Portland Kompoze Çimento Katkısı ile Şişen Killerin Stabilizasyonu

Şişme potansiyeli yüksek zeminlerin iyileştirilmesinde çimento, uçucu kül, bazı organik bileşikler gibi katkı maddeleri kullanılmaktadır. Bu araştırmada; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi kampüs alanında yer alan yüksek şişme potansiyeline sahip killerin Portland Kompoze çimentosu ile iyileştirilmesi araştırılmış, çimento katkısı-şişme yüzdesi ilişkisi, şişme yüzdesi-su içeriği değişimi ve şişme yüzdesinin zamanla değişimi incelenmiştir. Bu amaçla, standart ve modifiye enerji seviyelerinde ve farklı çimento katkı yüzdelerinde (% 0, 2, 4) hazırlanmış numuneler üzerinde klasik ödometre cihazı ile serbest şişme yüzdesi deneyleri yapılmıştır. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre çimento katkısının, killerin şişme potansiyelini azalttığı tespit edilmiş olup katkının % 2 seviyesinden sonra kullanımında daha etkili olduğu tespit edilmiş bu etkinin de yüksek enerji düzeyinde kısmen daha da arttığı belirlenmiştir.

Stabilization of Swelling Clays with Portland Cement Admixture

Some admixtures such as organics, portland composite cement, fly ash, and cement are used to improve soils having a high swelling potential. In this study, improvement of the clays with high swelling potential located on the Osmangazi University campus site is investigated using Portland composite cement. Relationships with cement rate and swelling percentage, swelling percentage and resulting water content, and variation of swelling ratio with time are all studied. That's why swelling percentage tests are performed on the specimens prepared with different standard and modified energy levels and different cement rates such as 0, 2, and 4 percentages by using a classic odometer test device. Results of the tests show that cement with some specified rates may successively be used to improve clays having high swelling potential. The effects on the improvement of the clays are increased for the cement rates more than %2 and for the high energy levels.

___

  • Chen F. H. (2008). Foundation on expansive soils. American Elsevier Science Publication, New York.
  • Demir, S., & Kılıç, M. (2010). Şişen Zeminlerin Tanımlanması ve Zemin İyileştirme Yöntemleri. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 95-104.
  • Kılıç G. (2008). Çimento ile zemin stabilizasyonu. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Tosun, H., & Kırmızıtaş, H. (1993.). Harran Killerinin Şişme Potansiyeli ve Bölgede İnşa Edilecek Su Yapıları İçin Önemi. Dolgu Barajlar Yönünden Zemin Mekaniği Problemleri Sempozyumu.
  • Türköz, M. (2006). Şişen killerin kireç katkısı ile stabilizasyonu ve Eskişehir -Meşelik killerine uygulanması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 19(2), 75-88.