RADAR KESİT ALANI AZALTIMI

İleri derecede geliştirilmiş hedef tespit sistemleri, silah platformlarının verimliliğini düşürmekte ve bu nedenle tespit edilebilirliği azaltmak suretiyle hayatı idameyi artırmak tasarımcılar için çok önemli bir konu olmakta ve tespit edilebilirliği düşürme metotları üzerine dikkatle durulmaktadır. Radar izi söz konusu olduğunda ise radar kesit alanını düşürmek için 4 temel teknik mevcuttur; şekillendirme, radar emici malzemeler, pasif ve aktif iptal etme. 4 temel teknikten şekillendirme ve radar emicilerin kullanılması en efektif yöntemlerdir. Şekillendirme genellikle dizayn aşamasında olan sistemler için kullanılır çünkü üretilmiş olan gemiler ve sistemler için nadiren şekil değiştirilebilmektedir. Şekillendirmenin efektif olmadığı yerlerde radar emici malzemeler kullanılabilir. Aktif iptal etme, şekillendirme ve emicilerin kullanımının oldukça zor olduğu düşük frekans RKA için en verimli yöntem olarak görülmektedir. Radar kesit azaltım metotları darbandda ve limitli bölgelerde efektif olmaktadır. Dolayısıyla, platformun görevleri ve beklenen tehditlerine istinaden metot seçimi yapılmalıdır. Ayrıca bu makalede radar izine odaklanmış olsak da, diğer izleri (kızılötesi, akustik, manyetik, optic vs) de dikkate almalı ve iz yönetimi çerçevesinde tüm izleri ve tehditler hesaba katılmalıdır.

Radar Cross Section Reduction

The development of sophisticated detection systems threatens to reduce the mission effectiveness of weapon platforms. Therefore, increasing survivability by reducing detectability has become very important subject for the designers giving deep attention to methods of reducing detectability. As far as radar signature is concerned, there are four basic techniques for radar cross section reduction (RCSR); shaping, radar absorbing materials, passive cancellation and active cancellation. Of the four, the use of shaping and radar absorbers are the most effective. Shaping is typically available only for systems still in the design stage, because it can seldom be exploited for vehicles already in production. We can use radar absorbing materials where shaping is not efficient alone. Active cancellation seems to be the most effective for low-frequency RCSR, where use of absorber and shaping become very difficult. Reduction methods tend to be narrowband and effective only over limited spatial regions. The methods must be chosen based on the platform’s missions and expected threats. Although we focus on the radar signature in this paper, we must also consider the other signatures (e.g., infrared, acoustic, magnetic, optical) and balance all signatures and threats for signature control. teknikten şekillendirme ve radar emicilerin kullanılması en efektif yöntemlerdir. Şekillendirme genellikle dizayn aşamasında olan sistemler için kullanılır çünkü üretilmiş olan gemiler ve sistemler için nadiren şekil değiştirilebilmektedir. Şekillendirmenin efektif olmadığı yerlerde radar emici malzemeler kullanılabilir. Aktif iptal etme, şekillendirme ve emicilerin kullanımının oldukça zor olduğu düşük frekans RKA için en verimli yöntem olarak görülmektedir. Radar kesit azaltım metotları darbandda ve limitli bölgelerde efektif olmaktadır. Dolayısıyla, platformun görevleri ve beklenen tehditlerine istinaden metot seçimi yapılmalıdır. Ayrıca bu makalede radar izine odaklanmış olsak da, diğer izleri (kızılötesi, akustik, manyetik, optic vs) de dikkate almalı ve iz yönetimi çerçevesinde tüm izleri ve tehditler hesaba katılmalıdır

___

  • [1] “Radar Cross Section”, Electronic Warfare and Radar Systems Engineering Handbook, Avionics Department of the Naval Air Warfare Center Weapons Division, 2003.
  • [2] David C. Jenn, Radar and Laser Cross Section Engineering, Ohio: AIAA Education Series, 1995.
  • [3] Eugene F. Knott, “Radar Cross Section”, Radar Handbook, McGraw-Hill, 1990.
  • [4] J.W. Crispin, A.L. Maffett, “The Radar Cross Section of Surface Effect Ships,” Report APL SES-001, Applied Physics Laboratory, John Hopkins University, December 1972.
  • [5] J.F. Shaeffer, M.T. Tuley, E.F. Knott, Radar Cross Section, SciTech Publishing, 2004.
  • [6] W.W. Salisbury, Absorbent Body for Electromagnetic Waves, US Patent 2, 599, 944, June 1952.
  • [7] William D. Callister, Materials Science and Engineering, New Jersey: John Wiley and Sons, Inc., 2003.