MTU 16V 4000 M90 MARKA/MODEL DİZEL MAKİNE EGZOZ SİSTEMİ TASARIMI

Bu çalışmada, MTU 16V 4000 M90 marka/model dizel makineye ait egzoz sisteminin tasarımı gerçekleştirilmiştir. Egzoz sistemi tasarımı yapılırken; sistemin üç boyutlu modeli “ANSYS Workbench” kullanılarak oluşturulmuş, Sonlu Elemanlar Metodu (SEM) ile yapılan matematiksel modeller “ANSYS ICEM CFD” ile gerçekleştirilmiş ve geri basınç ve ısıl analizleri kapsayan Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği (HAM) analizleri “ANSYS CFX 12” programı ile yapılmıştır [1]. Egzoz sistemi içinde bulunan kuru tip susturucunın tasarımı yapılırken, akustik bir tasarım metodolojisi uygulanarak akustik karakteristiği belirlenmiştir [2]. Egzoz sistemi tasarımı; MTU 16V 4000 M90 marka/model dizel makineye ait üretici firma tarafından verilen dizayn kriterleri ve dizel makinenin kullanılacağı gemideki makine dairesi yerleşimi dikkate alınarak son haline getirilmiştir. Ayrıca, egzoz sisteminde bulunan yaş ve kuru tip susturucuların imalatları, bu çalışma kapsamında ortaya çıkan susturucu konstrüksiyonlarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

MTU 16V 4000 M90 Brand/Model Diesel Engine Exhaust System Design

Keywords:

-,

___

  • ANSYS CFX 12 User’s Manual, 2009 ANSYS INC.
  • D.A.Bies & C.H.Hansen, Engineering Noise Control, Spon Press, 2003.
  • Douglas D.Reynolds, Engineering Principles of Acoustics, Allyn and Bacon, 1981.
  • Mehmet Avcu, Exhaust System Design Study, Technical Report, İstanbul Naval Shipyard Command, February 2010.
  • Randall F.Barron, Industrial Noise Control and Acoustics, Marcel Dekker Inc., 2003.
  • Sevgi Aşar Derin, Kenan Gürbey, Mehmet Avcu, Technical Drawing of The Dry-Type and Wet-Type Exhaust Silencers of The Main Engine, Technical Drawing, İstanbul Naval Shipyard Command, December 2009.
  • Sevgi Aşar Derin, Kenan Gürbey, Mehmet Avcu, Technical Drawing of The Exhaust Pipe Circuit, Technical Drawing, İstanbul Naval Shipyard Command, December 2009.