İşsizlik süresine etki eden faktörlerin yaşam analizi yöntemleri ile araştırılması

İşsizlik, çalışabilecek durumda olan ve çalışma isteğinde olan kişilerin bir bölümünün çeşitli sebeplerden dolayı işlerinin olmamasını ifade etmektedir. İşsizlik ülkelerin sosyal ve ekonomik durumlarına göre farklılıklar gösterse de çoğu ülkenin en fazla mücadele ettiği sorunlardan biri olarak karşılaşılmaktadır. Türkiye de yıllar itibari ile hemen hemen her dönem görülen yüksek işsizlik oranları ile mücadele eden bir ülkedir. Bu sebeple işsizlik süresini etkileyen faktörlerin araştırılması oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı; 2015-2018 yıllarına ait TÜİK Yaşam ve Gelir Araştırması Anketi verilerinden yararlanarak yıllık işsizlik süresine etki eden faktörleri, ortalama işsizlik süresini Yaşam Analizi Yöntemleri ile belirlemektir. Çalışmada, yaşam analizi ile bireylerin referans yılında ortalama işsiz kalma süreleri tahmin edilmiştir. Yaşam analizi yöntemlerinden Yaşam Tablosu yöntemi kullanılarak bireylerin işsiz kalma olasılıkları, Kaplan-Meier ve Cox Regresyon yöntemi ile ortalama işsizlik süresi ve işsizliğe etki eden faktörler belirlenmiştir.

Investigation of the factors affecting the unemployment period with life analysis methods

Unemployment refers to the fact that some of the people who are able and willing to work do not have a job for various reasons. Although unemployment varies according to the social and ekonomic conditions of the countries, it is encountered as one of the problems most countries struggle with. Turkey is a country that struggles with high unemployment rates seen in almost every period over the years. For this reason, it is vey important to investigate the factors affecting the duration of unemployment. The aim of this study; determine the factors affecting the annual unemployment duration, by using the Income and Living Condition Survey of Turkey Statistical Institute fort he year 2015-2018 with Life Analysis Methods. In the study, the avarage duration of unemployment in the reference year of individuals was estimated by life expectancy analysis. The probability of the individuals being unemplyment using the Life Table method, one of the life analysis methods, average unemployment duration and the factors affecting unemplyment wew determined with the Kaplan-Meier and Cox Regression method.

___

  • APAYDIN, F., (2018), Türkiye’de İşsizliğin Karakteristiklerinin Karşılaştırmalı Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:30, 159-200
  • AYVAZ, Z, (1990), Türkiye’de İstihdam ve İşsizlik Sorunları, Yüksek Lisans, İstanbul Üniversitesi-S.B.E.-Sayısal Yöntemler A.B.D
  • BAYÜLKEN YETKİN, B. (2006). Cox Regresyon Analizi ve Bir Uygulaması. Mimar Sinan Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.
  • BULUT, V., (2011), Türkiye’de İşsizlik Süresini Etkileyen Faktörlerin Yaşam Çözümlemesi İle İncelenmesi, Yüksek Lisans, Hacettepe Üniversitesi-İstatistik A.B.D.
  • BÜLBÜL,S.E, (1999) İstatistiksel Başarısızlık zamanı modelleri ve finansal analizlerde uygulaması, Doktora, Marmara Üniversitesi-S.B.E-Ekonometri A.B.D.
  • ÇELİK, K.,(2009), Makro İktisada Giriş, Trabzon, Murathan Yayınevi, 2. Baskı, ISBN:978-605-5937-31-7
  • ÇELİK, S. (2018). Sağkalım Analizinde Açıklanan Varyans Oranının İncelenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.
  • İNAN, D. (2010). İç İlişki Durumunda Cox Oransal Hazard Modeli İçin Farklı Tahmin Edicilerin İncelenmesi. Marmara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi
  • LEE E. T. & WANG J. W. (2003). Statistical Methods for Survival Data Analysis. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
  • ÖZDEMİR, O., (2012). Sağkalım Analizi Yöntemleri-I, İyi Klinik Uygulamaları Dergisi, 9.Sayı, 21-33.
  • SMİTH, P.J., (2002), Analysis Failure And Survival Data, Chapman & Hall/CRC. London , ISBN: 1-584-075-9
  • Yüksel, İ. (2003). İşsizliğin Psiko-Sosyal Sonuçlarının İncelenmesi (Ankara Örneği), C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(2), 21-38