Otel işletmelerinde e-pazarlama: Konya’da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri üzerine bir araştırma

Elektronik pazarlama (e-pazarlama), üretilen mal ve hizmetlerin web ortamında tanıtılması ve pazarlama faaliyetlerinin yine bu ortamda gerçekleşmesidir. E-Pazarlama, internet aracılığıyla konaklama işletmeleri ve müşteriler arasında doğrudan iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, Konya’da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin internet imkânlarını nasıl ve ne düzeyde kullandıklarını belirlemektir. Veri toplama aracı olarak yüz yüze mülakat tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda, Konya’da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı dokuz otel işletmesinin satış müdürleri ve satış sorumluları ile 24 sorudan oluşan mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, otel işletmelerinin reklam ve tanıtımlarını yapmak için kendi web sitelerini, e-pazarlama faaliyetleri için çoğunlukla sosyal paylaşım sitelerini kullandıkları görülmüştür.

E-marketing in hotel businesses: A survey on four and five-star hotels in Konya

Electronic marketing (e-marketing) means introducing produced goods and services on web environment and carrying out marketing activities in this environment. E-Marketing provides direct communication between accommodation organizations and customers by means of Internet. The aim of this study is to determine how and to what extent four and five-star hotels operating in Konya use Internet resources. Face to face interview method is used as data collecting tool. In this context, interviews composed of 24 questions are made with sales managers and sales representatives of nine four and five-star hotels in Konya. As a result, it has seen that, for advertising and publicity, hotels use their own web sites and for e-marketing activities, they mostly use social networking sites.

___

  • Alabay, M.N. (2010). Geleneksel Pazarlamadan Yeni Pazarlama Yaklaşımlarına Geçiş Süreci. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. C.15, S.2, 213-235.
  • Arthur, D. (1995). Managing Human Resources in Small and Mid-Sized Compa-nies. AMACOM American Marketing Association, New York, 227-251.
  • Askeroğlu, O. (2010). Pazarlama Odaklı Halkla İlişkiler Uygulamalarında Sosyal Medyanın Rolü. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 9-10.
  • Atlı, Y. (2013). Bankacılık Sektöründe E-Pazarlama Uygulamaları Elazığ İlindeki Katılım Bankaları Müşterileri Üzerine Bir Araştırma. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ, 32.
  • Ayata, B. (2010). İnternet Üzerinden Elektronik Pazarlama ve Mobilya Sektörün-deki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Bir Araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bolu, 34.
  • Bandurina, İ. (2012). Otel İşletmelerinde E-Pazarlama: Astana (Kazakistan)’daki Dört ve Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma. Dokuz Eylül Ün-iversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 2.
  • Bitner, J. ve Booms, B. (1981). Marketing Strategies and Organizational Structures for Service Firms in Donnelly. American Marketing Association, Chicago, 47-52.
  • Boone, Louis, E., ve Kurtz, David L., (2006). Contemporary Marketing, 12th. Ed., (Mason, Ohio, South-Western, 117.
  • Börühan, G. (2014). Elektronik Ticarette Siparişlerin Yerine Getirilmesinde Lojis-tik Hizmet Kalitesinin Müşteri Memnuniyetine Etkisi: Özel Alışveriş Sitelerinde Uygulamalar. Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir, 58.
  • Bozkurt, İ. (2005). Bütünleşik Pazarlama İletişimi, 2. Baskı., İstanbul: Mediacat Yayınları, 9-10.
  • Bulut, Z. (2009). Elektronik Pazarlamada Stratejik Konumlandırma Süreci: Türkiye Uygulamalar. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir, 45.
  • Coşkun, G. (2015). Seyahat Acentelerinde Elektronik Pazarlama ve Ankara İlinde Bir Araştırma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Gedik, H. (2009). Kobiler de E-Pazarlamanın Önemi: Konya Kobilerin de E-pazarlama Uygulamaları. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Sivas, 117.
  • Gürel, E. (1998), İnternet ve Pazarlama Pazarlama Dünyası, Kasım-Aralık, 41.
  • Kılıç , E. (2010). E-Pazarlama İnternet Üzerinden Pazarlama ve Yöntemler Üzerine Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Koçer, M. (2012). Elektronik Ticaretin Pazarlama Stratejilerine Etkileri, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 24.
  • Meng, X. (2010). Study on Combing of E-commerce and E-marketing. Journal of Software, 5 (5): 546-553.
  • Özen ,Ç. (2015). E-Pazarlama Stratejilerinde Çevrimiçi Arama Sitelerinin Önemi ve Bir Araştırma. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 22.
  • Strauss, J., El-Ansary, A. ve Frost, R. (2006). E-Marketing Fourth Edition, New Jersey: Pearson Education, 4.
  • Sürer, A. (2012). E-Pazarlama Yöneliminin İhracat Performansı Üzerine Etkisi: Gaziantep İlinde Bir Araştırma. Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler En-stitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 15.
  • Turdaliev, C. (2009). Otel İşletmelerinde Elektronik Pazarlama: İzmir İli Dört ve Beş Yıldızlı Otellerinde Uygulamalı Bir Çalışma. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Tutar, F., Kocabay, M., Kılınç, N. (2007). Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Turizm Sektöründe E Ticaret Uygulamaları: Nevşehir Örneği. Sayı 12, 196.
  • Yıldız, H. 2013. Giyim Sektöründe Elektronik Pazarlama Faaliyetlerinin Üretici ve Tüketici Açısından İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 17.