Editöre Mektup

Sayın Editör, Akçora ve ark. (2009) tarafından yapılan ve tavşanlarda kısmi üreter obstrüksiyonuna bağlı gelişen böbrek hasarı üzerine kafeik asit fenetil ester (CAPE)’in etkilerinin incelendiği çalışmaya ait makaleyi büyük bir ilgiyle okudum. Çalışma yazarlarını harcadıkları emek ve katkılarından dolayı kutlarım. CAPE’nin bilinen pek çok yararlı etkisine bir yenisi, bu çalışma sayesinde eklenmiştir. Makalenin kaynaklar bölümünde, büyük olasılıkla gözden kaçan bir yanlışlığa dikkat çekmek isterim. Daha önce ben ve çalışma arkadaşlarım tarafından yapılan bir çalışmadan (Ogeturk ve ark., 2005) yararlanılmış ve kaynak yazım kurallarına uygun olarak atıfta bulunulmuştur. Ancak, ben ve çalışma arkadaşlarım ile ilgisi olmayan bir başka çalışma, tarafımızdan yapılmış gibi okuyucuya sunulmuştur. Aydoğdu ve ark. (2004) tarafından yapılan ve CAPE’nin deneysel akut böbrek yetmezliğine karşı koruyucu bir etkisinin olmadığınınrapor edildiği çalışmanın yazarları olarak, gerek kaynaklar listesinde gerekse metin içinde çalışmaya atıfta bulunurken, ben ve çalışma arkadaşlarımın gösterilmesi, her ne kadar sehven yapıldığı aşikâr olsa da, bu değerli çalışmaya emek vermiş Aydoğdu ve arkadaşlarına haksızlık olarak gördüğümden, derginiz okuyucu kitlesine doğruyu bildirme amaçlı bu yazıyı yazma gereği duydum.

___

  • Ögeturk, M., Kus, I., Colakoglu, N., Zararsiz, I., Ilhan, N., Sarsilmaz, M., 2005. Effects of caffeic acid phenethyl ester onglycerol-induced acute renal failure in rats. Clin. Exp. Pharmacol. Physiol. 31, 575-579. (sehven)
  • Öktem, F., Yılmaz, HR., Ozguner, F., Olgar, S., Ayata, A., Uzare, E., Uz, E., 2006. Methotrexate-induced renal oxidative stressin rats: the role of a novel antioxidant caffeic acid phenethyl ester. Toxicol Ind. Healt. 22, 241-247