BİLGİ YETKİNLİĞİNİN LOJİSTİK PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İşletmeler kendilerine maliyet yükü getirecek nakliye, bilgi teknolojileri gibi faaliyetleri genel olarak bu hizmetleri kendilerine sunabilecek düzeyde olan işletmelerden dış kaynak kullanımı yolu ile kullanmaktadırlar. Bilgi teknolojileri, işletmelerin en çok ihtiyacı olan bilginin işletme içerisine doğru hareketinde rol oynarken işletmelerin iç haberleşmelerinde, bilgi aktarımlarında da rol oynamaktadır. Dolayısıyla işletmelerin bilgi teknolojileri kullanım yetkinliğinin satın aldıkları lojistik hizmeti satın alan işletmelerin performanslarını etkilemeleri beklenmektedir. Bu çalışma, lojistik hizmeti satın alan KOBİ’lerde kullanılan bilgi teknolojilerindeki yetkinliklerinin lojistik performans algıları üzerinde etkisinin olup olmadığının ölçülmesini amaçlamaktadır. Sektör gözetilmeden yüz yüze anket uygulaması yapılmış ve toplam 355 veri toplanmıştır. Veriler SPSS 25.0 istatistik paket programı uygulanarak, faktör analizi, t testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Çıkan sonuçlara göre, bilgi teknolojileri yetkinliği ile lojistik performans arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bilgi yetkinliğinin işletmenin büyüklüğüne ve çalışan sayısına göre farklılık gösterdiği fakat cinsiyete, eğitim durumuna, ve faaliyet yılına göre bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır.

___

  • Aivaz, K. ve A. Capatina. 2013. “Implications of Logistic Service Quality on the Satisfaction Level and Retention Rate of an E-Commerce Retailer’s Customers.” http://www.ecocyb.ase.ro/20132/Micu%20Adrian%20(T).pdf
  • Daugherty, P. J; Chen, H.; Mattioda D., ve Grawe, S. J. (2009). “Marketing/Logistics Relationships: Influence on Capabilities and Performance.” Journal of Business Logistics, 30(1): 1–18.
  • Daugherty, P. J; Stank, T. P. ve Ellinger, A. E. (1998). “Leveraging Logistics/Distribution Capabilities: The Effect of Logistics Service on Market Share.” Journal of Business logistics, 19(2): 35.
  • Ellinger, A. E., Daugherty, P. J., ve Keller, S. B. (2000). “The Relationship between Marketing/Logistics Interdepartmental Integration and Performance in US Manufacturing Firms: An Empirical Study.” Journal of Business Logistics 21(1): 1.
  • Gil-Saura, I., ve Ruiz-Molina, M. E. (2011). “Logistics Service Quality and Buyer–customer Relationships: The Moderating Role of Technology in B2B and B2C Contexts.” The service industries journal 31(7): 1109–23.
  • Gil Saura, I., Ruiz Molina, M. E., ve Frances, D. S. (2008). “Logistic Service Quality and Technology: A Comparison between Supplier–retailer and Retailer–consumer Relationships.” The International Review of Retail, Distribution and Consumer Research 18(5): 495–510.
  • Gil Saura, I., Servera Frances, D., Berenguer Contri, G. ve Fuentes Blasco, M. (2008). “Logistics Service Quality: A New Way to Loyalty.” Industrial Management & Data Systems 108(5): 650–68.
  • Lai, F., Zhao, X. ve Wang, Q. (2007). “Taxonomy of Information Technology Strategy and Its Impact on the Performance of Third-Party Logistics (3PL) in China.” International Journal of Production Research 45(10): 2195–2218.
  • Mentzer, J. T, ve Williams, L. R. (2001). “The Role of Logistics Leverage in Marketing Strategy.” Journal of Marketing Channels 8(3–4): 29–47.
  • Stank, T. P, Keller, S. B. ve Daugherty. P. J (2001). “Supply Chain Collaboration and Logistical Service Performance.” Journal of Business logistics 22(1): 29–48.
  • Tippins, M. J., and Sohi, R. S. (2003). “IT Competency and Firm Performance: Is Organizational Learning a Missing Link?” Strategic Management Journal 24(8): 745–61.
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-4289
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi