Gebelik Dönemindeki Ratlara Kafeik Asit Fenetil Ester (CAPE) Uygulamasının Bazı Dokularda Oksidatif Stres Üzerine Etkileri

 Bu çalışmada, ratlarda gebelik döneminde Kafeik Asit Fenetil Ester (CAPE) uygulamasının karaciğer, kalp, beyin, böbrek, böbreküstü bezi gibi bazı dokulardaki oksidatif stres üzerine etkileri araştırıldı. CAPE1 ve CAPE2 gruplarına gebelikten 10 gün önce başlanarak 10 mg/kg/gün CAPE içme suyu içinde verildi. KONTROL1 ve KONTROL2 gruplarına ise herhangi bir uygulama yapılmadı. KONTROL1 ve CAPE1 grupları gebeliğin 11. gününde, KONTROL2 ve CAPE2 grupları ise gebeliğin 21. gününde dekapite edildi. Hayvanlardan doku örnekleri alındı ve homojenize edildi. Yapılan analizler neticesinde böbrek dokusunda gebeliğin ilk ve ikinci yarısında CAPE uygulanan gruplarda Total Antioksidan Seviyeleri (TAS) seviyelerinin kontrol grubuna göre düşük olduğu belirlendi (P<0.01). Total Oksidan Seviyeleri (TOS) bakımından incelendiğinde ise, gebeliğin ikinci yarısında CAPE uygulana grupta kalp dokusunda TOS seviyesinin gebeliğin ilk yarısına göre düşük olduğu belirlendi (P<0.05). Böbrek dokusunda ise gebeliğin ilk yarısında CAPE uygulanan grupta TOS seviyesinin artış gösterdiği saptandı (P<0.01). Sonuç olarak, gebelik döneminde CAPE uygulamasının gebeliğin ilk ve ikinci yarısında incelenen dokularda total antioksidan seviyelerini değiştirmediği, gebeliğin ikinci yarısında ise, artan oksidatif stresin CAPE uygulaması ile birlikte karaciğer ve beyin dokusu dışındaki dokularda koruyucu etkisinin belirgin olduğu tespit edildi. 

___

  • Agarwal A, Gupta S, Sikka S 2006. The role of free radicals and antioxidants in reproduction. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology, 18(3):325-332.