarından birçok yönden farklıdır; en belirginleri trajik, komik karakterler ve durumlar yaratmanın yanı sıra görünüşte benzer olmayan özellikleri bir araya getirmesidir. Örneğin, Shakespeare romantik evlilik mitini komedi biçimindeki diğer hicivcilerden daha fazla geliştirir. Onu bu kadar benzersiz yapan şey, alem yaparken ya da soytarılık yaparken karakterlerin zihinlerine ve kalplerine girmesidir. Shakespeare'in komedisi, onun gizli arzusunun yansımasıdır ve zamanının acı sosyal gerçeklerini seyirciye yansıtır. Ek olarak, Shakespeare'in zengin hayal gücü, gerçekten Evrensel olan bu başyapıtın yapı taşıdır. Genel olarak, komedileri sadece güldürmek ve okuyucuları eğlendirmek için değildir, her zaman insan düşüncesinin ufkunu genişleten ontolojik bir mesaj taşırlar. Onlar, insanın zorluklarını, varoluş felsefesini ve yaşamın geçici yönünü bulabileceğimiz çok işlevli bir tür ortamdır. Ne kadar muhafazakar olursa olsun, siyasi sistemlere çeşitli karakterler aracılığıyla meydan okuyarak alay eder. Shakespeare, komediyi asla kabul edilmiş bir alışılmış kavram biçiminde yaratmaz. Sanatının sırrı, hayata nasıl yaratıcı bir şekilde tepki verdiğinde yatar. Nitekim bu makale, Shakespeare'in komedi sanatını ve onun seleflerinden, özellikle de klasik hicivcilerden farklılıklarını tartışmaya yönelik bir girişimdir. Bu tartışma için seçilen oyun, süssüz sahneleri, pastoral edebiyat, aşk ve görünüm açısından çeşitli özellikler taşıyan Beğendiğiniz Gibidir.

___

  • Barber, C. (1959). Shakespeare’s Festive Comedy: A Study of Dramatic Form and Its Relation to Social Custom, UK: Princeton University Press.
  • Berry, E. (1984). Shakespeare's Comic Rites, Cambridge: Cambridge University Press. Bloom, H. (2004). William Shakespeare’s As You Like It, Philadelphia: Chelsea House Publishers.