Geometric Mosaics of Baetica

Bu çalışmada, Roma Dönemi kenti Baetica'da bulunan tüm geometrik mozaiklerin, özellikle bunların kompozisyonunun ve geometrik tasarımının incelenmesini ve araştırılmasını yürütmekte olan iddialı bir araştırma projesinin önizlemesi sunulmaktadır. Bunlara ek olarak, bu araştırmanın eylem planı, metodu ve tekniği açıklanacak olup, şimdiye değin elde edilen sonuçlarla ilgili genel bir çerçeve çizilecektir. Roma Dönemi Baetica kentinin bölgesel sınırları içerisinde tespit edilen mozaiklerin sayıca çok olması ve uygulanan metodoloji nedeniyle, bu araştırma konusunun giriftliğinden kaynaklanan sebepler nedeniyle çalışma yavaş bir biçimde ilerleme kaydetmektedir. Yine de, Baetica'da yer alan mozaiklerin yarısından çoğu kataloglanmış ve analiz edilmiştir. Çalışmanın bulunduğu aşama ve çoğunluğu geometrik desenlerden oluşan mozaiklerin kataloğu yakın zamanda yayınlanmıştır (bknz. Vargas Vázquez 2014, íd. 2016).Bu çalışmada, Baetica'nın hem kırsal hem de kentsel alanlarında yer alan, oldukça değerli ve talep edilen bir öğe olan Roma Dönemi mozaiklerinin önemi vurgulanacaktır. Bunun yanı sıra, çeşitli ve ilginç formlardaki mozaikler, hem basit hem de karmaşık olarak yapılmış tasarımlar ve/veya kompoziyonlar, pek çok durumda pazarlanmış olan belirgin bir yaratıcılık, bireysellik ve orijinallik gibi konular aydınlığa kavuşturulmaya çalışılacaktır

Baetica’daki Geometrik Mozaikler

With the present research we present a preview of an ambitious investigative project currently being carried out that pursues the study and analysis of all the geometric mosaics of Roman Baetica, most especially their composition and/or geometric design. Additionally, we offer a general view of the investigative course of action, the method, and the technique among other things, and an overview of the obtained results up to this point. The sheer quantity of floor mosaics obtained from within the territorial borders of ancient roman Baetica and the complexity of this assignment due to the utilized methodology make it so that our research advances rather slowly. Even so, we currently have more than half of the mosaics of Baetica catalogued and analyzed. The study´s progress and a rather large portion of the catalogue of geometric designs have been recently published and are available at: Vargas Vázquez 2014, íd. 2016.Throughout this research we hope to demonstrate the importance of the mosaic in the roman province of Baetica as a highly prized and demanded element, in both urban and rural environments. We seek to highlight the geometry of the mosaic expressed in its various and interesting forms, designs and/or compositions that are both simple and complex, and in many cases fruit of a marketed and evident creativity, singularity, and originality

