15-49 YAŞ EVLİ KADINLARIN ÜREME SAĞLIĞINI KORUYUCU TUTUMLARININ BELİRLENMESİ

Bu çalışma, 15-49 yaş evli kadınların üreme sağlığını koruyucu tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla Denizli ilinde tanımlayıcı olarak yapılmıştır.. Araştırmanın evrenini, merkez 1 Nolu sağlık ocağı Muratdede mahallesine kayıtlı 15-49 yaş arası evli kadınlar oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise, sistematik örneklem yöntemiyle seçilen ve araştırma için gerekli formları doldurmayı kabul eden, 135 evli kadın oluşturmuştur. Veriler ev ziyaretleriyle, Kasım – Aralık 2004 tarihleri arasında, araştırmacılar tarafından oluşturulan sosyodemografik soru formu ve “Evli Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde; ortalama, standart sapma, sayı, yüzdelik hesaplamaları, t testi, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan evli kadınların %68.9’u ilköğretim mezunu ve %94.1’i ev hanımıdır. %36.3’ü 1 çocuğa sahip olup, %64.4’ü etkili bir aile planlaması yöntemi kullanmaktadır. Araştırmaya katılan kadınların; eğitim durumları, sosyal güvence durumları, kullandıkları aile planlaması yöntemi, herhangi bir üreme sağlığı sorunu olup olmama durumlarıyla ÜSBÖ alt boyutları toplam puanı arasında anlamlı fark bulunmuştur (p

___

  • Adak N (2002). Kadın ve sağlık. Sağlık ve Toplum 12(3):15-21.
  • Arslan H, Engin F, Ekşi Z ve ark. (2000). Evlilik öncesi çiftlerin üreme sağlığına yönelik eğitim ve danışmanlık gereksinimlerinin belirlenmesi. 1. Uluslar arası & 8.Ulusal Hemşirelik Kongresi Kongre Kitabı, Antalya, 94-98.
  • Beydağ KD (2007). Jinekoloji polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları. 5.Uluslararası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi Kongre Kitabı, 233.
  • Demirci H., Karanisoğlu H (2004). Çalışan evli kadınlarda üreme sağlığını koruyucu davranışların geliştirilmesi. I. Ulusal Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi Sempozyumu Kitabı (Uluslar arası Katılımlı), 74.
  • Ekizler H (1992). Genital enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisinde sağlık eğitiminin rolü. I.Ulusal Ana Çocuk Sağlığı Sempozyum Kitabı, 83-89.
  • Erbil N, Göktaşlar Z (2007). Evli kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. 5. Uluslar arası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi Bildiri Özet Kitabı, 273.
  • Giray H, Kılıç B (2004). Bekâr kadınlar ve üreme sağlığı. Sted 13(8):286-289.
  • Kayacı M, Demirci H, Özbaşaran F (2007). Kırsal alanda yaşayan evli kadınların üreme sağlığı sorunları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi. 5. Uluslar arası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi Bildiri Özet Kitabı, 265.
  • Taşkın L (2003). Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. 6. Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara.
  • Uzuner A, Bekiroğlu N, Ünalan PC ve ark. (2007). Üniversite öğrencilerinde cinsel sağlık/üreme sağlığı bilgi ve tutumları, İstanbul. 5. Uluslar arası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi Bildiri Özet Kitabı, 245.
  • Ünalan PC, Uzuner A, Yıldız G ve ark. (2007). Üniversite öğrencilerinde üreme sağlığı konularına yönelik bilgi, tutum ve riskli davranışlar. 5. Uluslar arası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongresi Bildiri Özet Kitabı, 246.
  • Yavan T (2000). Şırnak ilinde yaşayan 15-49 yaş grubu evli kadınların demografik özellikleri ve üreme sağlığı sorunlarının saptanması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniv. Sağl. Bil. Enst. İstanbul.
  • Yazıcı S (1991). 15-44 yaş grubu kadınların jinekolojik sorunları ve bu sorunların çözümündeki davranışları. Hemşirelik Bülteni 5(22):51-55.
Journal of Nursology-Cover
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

15-49 YAŞ EVLİ KADINLARIN ÜREME SAĞLIĞINI KORUYUCU TUTUMLARININ BELİRLENMESİ

Nazan KOŞTU, Kerime TAŞÇI

HEMŞİRELERDE ELEŞTİREL DÜŞÜNME EĞİLİMİNİ ETKİLEYEN ETMENLERİN İNCELENMESİ

Gülşah GÜROL ARSLAN, Yurdanur DEMİR, İsmet EŞER, Leyla KHORSHİD

YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNDE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Berna DİZER, Emine İYİGÜN

JİNEKOLOJİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN KADINLARIN GENİTAL HİJYEN DAVRANIŞLARI

Nazan KOŞTU, Kerime BEYDAĞ (TAŞÇI)

ŞİDDET KARŞITI EĞİTİM PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİN ÇATIŞMA ÇÖZÜM, ŞİDDET EĞİLİMİ VE ŞİDDET DAVRANIŞLARINA YANSIMASI

Aynur UYSAL, Ayla BAYIK TEMEL

DOĞUM SONRASI EBEVEYNLİK DAVRANIŞI ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİĞİ VE GÜVENİRLİĞİ

Hüsniye ÇALIŞIR, Zekiye KARAÇAM, Fatma AKGÜL, Döndü KURNAZ

Hemşirelik Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ile Öfke Duygusu ve İfadelerinin Karşılaştırılması

Arzu YILDIRIM, Papatya KARAKURT, Rabia HACIHASANOĞLU

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Emel YILMAZ, Fatoş KARACA, Ela YILMAZ

SÜREKLİ AYAKTAN PERİTON DİYALİZİ HASTALARINA EVDE VERİLEN BAKIMIN VE İZLEMİN HASTALARIN ÖZ-BAKIM GÜCÜNE ETKİSİ

Rukiye AYLAZ, Behice ERCİ

ÖĞRENCİLERİN HEMŞİRELİĞİ TERCİH ETME GEREKÇELERİ VE GELECEKLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Fatma GÜDÜCÜ TÜFEKCİ, Aynur YILDIZ