BiNA MALiYET GiRDiLERi iÇiN BiR TAHMiN MODELi VE BU GiRDiLERiN BiNA YAPIM MALiYETiNE ORANLARININ ANALİZİ

Bu cahsmada, Akdagrnadeni devlet hastanesi lojmanlanna ait bir tip konut projesi ele almarak, bu proje iizerinden 1990-2002 yillan dahil olmak iizere toplam 13 yilhk surec icin mali yet degisiklikleri, mali yeti olusturan girdiler acismdan detayh olarak incelenrnistir. Binayi olusturan tiim maliyet unsurlan beton, demir, tas, kalip ve j~iskelesi, tugla duvar, ahsap ve metal dograrna, Siva, kaplama, boya badana, can ve tenekecilik isleri olmak iizere on grupta toplanrrustrr. Maliyeti unsurlan ayn ayn her bir yil icin hesaplanrrustir. Bu hesaplamalar sonucunda elde edilen veriler istatistiksel analize tabi tutulmus ve her bir mali yet unsuru icin mali yet tahmin modeli olusturulrnustur. Bu tahmin modelleri kullarnlarak ileri ki yillar icin olusrnasi muhtemel maliyetler tahmin edilmeye cahsilnusnr. Aynca yillar bazmda meydana gelen mali yet artislanyla ilgili olarak Normal Endeks ve Zincirleme Endeks degerleri de hesaplanrrusnr. Her bir mali yet girdisinin yillara gore binarun toplam maliyeti icindeki oraru ve 13 yrlhk surec icin de ortalama oraru verilmistir.

THE ANALYSIS OF THE EFFECTS OF BUILDING COST ELEMENTS ON THE CONSTRUCTION COST

In this study, a typical house project which belong to Akdagrnadeni State Hospital Lodging have been examined. The cost changes of this project from 1990 to 2002 have been examined for total 13 years. The cost elements of the house have been collected ten groups which are concrete, steel, stone, form and scaffold, brick wall. wood and steel joiner, plaster, coating, paint and whitewash, framework of a roof and tinsmithery. These cost elements have been carefully examined. The changes of ach cost elements (concrete, steel, stone, form and scaffold, brick wall, wood and steel joiner, plaster, coating, paint and whitewash, framework of a roof and tinsmithery) have been accounted for each year. Then the obtained datas have been exposed to statistical analysis and the prediction models have been formed for each cost element. By using this prediction models, The costs which are possible for the next years have been tried to be predicted. Also, "Normal Index" and "Chain Index" related with cost raise for each year have been accounted and the average cost of elements for 13 yearshave been given.

___

  • [1] Ankboga, D., Insaat Projelerinde Maliyet Tahmini ve Tahmin Yonternleri, istanbul Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu, istanbul.,1987.
  • [2] Aktan, 0., Bina Gereei, lnsan GUeU ve Makine GUeU Girdileri Enformasyonu, Tubitak Yapi Arasnrma Enstitusu, Ankara, 1973.
  • [3] Akture , T., Bina Yapirrunda Maliyet Denetimi, TUbitak Yapl Arastirma Enstitusu, Ankara, 1983.
  • [4] Armutlulu, t.n., Isletmelerde Uygulamah lstatistik, Marmara Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, istanbul, 2000.
  • [5] Baymdirlik Bakanhgi 1990-2002 yillan icin birim fiyat analiz ve tarifIeri kitabi.
  • [6] Bostancroglu, E., Maliyet indeksleri, tT.U. Fen Bilimleri Enstitusu Proje Odevi, istanbul, 1991.
  • [7] Ciraci, M., Konutlarda Maliyet Tahmini Icin Bir Model, T.e. Basbakanhk Toplu Konut Idaresi Baskanhgi, Ankara, 1986.
  • [8] Dine, T., Avsar, R., Turkiye de Bina Gereei, Insan GUeU, Makine GUeU ve Bina Insaati Maliyet Indeksleri, Tubitak Yapi Arastirma Enstitusu, Ankara, 1978.
  • [9] Dine, T., Avsar, R., lnsaat Maliyet Indeksleri ve Bina Yapim Girdilerinin Belirlenmesi, Tubitak Yapi Arastirma Enstitusu, Ankara, 1978.
  • [10] i~~il, N., istatistik Metotlan ve TatbikatI, Ankara, 1977.
  • [11] Kargul, L Dogan, Yatmrnlarda Proje Analizi, istanbul Universitesi lktisat Fakultesi, istanbul, 1996.
  • [12] Ozgan, E., Mali yet indekslerine Dayal! OIarak Konut Maliyetlerinin Hesaplanmasi, Gazi Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu, Ankara, 1999.
  • [13] Pancarci, A., Ocal, M. Emin., Yap! Isletrnesi Malolus HesapIan, Ankara, 1976.
  • [14] Sey, Y., Orhan, L, AraI, N., GiritIi, H., Sozen, Z., 1986, Bina Maliyeti, LT.D. Of set Atolyesi, istanbul.