Örgüt Kültürü ve Halkla İlişkiler

Örgüt kültürü, bir örgütün temel değerlerini çalışanlara ileten sembol ve mitolojiler bütünüdür. Örgütlere ait kültürler, zaman içinde gelişerek örgüt çalışanlarının, ortamın fırsat ve tehditleriyle etkileşim kurması üzerinde etkili olmaktadır. Örgütteki kişiler ve kararlar üzerinde önemli değerler sistemi oluşturan örgüt kültürü, halkla ilişkiler üzerinde de etkili olmaktadır. Halkla ilişkiler, işletmelerde iç ve dış çevreler arasında karşılıklı iletişimi sağlayan bir yönetim fonksiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda halkla ilişkiler faaliyetlerinin bilinçli ve sistemli bir şekilde sunulması örgüt kültürü açısında büyük bir önem taşımaktadır. Dolayısıyla halkla ilişkiler faaliyetlerinin etkili bir şekilde sürdürülebilmesi için, örgütlerinde sahip oldukları örgüt kültürünü farkında olması gerekmektedir. Bu çalışma örgüt kültürünü oluşturan unsurları ve oluşan kültürün halkla ilişkiler faaliyetlerini nasıl etkilediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Organizational Culture and Public Relations

The organizational culture of is the total sum of the symbols and myths conveying the basic values to the employees. The cultures that belong to organizations develop in time and exert an effect on the workers of the organization in establishing interactions through the opportunities and threats of the environment. The organizational culture which forms an important system of values on the individuals and decisions also plays a role on public relations. Therefore, the individuals should be aware of the organizational culture they have in their organizations in order to maintain the activities of public relations effectively. The public relations is confronting to us as a management function providing the mutual contact between the internal and external environment at the companys. In this connection, submitting the actions of public relations consciously and orderly looms large in the sense of the organizational culture. This study aims to explore the components of organizational culture and how this culture affects public relations activites.

___

  • Ada, N. (2001), “Halkla İlişkiler Faaliyetleri ve Örgütlerde Kültür Kavramı İlişkisi”, Ege Akademik Bakış Ekonomi, İşletme, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimleri Dergisi, c.1.
  • Alpugan, Oktay; Demir, Hulusi; Oktay, Mete ve Öner, Nurel. (1993). İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, Beta Basım Yayın Dağıtım AŞ, İstanbul.
  • Ataol, Alpay, (1991). Halkla İlişkilerin Örgütlerinin Temsil Edilmesinde Kurumsal Bir Model, İzmir.
  • Atay, K. (2001). “Okul kültürü”, Kuramdan Uygulamaya Eğitim Yönetimi.
  • Becker, H.S. (1982). Culture: A Socioliogal Review, Yale Review.
  • Berberoğlu, Güneş, (1999). Örgüt kültürü ve Yönetiminde Etkinliğe Katkısı, Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Kasım.
  • Çelik, V. (2000). Okul Kültürü ve Yönetimi, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • Doğan, S. (1997). “ İnsan Kaynakları Potansiyelini Arttırmada İşletmeleri Etkinliğe Götüren Yol: Örgüt Kültürü”, Amme İdaresi Dergisi, 30.
  • Göksel, Ahmet Bülent, (1994). Halkla İlişkiler, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir.
  • Kadıbeşgil, S. (2006). İtibar Yönetimi,MediaCat Yayınları, İstanbul.