Mikrodenetleyici ile CanBus Haberleşme Ağı Üzerinden Veri Depolama Sistemi Uygulaması ve Performans Analizi

Otomotiv sektörü günümüz teknolojisinin en büyük fırsatlarından biridir. Otomobiller her zaman hayatımızın vazgeçilmez ekipmanlarının başındaki yerini koruyor. Bu sistemler hem mekanik hem de elektronik olarak çok büyük bir altyapıya ve tasarıma sahiptir. İnsanlar için ön planda olan bu ekipmanların gereksinimlerinde güvenlik önceliklidir. Bu nedenle her bir algılayıcının doğru çalışması ve sistem içerisinde birbirleriyle çok hassas bir şekilde iletişim kurmaları gerekir. Otomobillerdeki bu güvenli haberleşme CanBus haberleşme sistemi ile yapılmaktadır. Bu makalenin amacı, otomobillerdeki CanBus iletişim sistemleri üzerinden verilere erişmektir. Verilerin kaydedilmesi ve gerektiğinde erişilerek görselleştirilmesidir. Bu makalede, arıza tespiti amacıyla otomobillerdeki CanBus üzerinden yayınlanan algılayıcı verilerinin gerçek zamanlı olarak okunması ve SD kart ortamında depolanması sağlanıştır. Ayrıca kaydedilen verilerin grafik ortama aktarılarak görselleştirilmesi sağlanmıştır.

Data Storage System Application and Performance Analysis over CanBus Communication Network with Microcontroller

The automotive industry is one of the biggest opportunities of today's technology. Automobiles always keep their place at the top of the indispensable equipment of our lives. These systems have a very large infrastructure and design, both mechanically and electronically. Safety is a priority in the requirements of these equipment, which is at the forefront for people. For this reason, each sensor must work correctly and communicate with each other in a very sensitive way within the system. This sECUre communication in automobiles is made with the CanBus communication system. The purpose of this article is to access data via CanBus communication systems in automobiles. It is the recording of data and visualization by accessing it when necessary. In this article, real-time reading of the sensor data broadcast over the CanBus in automobiles for fault detection and storage in sd card media is provided. In addition, the recorded data was transferred to the graphical environment and visualized.

___

  • [1] N.Navet, Y.Song, F.Simonot-Lion, and C.Wilwert, “Otomotiv İletişim Sistemlerinde Trendler”, IEEE Bildirileri, Cilt 93, No.6, 1204-1224, 2005.
  • [2] Uluslararası Standardizasyon Örgütü, Karayolu Araçları, Local Interconnect Network (LIN), Bölüm 1: Genel Bilgiler Ve Kullanım Durumu Tanımı, ISO/DIS 17987-1, 2006.
  • [3] Uluslararası Standardizasyon Örgütü, Karayolu Araçları, Controller Area Network (CAN), Bölüm 1: Veri Bağlantı Katmanı Ve Fiziksel Sinyalleşme, ISO11898-1, 2015.
  • [4] Uluslararası Standardizasyon Örgütü, Karayolu Araçları, Communication on FlexRay, Bölüm 1: Genel Bilgiler Ve Kullanım Durumu Tanımı, ISO 10681-1, 2010.
  • [5] W.Voss, “J1939 İçin Kapsamlı Bir Kılavuz”, Copperhill Technologies Corporation, 2008.
  • [6] S.Corrigan, “Controller Area Network'e Giriş”, Texas Instruments Uygulama Raporu, Temmuz 2008.
  • [7] O.González, M. Rodríguez, A. Ayala, J. Hernández and S. Rodríguez, “PIC'lerin Ve Mikrodenetleyicilerin Endüstride Parametrelerin Ölçümü Ve Kontrolünde Uygulanması”, Proc of the International Journal of Electrical Engineering Education 41/3, pp.265-274, Şubat 2001.
  • [8] Microchip Technology Inc. DS41159E: PIC18FXX8 Veri Sayfası Pat Richards, “CAN Fiziksel Katman Tartışması”, Microchip Technology Inc, Temmuz 2003.
  • [9] I.Unal, “Can Üzerinden Pic Programlama”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2006.
  • [10] I.Kara, “Can Haberleşme Protokolünün İncelenmesi Ve Bir Sıcaklık Kontrol Sistemine Uygulanması”, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2009.
  • [11] E.Dinçer, “CanBus İle Dağıtık Kontrol Uygulaması”, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli, 2010
  • [12] M.Öztürk, “Hidrojen Hibrit Otobüslerde CanBus Sistemleri Ve Uygulaması”, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli, 2010.
  • [13] C.Derse, “Yeni Bir CanBus İletişim Tabanlı Otomotiv Güç Dağıtım Modülü Uygulaması Ve Sistemin Güvenirlilik Analizi: eaPDM”, Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa, 2017.
  • [14] G.Karanfil, “OBDII Protokollerini Kullanan Bir Arayüz Yazılımı Tasarım”, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa, 2020.
  • [15] M.Topuz, “Hibrit Araçlar İçin CanBus Haberleşme Birimi İle Araç Kontrol Sistemi Ve Linux Tabanlı GUI Tasarımı”, Konya Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Konya, 2021.
  • [16] M.A.Şahin, “Araçlar İçin Can Veri Yolu İzleme Sisteminin Tasarımı”, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, 2022.
  • [17] I.Dogan, “Mikrodenetleyici tabanlı sıcaklık izleme ve kontrolü”, ISBN: 0750655569, Elsevier Science & Technology Books, 2002.
  • [18] A.Sim and B.Sitohang, “OBD-II Standart Araba Motor Teşhis Yazılımı Geliştirme”, Uluslararası Veri ve Yazılım Mühendisliği Konferansı, Kasım 2014.
  • [19] K.H.Johansson, M.Törngren, and L.Nielsen, “Kontrolör Alan Ağı Araç Uygulaması”, Ağ Bağlantılı ve Gömülü Kontrol Sistemleri Kontrol Mühendisliği El Kitabı, VI, pp.741-76, 2005.
  • [20] CSS Electronics, OBD2 PID Table, Ocak 2023. https://www.csselectronics.com/pages/obd2-pid-table-on-board-diagnostics-j1979