___

  • Balmelle et al. 1990 C. Balmelle et al., Xenia, Recherches Franco-Tunisiennes sur la mosaïque de l’Afrique Antique-I. Collection de L’École Française de Rome 125, Roma.
  • Ben Abed-Ben Kahder et al. 2001 A. Ben Abed-Ben Kahder et al. Trames géométriques végétalisées. Recherches Franco-Tunisiennes sur la mosaïque de l’Afrique Antique-II. Collection de L’École Française de Rome 288.
  • Ben Abed-Ben Kahder 2006 A. Ben Abed-Ben Kahder, Tunisian Mosaics, Treasures from roman Africa, Singapore, Getty Publications.
  • Bretones – Vargas Vázquez 2008 J. Bretones Borrego – S. Vargas Vázquez, “La villa romana “El Arca” (Castro del Río, Córdoba)”, Romula 7, 209-248.
  • Germain 1973 S. Germain, “Remarques sur des mosaïques de style fleuri de Timgad et d’Hippone”, AntAfr VII, 259-274. López Monteagudo 1998 G. López Monteagudo, “Producción y comercio del aceite en los mosaicos romanos”, L’Africa Romana XII, 359-376.
  • López Monteagudo 2007 G. López Monteagudo, “El aceite en el arte antiguo”, J. M. Blázquez – J. Remesal (eds.), Estudios sobre El Monte Testaccio (Roma) IV, Colección Instrumenta 24, Barcelona, Universitat de Barcelona, 433-520.
  • López Monteagudo 2016 G. López Monteagudo, Los mosaicos de la Plaza de la Encarnación, Roma en Sevilla, Sevilla, Ayuntamiento de Sevilla (ICAS).
  • López Monteagudo – Neira 2010 G. López Monteagudo – L. Neira, “Mosaico”, P. León (coord.), Arte Romano de la Bética III, Mosaico, Pintura, Manufacturas, Sevilla, Fundación Focus-Abengoa, 17-189.
  • Mañas – Vargas Vázquez 2010 I. Mañas Romero – Sebastián Vargas Vázquez, “Nuevos mosaicos hallados en Málaga: las villas de la Estación y de la Torre de Benagalbón”, Mainake XXIX, 315-338
  • Mondelo Pardo 1982-83 R. Mondelo Pardo, “Mosaicos ornamentales de la villa romana de Marbella-I”, Mainake 4-5, 173-190.
  • Mondelo 1984-85 R. Mondelo Pardo, “Mosaicos ornamentales en la villa romana de Marbella II”, Mainake 6-7, 121-130.
  • Ovadiah 1980 A. Ovadiah, Geometric and Floral Patterns in Ancient Mosaics from the Classical Period to the Age of Augustus, Roma, L’Erma di Bretschneider.
  • Ponsich 1974 M. Ponsich, Implantation rurale antique sur le Bas-Guadalquivir I, Paris, Casa de Velázquez.
  • Ponsich 1979 M. Ponsich, Implantation rurale antique sur le Bas-Guadalquivir II, Madrid, Casa de Velázquez.
  • Ponsich 1987 M. Ponsich, Implantation rurale antique sur le Bas-Guadalquivir III, Madrid, Casa de Velázquez.
  • Ponsich 1991 M. Ponsich, Implantation rurale antique sur le Bas-Guadalquivir IV, Madrid, Casa de Velázquez.
  • Romero Pérez – Vargas Vázquez 2012 M. Romero Pérez – S. Vargas Vázquez, “Mosaic workshop located in the Station Villa of Antequera, Málaga (Spain)”, 11th International Colloquium on Ancient Mosaics, October 16th-20th, 2009, Bursa Turkey, 823-828.
  • Vargas Vázquez 2009 S. Vargas Vázquez, “Jugando con las imágenes: El juego de la geometría en la musivaria romana”, Romula 8, 199-225.
  • Vargas Vázquez 2014 S. Vargas Vázquez, Diseños geométricos en los mosaicos de Écija (Sevilla). Archaeopress, BAR International Series 2654, Oxford.
  • Vargas Vázquez 2015 S. Vargas Vázquez, “La roseta de triángulos en Andalucía”, J. García – I. Mañas – F. Salcedo, (eds.), Navigare necesse est. Estudio en homenaje a José María Luzón Nogué. Madrid: Universidad Complutense de Madrid, 585-596.
  • Vargas Vázquez 2016 S. Vargas Vázquez, Diseños geométricos en los mosaicos del Conventus Astigitanus, Archaeopress, Roman Archaeology 13, Oxford.
  • Vargas Vázquez – López Monteagudo 2014 S. Vargas Vázquez – G. López Monteagudo, “Talleres musivos hispanorromanos. Formas de producción y áreas de dispersión” M. Bustamante – D. Bernal, (eds.) Artífices idóneos. Artesanos, talleres y manufacturas en Hispania, Anejos de AESPA LXXI. Mérida, CSIC, 127-142.
  • Vargas Vázquez – López Monteagudo in print S. Vargas Vázquez – G. López Monteagudo, “Decoración musiva”, R. Hidalgo, Las villas romanas de la Bética, Sevilla, Editorial Universidad de Sevilla, 419-441.