Rus Dış Politikasının Batı’da Yansıması: Rusofobi

Günümüzde yabancı düşmanlığı gün geçtikçe saldırganlığını arttıran bir tutum haline gelmiştir. Toplumların kendilerine yabancı olarak tanımladıkları gruplara karşı beslediği zenofobik duygular, halihazırda var olan etnik, dini, kültürel ve ırkçı önyargılar temelli gelişmektedir. Bu önyargıdan kaynaklanan korku zaman zaman karşıtlık duyulan gruba karşı saldırgan uygulamaların artmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda Rus tarihinden kaynaklanan önyargı ve Rusya’nın bugün dış dünyaya karşı sürdürdüğü politik tutumun arttırdığı Rus karşıtı duygular, bazı dönemlerde saldırgan bir boyuta ulaşmaktadır. Çalışmada Rus karşıtlığının ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerin neler olduğu sorusundan hareketle Rusofobinin ortaya çıkışı ve günümüzdeki gelişimi üzerinden bir analiz amaçlanmıştır. Bu bakımdan öncelikle Rusofobik duyguların tarihsel gelişimi ortaya konulmuş ve toplumların zihniyetinin tarihsel deneyimlerinden büyük ölçüde etkilendiği savı doğrultusunda, Rus tarihindeki olumsuz devlet imajına neden olan politikalara örnekler verilmiştir. Ardından Rusofobinin hedef aldığı “Rus Dünyası”nın, Sovyetlerin dağılması ardından belirlenen formunun kapsam alanı ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda Rus Dünyası söylemi üzerinden belirlenen dış politika kararlarının Ruslara karşı kaygının artmasına ve Rusların tehdit olarak algılanmasına neden olduğu ileri sürülmüştür.

Reflection of Russian Foreign Policy in the West: Russophobia

___

  • Armaoğlu, F. (2019). 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1914-1995). İstanbul: Kronik .
  • Beevor, A. (2002). "The Russian soldiers raped every German female from eight to 80." (https://www.theguardian.com/books/2002/may/01/news.features11) (Erişim Tarihi: 11.09.2022).
  • Cheskin, A., & Kachuyevski, A. (2019). "The Russian-Speaking Populations in the Post-Soviet Space: Language, Politics and Identiy". Europe-Asia Studies, 21(1), 1-23.
  • Çernışev, S. B. (1995). "Inoe, Hrestomania Novogo Rossiyskogo Samosoznaniya." (http://old.russ.ru/antolog/inoe/index.htm) (Erişim Tarihi: 10.30.2022).
  • Dably, S. (1988). "Geopolitical discourse: The Soviet Union as other". Alternatives: Global, Local, Political, 13(4), 415-442.
  • Darczewska, J., & Żochowski, P. (2015). Russophobia in The Kremlin’s Strategy A Weapon of Mass Destructi. Centre for Eastern Studies, 56.