SABUNCUPINAR - KÜTAHYA ARASINDAKİ DEMİRYOLLARINDA BALAST MALZEMESİ OLARAK KULLANILAN VOLKANİK KAYACIN FİZİKSEL, MİNERALOJİK ve AŞINMA ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE BOZUNMA SÜREÇLERİNİN ETKİSİ

Demiryolu balastları, binalar, tarihi yapılar ve anıtlar gibi birçok mühendislik projesinde kayalar yapı malzemesi olarak doğrudan kullanılmaktadır. Doğal malzemelerin fiziko-mekanik özelliklerinde, atmosferik koşullar altında maruz kaldıkları bozunma süreçlerine bağlı olarak farklı oranlarda değişim gerçekleşmektedir.  Yapılış tarihi bilinen mühendislik yapılarında kullanılan kayaların zamana bağlı fiziksel, mineralojik ve dayanım özelliklerinde meydana gelen değişimin anlaşılması açısından araştırmacılara önemli veri sağlamaktadır. Kütahya ilinin Sabuncupınar kasabasının kuzeydoğusunda bulunan ve volkanik kayaçlardan açılmış bir taş ocağı, 1920’lerden beri demiryolu balastı üretmek için kullanılmaktadır. Ocakta bulunan volkanik kaya malzemesi önceki çalışmalarda gerçekleştirilen analizler sonucunda bazalt olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, fiziksel ve kimyasal bozunma süreçlerinin günümüze kadar bölgede doğal atmosferik koşullara maruz kalan bu kaya biriminin fiziksel, mineralojik ve aşınma özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar dikkate alındığında, bu volkanik kayaların uzun yıllar demiryolu balast malzemesi olarak kullanılmış olmasına karşın,  balast malzemesi için kabul görülen ulusal ve uluslararası ölçütlerde öngörülen sınır koşulları aşmadığı tespit edilmiştir.

Rocks are directly used as construction materials in many engineering projects such as such as railway ballasts, buildings, historical structures and monuments. The physico-mechanical properties of these natural materials changes in different rates due to subjecting to weathering processes under atmospheric conditions. Rocks utilized in known engineering structures provide important information to the researchers in terms of understanding time dependent changes in their physical, mineralogical and strength properties. A quarry located in Northeastern of Sabuncupınar town and opened in volcanic rocks has been excavated for extraction railway ballasts since 1920s. This volcanic rock material was classified as basalt based on the detailed mineralogical and geochemical analyses performed in previous studies. In this study, the effect of physical and chemical weathering processes on physical, mineralogical and abrasion characteristics of this rock, which has been subjected to natural atmospheric conditions until now, was investigated. When all obtained results considered, although these volcanic rocks have been used as railway ballast for very long time, it was concluded that these materials do not exceed limits in accordance with national and international specifications.

___

  • [1] Dixon, J.C., Thorn, C.E., Darmody, R.G., Schlyter, P., 2001.Weathering rates offine pebbles at the soil surface in Karkevagge, Swedish Lapland. Catena 45, 273–286.
  • [2] Özburan, M. 2009, “Kütahya ve Çevresinin Neotektonik İncelemesi”, Doktora Tezi, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 209 s.
  • [3] ISRM, 1981, Rock characterization, testing and monitoring, In: Brown, E.T. (Ed.), International Society for Rock Mechanics (ISRM) Suggested Methods, Pergamon, Oxford, 211 p.
  • [4] Binal, A., Kasapoğlu, K.E., ve Gökçeoğlu, C., 1997. The surficial physical deterioration behaviour of Neogene volcano-sedimentary rocks of Eskiehir-Yazılıkaya, NW Turkey. Proc. Int. Symp. On Engineering Geology and Environment, Athens, Greece, A.A. Balkema, Rotterdam, V3, 3065-3069.
  • [5] Arıoğlu E., Kurt G., Yoldaş R., Yalçın H., 2009. Kimi Kayaçların Çok Yüksek Devirli(>500) Los Angeles Aşınma Değerleri. 5.Ulusal Kırmataş Sempozyomu, İstanbul. s 119-125.
  • [6] TS EN 13450, 2013. Demiryolu balastları için agregalar. Türk Standartları Enstitüsü, ICS 91.100.15; 93.100, Ankara.
Journal of Scientific Reports-A-Cover
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

GaSe:In İKİLİ BİLEŞİĞİNİN MODİFİYE BRIDGMAN/STOCKBARGER TEKNİĞİYLE BÜYÜTÜLMESİ VE YÜZEY MORFOLOJİSİ

Bekir Gürbulak, Mehmet Şata, Songül Duman, Salih Zeki Erzenoğlu, Afsoun ASHKHASI, Yasin Öztırpan, Burcu Akça

YFT METODUYLA 2-[(2-HİDROKSİ-4-NİTROFENİL)AMİNOMETİLEN]SİKLOHEKSA-3,5-DİYEN-1(2H)-ON’UN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Cem Cüneyt Ersanlı, Başak Koşar

2-HİDROKSİ-6-[(4-HİDROKSİFENİLAMİNO)METİLEN]SİKLOHEKZA-2,4-DİYENON’UN KUANTUM KİMYASAL HESAPLAMALARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Özkan Kalfa, Fatih Tekin, Başak Koşar, Cem Cüneyt Ersanlı

BURDUR İLİ GELECEKTEKİ RÜZGÂR HIZI DEĞERLERİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI METODU İLE TAHMİNİ

Bayram Kılıç, Emre Arabacı

SOLKANE PROGRAMI İLE ORGANİK RANKİNE ÇEVRİMİNİN ETKİNLİK ORANI ANALİZİ

Emre ARABACI, Bayram KILIÇ

FARKLI ORANLARDA Mn İÇEREN CdS FİLMLERİNİN BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Meryem Polat Gönüllü

e-COL LABORATUVARINDA ELEKTRON ÇARPIŞMA DENEYLERİ İLE TESİR KESİTİ ÖLÇÜMLERİ

Zehra Nur ÖZER, Murat YAVUZ, Melike ULU, Mahmut DOĞAN

YENİ NESİL GÜNEŞLE ISITMA SİSTEMİ UYGULAMASI

A. Bedirhan Özyeşil, Doğukan Dönmez, Abdullah Keçeciler

MARKOV ANALİZİ İLE DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞENCİLERİNİN MARKET KULLANIMI

Derya DAŞÇI, Şafak KIRIŞ

YAPI STATİĞİ EĞİTİMİ KAPSAMINDA UZAY ÇERÇEVE YAPILARIN STATİK ANALİZİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ

Efkan Arslan, Mahmut Sami Döven, Mehmet Tevfik Bayer