Türkiye’de küreselleşme, ekonomik büyüme ve çevre kirliliği ilişkisi

Küreselleşme dünyadaki tüm toplumların ekonomik bir bütün haline gelmesi ve birbirlerine benzemesi olarak tanımlanabilir. Çok uluslu şirketlerin güçlenmesi, iletişim ve teknolojideki gelişmeler ve OECD üyesi ülkelerin ekonomik liberalleşme girişimleri küreselleşmenin nedenleri arasında yer almaktadır. Küreselleşmenin dünya ekonomisinin gelişmesi gibi olumlu etkilerinin yanında bazı olumsuz sonuçları da ortaya çıkmaya başlamıştır. Teknoloji ve iletişim arttıkça ülkeler arasında mesafeler azalmaktadır. Bu da ticaret ve ekonomik büyümeyi beraberinde getirmektedir. Ekonomik büyüme ile artan üretim sonucunda doğal kaynaklar tükenmektedir. Doğal kaynakların tükenmesi ise inorganik kaynaklı üretimi artırmaktadır. Sonuç olarak üretim arttıkça çevreye yayılan karbondioksit sürekli artmaktadır ve doğal denge bozulmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma küreselleşmenin çevre kirliliği üzerindeki etkisini açıklaması yönünden önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmanın temel hedefi küreselleşme, ekonomik büyüme ve çevre kirliliği arasındaki ilişkiyi teorik ve ekonometrik yöntemle açıklamak, elde edilen sonuçlara göre politika önerilerinde bulunmak ve literatürde bu konudaki eksikliği gidermektir.

The Relationship between Globalization, Economic Growth and Environmental Pollution in Turkey

Globalization is defined as the process of economic integration and interdependence of people and societies worldwide. The strengthening of multinational companies, developments in communication and technology, and the economic liberalization initiatives of the OECD member states are for the key factors of globalization. Despite the positive effects on the development of global economy, some negative consequences of globalization emerged concomitantly. As technological advancements and communication means dispersed, the distance between countries declines. This situation invites more trade and economic growth. As a result of economic growth and production increase, natural resources are often depleted worldwide. Depletion of natural resources leads to an increase in inorganic-based production., as part of production increase, the carbon dioxide emission level constantly increases, which disturbs the natural equilibrium. Therefore, it can be argued that this study is important with regards to its interest in explaining the impact of globalization on environmental pollution. In other words, the main objective of this study is to explain the relationship between globalization, economic growth, and environmental pollution through theoretical and econometric methods, to offer policy recommendations as a conclusion of the results obtained, and finally, to fill the gap in the scholarly literature.

___

  • Alper, F.Ö., & Alper, A.E. (2017). Karbondioksit emisyonu, ekonomik büyüme, enerji tüketimi ilişkisi: Türkiye için bir ARDL sınır testi yaklaşımı. Sosyoekonomi Dergisi, 25(3), 145-156.
  • Atıcı, C., & Kurt, F. (2007). Türkiye’nin dış ticareti ve çevre kirliliği: Çevresel Kuznet eğrisi yaklaşımı. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2), 61-69.
  • Aydemir, C., & Kaya, M. (2007). Küreselleşme kavramı ve ekonomik yönü. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6(20), 260-282.
  • Aytekin, İ. (2013). Küreselleşme ve ekonomik küreselleşme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(2), 123-134.
  • Doğan, B. (2017). Ekonomik küreselleşme ve büyüme ilişkisi: Türkiye örneği Toda-Yamamoto nedensellik analizi. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar,54(628), 19-27.
  • Enders, W. (1995). Applied Econometric Time Series. New York: John Wıley & Sons.
  • Hayaloğlu, P; Kalaycı, C., & Artan, S. (2015). Küreselleşme farklı gelir grubundaki ülkelerde ekonomik büyümeyi nasıl etkilemektedir?. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 10(1), 119-152.
  • Kaypak, Ş. (2011). Küreselleşme sürecinde sürdürülebilir bir kalkınma için sürdürülebilir bir çevre. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13(20), 19-33.
  • Kesgingöz, H., & Karamelikli, H. (2015). Dış ticaret-enerji tüketimi ve ekonomik büyümenin CO2 emisyonu üzerine etkisi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(3), 7-17.
  • Koçak, E. (2014). Türkiye’de çevresel Kuznets eğrisi hipotezinin geçerliliği: ARDL sınır testi yaklaşımı. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 2(3), 62-73.
  • Swiss Economic Institute. (2018). KOF Globalisation Index [Veri Doasyası]. https://www.kof.ethz.ch/en/forecasts-and-indicators/indicators/kof-globalisation-index.html, Erişim Tarihi: 22.02.2018
  • Pesaran, M. H., Shin. Y., & Smith, R. J.(2001). Bounds testing approaches to the analysis of level relationship. Journal of Applied Econometrics, 16(3), 289-326.
  • Saatçi, M., & Dumrul, Y. (2011). Çevre kirliliği ve ekonomik büyüme ilişkisi: Çevresel Kuznets eğrisinin Türk ekonomisi için yapısal kırılmalı eş-bütünleşme yöntemiyle tahmini. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 66(37), 65-86.
  • Talas, M., & Kaya, Y. (2014). Küreselleşmenin ekonomik sonuçları. Zeitschrift für die Welt der Türken (ZFWT) Journal of World of Turks, 6(2), 25-35.
  • The World Bank. (2018). World development indicators [Veri dosyası]. http//databank.worldbank.org, Erişim Tarihi: 22.02.2018
  • Yanar, R., & Şahbaz, A. (2013). Gelişmekte olan ülkelerde küreselleşmenin yoksulluk ve gelir eşitsizliği üzerindeki etkileri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 8(3), 55-74.
  • Wooldridge, J.M. (2013). Ekonometriye giriş modern yaklaşım (Çev. E. Çağlayan). Ankara: Nobel Yayıevi.