Coronavirüs Salgını ve Uzaktan Eğitim Süreci Hakkında Öğretmen Görüşleri: Şehit Bülent Yalçın Spor Lisesi ve Şehit Ertan Yılmaz Güzel Sanatlar Lisesi (Sinop) Örneği

Bu araştırmanın amacı Coronavirüs Salgını ve Uzaktan Eğitim Süreci Hakkında Öğretmen Görüşlerinin -Şehit Bülent Yalçın Spor Lisesi ve Şehit Ertan Yılmaz Güzel Sanatlar Lisesi (SİNOP) Örneği- belirlenmesidir. Coronavirüs salgını, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiş ve çok önemli bir problemdir. Bu salgın dolayısıyla diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de eğitime ara verilmiş ve tehdit geçinceye kadar uzaktan eğitim verilmesi konusunda tedbir alınmıştır. Hastalığın insan sağlığı konusundaki tehditleri bir yana eğitim üzerinde de ciddi sonuçları vardır. Eğitim gibi önemli bir konunun göz ardı edilemeyeceği gerçeğinden hareketle planlanan uzaktan eğitim konusunda gerek altyapı sorunları gerekse de süre konusunda birtakım tereddütler mevcuttur. Tehlikenin boyutları dikkate alındığında, eğitim hususunda sürecin nasıl işleyeceği, ne kadar süreceği ve olası sonuçları hakkında eğitimin bir paydaşı olan öğretmenlerin görüşleri son derece önemli olacaktır. Bu araştırma söz konusu risklerin giderek arttığı gerçeğinden hareketle, eğitimcilerin etkin konumu ve uzaktan eğitim konusundaki farkındalıkları hakkında bir tespit yapmak adına yapılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin coronavirüs salgını ve uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olup olmadığı, coronavirüs salgınının neden olduğu problemlerin farkındalık oranı, coronavirüs salgınıyla mücadele konusunda mevcut eğitim politikaları hakkında bilgi düzeyleri, uzaktan eğitimin uygunluğu veya uygulanabilirliği hakkındaki görüşleri ile öğretmenler arasında uzaktan eğitimin öğretmen ve eğitim sistemi açısından sonuçları ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunlar konusunda aralarında anlamlı bir fark olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.

___

  • Allport, G. W. (1954). The Nature of Prejudice. Addison-Wesley. Cambridge, Mass: Addison-Wesley Publishing Company.
  • Anderson, J. (2020). Brave New World The coronavirus pandemic is reshaping education. https://qz.com/1826369/how-coronavirus-is-changing-education/, adresinden 24.05.2020 tarihinde edinilmiştir.
  • Arısoy, Ö. (2009). İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi. Psikiyatride Güncel Yaklașımlar, Cilt: 1, Sayı: 1, ss. 55-67. Bozkurt, A. (2015). Mobil Öğrenme: Her Zaman, Her Yerde Kesintisiz Öğrenme Deneyimi. AUAd, 1(2), ss. 65-81.
  • Can, E. (2020). Coronavirüs (Covid-19) Pandemisi ve Pedagojik Yansımaları: Türkiye’de Açık ve Uzaktan Eğitim Uygulamaları. AUAd, Cilt: 6, Sayı: 2, ss. 11-53.
  • Distance Education in Higher Education Institutions. (1997). National Center For Education Statistics. Statistical Analysis Report.
  • Emin, M. N. (2020). Koronavirüs Salgını ve Acil Durumda Eğitim. Seta Perspektif, Sayı: 268, ss. 1-4.
  • Girginer, N. ve Özkul, A. E. (2004). Uzaktan Eğitimde Teknoloji Seçimi. The Turkish Online Journal of Educational Technology, Volume: 3. Issue: 3. ss. 155-164.
  • Gülbahar, Y. (2018). e-Öğrenme. Ankara: Pegema Yay. 4. Baskı.
  • Güven, S. ve Güven, B. (2019). Türk Eğitim Sisteminin Değerlendirilmesi, Sorunları, Güçlü ve Zayıf Yönlerine İlişkin Öğretmen Görüşleri. ULEAD 2019 Annual Congress: ICRE, 20-22 Nisan 2019, Alanya, ss. 410-417.
  • Korucu, A. T. ve Biçer, H. (2019). Mobil Öğrenme: 2010-2017 Çalışmalarına Yönelik Bir İçerik Analizi. Trakya Eğitim Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 1, ss. 32-43.
  • Kör, H., Çataloğlu, E., Erbay, H. (2013). Uzaktan ve Örgün Eğitimin Öğrenci Başarısı Üzerine Etkisinin Araştırılması. JSS, 12(2), Technology Special Issue, ss. 267-279.
  • Kurubacak, G. ve Yüzer, T. V. (2004). The Building of Knowledge Networks with Interactive Radio Programs in Distance Education Systems. In J. Nall ve R. Robson (Eds.), Proceedings of E-Learn 2004--World Conference on E-Learning in Corporate, Government, Healthcare, and Higher Education, pp. 2360-2367.
  • Kvale, S. (1996). Inter Views: An Introduction to Qualitative Research Interviewing, Thousand Oaks, CA: Sage.