Açıklanamayan ekimozları olan bir ergen olgusu: Munchausen sendromu

Munchausen sendromu (MS), çevresinden ve sağlık görevlilerinden ilgi görmek adına kasıtlı olarak hastalık belirti ve semptomlarını taklit etmesidir. Semptomlar kendi kendine indüklenebilir veya uydurulabilir. Yazımızda hematolojik bulgularla başvuran ergen bir kız çocuğunda saptanan Munchausen sendromunu tartışarak pediatri pratiğinde karşılaşılabilecek yapay bozukluklara dikkat çekmeyi amaçladık. On üç yaşındaki kız hasta, çocuk hematoloji polikliniğine 3 aydır devam eden ortaya çıktığında 2 haftada kaybolan ekimoz şikayeti ile başvurdu. Bu bulgunun eşliğinde halsizlik ve iştahsızlık şikayetleri de mevcuttu. Yapılan tıbbi inceleme ve alınan ayrıntılı öyküden hastanın göz farı ile cildinde ekimozlar çizdiği belirlendi. Tutarsız ve mantıksız şikayet ve bulgular ile başvuran hastalarda , altta yatan herhangi bir patolojik neden yoksa Munchausen sendromu ayırıcı tanıda mutlaka düşünülmelidir. Bu vaka, pediatrik pratikte de Munchausen sendromuyla karşılaşılabileceğine dikkat çekmek için için paylaşılmıştır.

An adolescent case with unexplained ecchymosis: Munchausen syndrome

Munchausen syndrome (MS) is a condition in which a patient deliberately mimics signs and symptoms of health problems to gain attention from their close circle and healthcare professionals. Symptoms can be self-induced or fabricated. The paper aimed to discuss MS detected in an adolescent girl who presented with hematological findings and shift the interest to factitious disorders that may be confronted in pediatric practice. A thirteen-year-old girl was admitted to the pediatric hematology outpatient clinic with bruises spread throughout the body, predominantly localized on the arms, persisting for three months and disappearing every two weeks. She had complaints of fatigue and loss of appetite, emerging simultaneously with the occurrence of bruises. Following elaborative examinations, we discovered that the patient was painting bruises on her skin using an eye shadow. MS needs to be considered in differential diagnoses among patients with long-term, inconsistent, and irrational complaints, no underlying causes, and normal laboratory findings. Overall, we presented the case to underline that MS is likely to be confronted in pediatric practice.

___

  • Tatu L, Aybek S, Bogousslavsky J. Munchausen syndrome and the Wide Spectrum of Factitious Disorders. Front Neurol Neurosci 2018; 42: 81-6.
  • Abeln B, Love R. An Overview of Munchausen syndrome and Munchausen Syndrome by Proxy. Nurs Clin North Am 2018 Sep; 53: 375-84.
  • Plassman R. The biography of the factitious-disorder patient. Psychother Psychosom 1994; 62: 27-9.
  • Jaghab K, Skodnek KB, Padder TA. Munchausen’s syndrome and other factitious disorders in children: case series and literature review. Psychiatry (Edgmont) 2006; 3: 46–55.
  • Carney M, Brown J. Clinical features and motives among 42 artificial illness patients. Br J Med Psychol 1983; 56: 57-66.
  • Libow JA. Child and adolescent illness falsification. Pediatrics 2000; 105: 336-42.
  • Meadow R. Munchausen syndrome by proxy. Arch Dis Child 1982; 57: 92-8.
  • Sheehy TW. Case report: factitious hypoglycemia in diabetic patients. Am J Med Sci 1992; 304: 298-302.
  • Tatu L, Aybek S, Bogousslavsky J. Munchausen Syndrome and the Wide Spectrum of Factitious Disorders. Front Neurol Neurosci 2018; 42: 81-6.
  • Carnahan KT, Jha A. Factitious Disorder. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; January 4, 2022.
Journal of Medicine and Palliative Care-Cover
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: MediHealth Academy Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Memenin nadir bir tümörü; Adenomiyoepitelyoma: olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi

Suat BENEK, Mehmet ZENGIN, Ahmet BAYDAR, Murat SEVMİS, Müjgan GÜRLER

Açıklanamayan ekimozları olan bir ergen olgusu: Munchausen sendromu

Serkan TURSUN, Cansu ÇELİK, Ayşegül ALPCAN, Meryem ALBAYRAK

Toplum kökenli pnömönide serum albümin ve CRP/albümin oranının hastalık seyrine etkisi

Derya HOŞGÜN, Esen SAYIN GÜLENSOY, Evrim AKPINAR, Nalan OGAN, Can ATEŞ, Semih AYDEMİR

Gestasyonel hipertansiyon ve güncel tedavi yaklaşımları

Hafize Tuğba KARAHAN, Erdem KARAHAN, Alpaslan TANOĞLU

Tip 2 diyabet hastalarında dolaşımdaki B-tipi natriüretik peptidin osteoporoz ile ilişkisi

Murat DOĞAN

Gece yeme bozukluğu ve uyku kalitesini ameliyat ile tedavi etmek mümkün mü? Obezite cerrahisinin faydaları

Ferhat ÇAY, Merve ŞAHİN CAN

COVID-19’un etkisi de dahil olmak üzere 1980 ve 2021 yılları arasında trakeostomi ile ilgili küresel yayınların analizi: bibliyometrik bir bakış

Gülay ÜLGER, Ramazan BALDEMİR

Pankreas kanserinde vasküler invazyon ve inoperabilitenin değerlendirilmesinde hematolojik parametrelerin ve CA 19-9’un önemi

Doğukan DURAK, Ertugrul Gazi ALKURT, Ramazan TOPCU, Murat KENDİRCİ, İbrahim Tayfun ŞAHİNER

Menopoz yaşı ile meme ultrasonografi sonuçları arasındaki ilişki

Naziye GÜRKAN, Mehmet AĞAR, Ergül DEMİRÇİVİ BÖR

Sistemik skleroz ilişkili interstisyel akciğer hastalığı ve nintedanib

Nurhan ATİLLA, Gözde YILDIRIM ÇETİN, Burak OKYAR, Hüseyin ARPAĞ