Gastronomi Turizminde Yöresel Yemeklerin Etkileri

Son yıllarda turizm kavramına bir alternatif olarak kitle turizminin olumsuz etkilerini minimuma indirgemek için alternatif turizm kavramı ön plana çıkmaya başlamış ve gastronomi turizmi bu bağlamda sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. Türkiye, gastronomi turizmi alanında birçok mutfağı farklı lezzetleriyle bünyesinde barındırmaktadır. Dolasıyla bu alanda birçok turist için cazibe merkezidir. Bu araştırmanın amacı, Sinop yöresel yemeklerini yerinde araştırmak, reçeteleri ile birlikte kayıt altına almak, Sinop turizmini incelemek, gastronomi turizminin bilinilirliğini araştırmak, Sinop yöresel yemeklerinin gastronomi turizmindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda nitel desende tasarlanan araştırmanın katılımcı grubunu Sinop ilinde ikamet eden 18 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşü de alınarak oluşturulmuş açık uçlu görüşme formu kullanılmıştır. Form toplam dokuz sorudan oluşmaktadır. Verilerin analizinde içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında katılımcıların genel olarak Sinop’ta gastronomi turizminin hakettiği derecede değişmediğini düşündüğü ve bunun sebebinin de tanıtımda yaşanan eksiklikler olduğu vurgulanmıştır. Yöresel yemeklerin restoranların menülerinde yeterince yer almadığı da elde edilen bir diğer önemli sonuçtur.

___

  • Akman, M. & Mete, M. (1998). Türk ve Dünya Mutfakları. Konya: Selçuk Üniversitesi Basımevi.
  • Ardabili, F. S. & Rasouli, E. H. (2011). The role of food and culinary condition in tourism ındustry. Middle-East Journal of Scientific Research, 9 (6), 826- 833.
  • Bucak, T. ve Ateş, U. (2014). Gastronomi turizminin il turizmine etkisi: Çanakkale örneği. International Journal Of Social Science, 28(2), 315-328.
  • Çakan, İ. (1994). Karadeniz Bölgesi. Ankara: Özkan Matbaacılık Sanayi.
  • Hatipoğlu, A. (2010). Türk mutfağının dünya mutfağındaki yeri. Erişim: 30.12.2022, www.foodinlife.com.tr
  • Homg, J. S. & Tsai, C. Y. (2012). Culınary tourısm strategic development: An Asia- Pacifıc perspective. International Journal of Tourısm Research, (14), 40-55.
  • Karaca, E. (2018). Dünya genelindeki yükseköğretim kurumlarında verilen gastronomi öğreniminin karşılaştırılmalı analizi. (Yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Enstitü, Sakarya.
  • Manachi-Chatibura D. Saayman M. “Local Cuisine Promotion: Case Study Perspectives from Key Tourism Stakeholders in Botswana”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, Vol.3, No.3, (2015), s.50-61
  • Sakar, M. E. (2021). Gastronomi Turizminde Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi ve Bölgesel Kalkınmaya Etkisi: Mersin Örneği. Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı, Mersin.
  • TÜİK. (2014). Seçilmiş Göstergelerle Sinop. Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası.
  • Yavuz, Y. (2017). Sinopeli. İstanbul: Alper Matbaacılık.
  • Ramsden, J. (2014). Do TV cookery programmes really influence the way we cook? Erişim: 10.05.2022. https://www.mum'.theguardian.com/lifeandstyle/wordoftnouth/2014/jul/l4/tv-cookery-programmes-infhmıce-jcımie-oliver-masterchef