Ham Petrolün Suda Çözünebilen Kısımlarının Xiphophorus helleri Heckel, 1848 (Poeciliidae, Teleostei) Testis Histolojisi Üzerindeki Etkileri

Bu çalışmada, ham petrolün suda çözünebilen kısımlarının Xiphophorus helleri (kılıçkuyruk) testis dokusundaki akut etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Kırk adet ergin erkek X. helleri örneği (ağırlık: 3±0,5 gr, uzunluk: 6±1 cm) her biri onar balıktan oluşan üç deneme bir kontrol grubu olmak üzere toplam dört gruba ayrılmış, deneme grupları %10, %20, %40 konsantrasyonlarda ve 24, 48, 72 ve 96 saat süreyle ham petrolün suda çözünebilen kısımlarına maruz bırakılmıştır. MS 222 ile uyuşturulan kontrol ve deneme grubu örneklerinden alınan testis dokuları Hematoksilen-Eozin ile boyanarak ışık mikroskobu ile incelenmiştir. Konsantrasyon ve maruziyet süresi artışına paralel olarak tüm deneme gruplarının testis dokusunda yaygın hemoraji ve vazodilatasyon, seminifer tübüllerde küçülme, Leydig hücrelerinde piknozis ve nekrozis, germinal epitel hücrelerinde düzensizleşme izlenmiştir. Bulgular, özellikle nakliye sırasında gösterilmesi gereken çok büyük özene rağmen oluşabilecek petrol kazalarından sonra, sucul omurgalıların üreme başarıları ile populasyon dinamiklerinin dikkatle değerlendirilmesi gereğini işaret etmektedir.

___

  • Blazer VS, 2002. Histopathological assessment of gonadal tissue in wild fishes. Fish Physiology and Biochemistry, 26, 85–101.