Çeşitlilik Yönetimi ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin Kimya Endüstrisinde İncelenmesi

Örgüt üyelerini birbirlerinden ayıran özellikler iş gücü çeşitliliği olarak adlandırılmakta aynı zamanda bu özellikler üyelerin örgüte devam etme veya örgütten uzaklaşma isteğini etkilemektedir. Çalışanların örgüte bağlı hale getirilebilmesi için yöneticilerin çeşitlilik yönetimini etkin bir şekilde sağlaması önemlidir. Bu bilgiler doğrultusunda, çalışmada çalışanların çeşitlilik yönetimi algısının örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, İstanbul ve Düzce’de kimya sektöründe üretim yapmakta olan ‘Hür Kimya’ ve ‘Bayer Plastik’ olmak üzere iki işletmede görev yapan 148 beyaz ve mavi yakalı çalışana anket uygulanmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, çeşitlilik yönetimi örgütsel bağlılığı pozitif ve anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Çeşitlilik yönetimi alt boyutları olan yönetimin uygulamaları ve örgütsel ortamın, örgütsel bağlılık üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi vardır. Ancak, tutum ve davranışlar alt boyutunun, örgütsel bağlılık üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir.

___

  • Ada, N., Alver, İ., ve Atlı, F. (2008). Örgütsel İletişimin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: Manisa Organize Sanayi Bölgesinde Yer Alan ve İmalat Sektörü Çalışanları Üzerinde Yapılan Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış, 8(2), 487-518.
  • Ashikali, T., ve Groeneveld, S. (2015). Diversity management in public organizations and its effect on employees’ affective commitment: The role of transformational leadership and the inclusiveness of the organizational culture. Review of Public Personnel Administration, 35(2), 146-168.
  • Alas, R., ve Mousa, M. (2016). Cultural diversity and business schools’ curricula: a case from Egypt. Problems and Perspectives in Management, 14(2), (cont.-1), 130-136.
  • Alas, R., ve Mousa, M. (2016). Organizational culture and workplace spirituality. International Journal of Emerging Research in Management and Technology, 5(3).
  • Allen, N. J., ve Meyer, J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1-18.
  • Balay, R. (2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Berett-Koehler, (2010). World class diversity management: A strategic approach (by R. Roosevelt Thomas, Jr), 2- 22.
  • Bozkurt, Ö., ve Yurt, İ. (2015). Kurumsal İtibar Yönetimi Algısının Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Akademik Personel Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 15, 59-75.