Yara İyileşmesinde Elektrik Stimulasyonu Uygulaması

Özellikle yara iyileşme problemi olan diyabetik ayak yarası, bası yarası, venöz ülser yarası gibi durumlarda yara iyileşmesini hızlandırmak amacıyla yeni yöntemler geliştirilmeyeçalışılmaktadır. Bunlar arasında elektrik stimulasyonu gibi fiziki güçlerin etkileri deneysel ve klinik olarak gösterilmiş olup, bu tür uygulamaların yara iyileşmesi üzerindeki etkileri konusunda araştırmalar devam etmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde yara iyieşmesinde elektrik stimulasyonu uygulamalarıyla ilgili deneyimlerimizi sunmaktayız. Kasım 2008 ile Mayıs 2009 tarihleri arasında ikisi diyabet ve biri travmaya bağlı gelişen ayak yaraları nedeni ile kliniğimize başvuran üç hasta çalışmaya katıldı. Biyoelektrik stimulasyon tedavisi (King Fisher Healthcare Novo, Belgium) günde iki defa 1’er saat olacak şekilde oniki saat arayla 10 gün uygulandı. Defekt boyutları günlük ölçüldü. Defekt boyutları 3,17 cm2 ile 9,38 cm2 arasında değişmekteydi. Tüm hastalarda mevcut defektlerin 10 gün sonunda sekonder iyileştiği görüldü. Elektrik stimülasyonunun yara iyileşmesinde kollajen matriks oluşumuna yardım ettiği ve epitelizasyonu arttırdığı bu nedenle yara iyileşmesine önemli katkısı bulunduğu gösterilmiştir. Bu sebeble biyoelektrik stimulasyon tedavisinin kronik yara tedavisinde yardımcı bir yöntem olarak kullanılabileceği için daha fazla vaka veya deneysel çalışmalarda değerlendirilmesinin gerekli olduğu kanısındayız

___

  • Brighton, C.T., 1981. Treatment of non-union of the tibia with constant direct current. J. Trauma. 21, 189-196.
  • Cinar, K., Comlekci, S., Senol, N., 2009. Effects of a specially pulsed electric field on an animal model of wound hea- ling. Lasers Med. Sci. 24, 735–740.
  • Davis, S.C., Cazaniga, A., Reich, J.D., Meitz, P.M., 1989. Pulsed electrical stimulation. The effect of variying polari-ty. J. Invest. Dermatol. 92, 418-423.
  • Davis, S.C., Ovington, L.G., 1993. Electrical stimulation and ultrasound in wound healing. Dermatol. Clin. 11, 775- 781.
  • Demir, H., Balay, H., Kirnap, M., 2004. A comparative study of the effects of electrical stimulation and laser treatment on experimental wound healing in rats. J. Reh. Res. Develop. 41,42.
  • Gürbüz, O., 1996. Yara iyileşmesinde yeni ufuklar. Erdem C. ed. Tüm Yönleriyle Yara İyileşmesi, Ankara 145-148.
  • Reich, J.D., Tarjan, P.P., 1990. ElectricaI stimulation of skin. Int. J. Dermatol. 29, 6-9.