Sosyal Hayatın Önemli Unsurlarından: Kayseri Bağ Hayatı ve Hamam Kültürü

Kayseri ilinin birçok yerinde bozkır iklim özellikleri hâkimdir. Burada yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. İklim özellikleri ve Kayseri’de kanalizasyon teşkilatının olmaması sıtma hastalığının yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Bu durum Kayserilileri yazları bağlara göçerek bu sezonu bağ evlerinde geçirmeye itmiştir. Haziran ayında başlayan bu yer değiştirme Kayseri’ye ait bir gelenektir. Bu gidilmeye “göç” denir. Kayseri’de geniş bağ alanları ve köklü bir bağcılık kültürü vardır. Bağcılığın ve yazları bağa göçme âdetinin Kayseri’de ne zaman başladığı bilinmese de, Kayseri halkı için bağlar ve bağcılık büyük önem taşımış ve taşımaya da devam etmektedir.

The Important Factors of Social Life: Kayseri’s Vineyard Life and Turkish Bath Culture

In many parts of Kayseri province, steppe climate features prevail. Summers are hot and dry, winters are cold and snowy. Climatic characteristics, due to the lack of sewerage system in Kayseri, such as malaria disease common in the city, such as the Kayseri, summer in the vineyards to migrate to the vineyard this season has led to spend in the houses. This displacement, which starts in June, is a tradition belonging to Kayseri. This is called “migration. Kayseri has extensive vineyard areas and a long-standing culture of viticulture. Although it is not known when viniculture and summer labor began in Kayseri, vineyards and vineyards for the people of Kayseri are of great importance and continue to carry.

___

  • [1] Barlas, Halil Uğurol, Kayseri Düğünleri Üzerine Bir Araştırma Denemesi, Yurttaş Kitabevi Folklor Yayınları: 2, İstanbul 1963.
  • [2] Baydoğan, Mürüvet; 90 Yaşında, Kayseri doğumlu,“Mirat–i Kayseriyye” Yazarı Ahmet Nazif Efendinin Yiğeni, Kahveci Hakkı Ağa (Hakkı Baydoğan)’ın Kızı, Röportaj tarihi: 11.10.2011.
  • [3] Bozkurt, Ayşe; 70 Yaşında, Kayseri doğumlu, Röportaj tarihi: 15.09.2011.
  • [4] Çelebi, Ömer(1979). Kayseri ve Yöresinde Turizm, Yeni Matbaa, Kayseri.
  • [5] İmamoğlu, Vacit(2011). Kayseri Bağ Evleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Nisan 2001.
  • [6] İzbırak, Reşat(1947). “Kayseri Şehrinin İşleme ve Gelişmesinde Bağcılığın Etkileri”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Cilt: 5 Sayı: 4 Ankara 1947. (401-414)
  • [7] Tali, Şerife(2008). Germir Evlerinin Giriş Kapı Tasarımları Üzerine Tipolojik Bir Araştırma, Sayı 21.
  • [8] Tali, Şerife(2005). “Geleneksel Kayseri Evlerinde Süsleme”, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 6, Sayı 2.
  • [9] Ulusoy, Hatun; 65 Yaşında, Kayseri doğumlu, Röportaj tarihi: 15.09.2011.
  • [10] Yeğenoğlu, Mehmet Cavit(2011). Erciyes’den Püfür Püfür Eski Zamanlarda Kayseri Yaşam Kültürü, Kayseri İli Yardım Derneği İstanbul Şubesi Kültür Yayınları, İstanbul.