Maksillofasiyal deformite düzeltmesi sonrası gelişen unilateral vokal kord paralizi

Genel anestezi, düşük morbidite ve mortalite oranına sahip, güvenli bir işlemdir. Tek seferde sağlanan, girişimsel olmayan endotrakeal entübasyon sonrası minor travma ile gelişen orta derecede ses kısıklığı ve boğaz ağrısı, erken postoperatif dönemde normal kabul edilir. Ses kısıklığı ile seyreden vokal kord paralizi ise endotrakeal entübasyonun çok nadir görülen bir komplikasyonudur. Bu nedenle özellikle ortognatik cerrahiden sonra ortaya çıkarsa erken tanı koymak zordur. Ortognatik cerrahi sonrası bu komplikasyon, sadece bir vaka raporunda bildirilmiştir. Bu olguda, 33 yaşında sağlıklı bir kadın hastada bimaksiller ortognatik cerrahi sonrası gelişen, ses kısıklığı ile seyreden tek taraflı vokal kord paralizi bildirildi. Ses kısıklığı entübasyona bağlı olarak kabul edildi ve hastada video laringoskopik inceleme yapılana kadar erken postop fazda vokal kord paralizi teşhis edilemedi. Vokal kord paralizi beş ay sürdü ve herhangi bir girişimsel tedavi uygulanmadan düzeldi. Çok nadir bir komplikasyon olmasına rağmen, vokal kord paralizi cerrahlar veya anestezi uzmanları tarafından göz ardı edilmemelidir ve ortognatik cerrahi sonrası vokal kord fonksiyonlarına dikkat etmelidir. Aspirasyon riski yoksa, herhangi bir girişimsel tedavi yapmadan önce en az 6 ay beklenmesi gerekir.

Unilateral vocal cord paralysis following maxillofacial deformity correction

General anesthesia has a low morbidity and mortality rate and is considered a safe procedure. Moderate hoarseness and sore throat are considered acceptable during the early postoperative period due to minor trauma even after first attempt noninvasive intubation. Vocal cord paralysis is an infrequent complication of endotracheal intubation. It also presents with hoarseness and that is why early diagnosis is difficult, especially if it appears after the orthognathic surgery procedure. There is only one case report of this complication after orthognathic surgery. In this case report, a 33-year-old healthy female patient who had unilateral vocal cord paralysis after bimaxillary orthognathic surgery is presented. Although hoarseness was the first symptom, it was considered as mild hoarseness due to intubation and could not be diagnosed in the early postoperative phase until the video-laryngoscopic examination was performed. Vocal cord paralysis lasted for five months and resolved spontaneously. Although very unusual, surgeons or anesthesiologists should be aware of this unpleasant complication and pay attention to vocal cord functions after orthognathic surgery. If there is no risk of aspiration, at least six months is required before performing any interventions.

___

  • 1. Maktabi MA, Smith RB, Todd MM. Is routine endotracheal intubation as safe as we think or wish? Anesthesiology. 2003;99:247–8.
  • 2. Kikura M, Suzuki K, Itagaki T, Takada T, Sato S. Age and comorbidity as risk factors for vocal cord paralysis associated with tracheal intubation. Br J Anaesth. 2007;98:524–30. doi:10.1093/bja/aem005.
  • 3. Hurtado Nazal C, Araneda Vilches A, Vergara Marín C, García Contreras K, Napolitano Valenzuela C, Badía Ventí P. Vocal cord paralysis after endotracheal intubation: an uncommon complication of general anesthesia. Brazilian J Anesthesiol (English Ed. 2018;68:637–40. doi:10.1016/j.bjane.2017.12.007.
  • 4. Beebe DS. Complications of tracheal intubation. Semin Anesth Perioper Med Pain. 2001;20:166–72.
  • 5. Complications of the endotracheal tube following initial placement: Prevention and management in adult intensive care unit patients - UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/complications-of-the-endotracheal-tube-following-initial-placement-prevention-and-management-in-adult-intensive-care-unit-patients. Accessed 12 Jan 2020.
  • 6. Ellis SF, Pollak AC, Hanson DG, Jiang JJ. Videolaryngoscopic evaluation of laryngeal intubation injury: Incidence and predictive factors. Otolaryngol - Head Neck Surg. 1996;114:729–31.
  • 7. Fauzdar S, Kraus J, Papageorge M. Vocal cord paralysis following orthognathic surgery intubation. Ann Maxillofac Surg. 2011;1:166.
Journal of Surgery and Medicine-Cover
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Selçuk BAŞAK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kronik Hepatit B enfeksiyonu açlık kan şekeri düzeylerini ve yağlı karaciğeri etkiler mi?

Serkan YALAKİ, Hüseyin PÜLAT

COVID-19 pandemisinin kadın hastalıkları ve doğum kliniğindeki sağlık çalışanları üzerindeki psikolojik ve sosyal etkileri

Navdar Doğuş UZUN, Mustafa TEKİN, Emre SERTEL, Alpay TUNCAR

Küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle pnömonektomi uygulanan 70 yaş üzerindeki hastaların incelemesi: 10 yıllık deneyim, kesitsel çalışma

Ozgur Omer YİLDİZ, Kubilay İNAN, İlknur AYTEKİN ÇELİK, Eray ÇINAR

Tekrarlayıcı kolorektal anastomoz striktürlerinin tedavisinde yeni bir teknik: Manyetik kompresyon striktüroplasti

Ali KILIÇ, Abdullah ŞİŞİK

Venöz yetmezlik ve varis tedavisinde stripping/ligasyon ve siyanoakrilat ile embolizasyon yöntemlerinin karşılaştırılması

Cengiz GÜVEN, Ali BAYKAN

PIP değeri yüksek olan Morgagni hernili hastada anestezi: Olgu sunumu

Duygu DEMİRİZ GULMEZ, Hilal KIRCI, Koray KÜREKÇİ, Gül ŞALCI

Cerrahi tedavi yapılan periferik vasküler yaralanmalarda değerlendirme: Retrospektif kohort çalışma

Zafer Cengiz ER, Kıvanç ATILGAN

Santral sinir sistemi yüzeyel siderozisin sıradışı bir nedeni: Vestibüler schwannoma olgusu

Bünyamin GÜNEY, Yusuf Kenan ÇETİNOĞLU, İbrahim Önder YENİÇERİ, Neşat ÇULLU

Maksillofasiyal deformite düzeltmesi sonrası gelişen unilateral vokal kord paralizi

Kıvanç Berke AK, Mine ÖZEN AKAY, Sina UÇKAN

İleri derece preterm bebeklerde neonatal nöbetler için levetirasetam tedavisinin etkinliğinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi

Mustafa Kurthan MERT, Leman TEKİN ORGUN