Malezya Da Dahil Olmak Üzere Küresel Olarak Artan Yasadışı Dişhekimliği Kültürünün Hasta Güvenliği Açısından Azaltılmasında Multidisipliner Eylem Çağrısı

Yasadışı diş hekimliği, uygun eğitim geçmişi olmadan çeşitli diş işlemlerini yapan sahte, vasıfsız dişhekimleri tarafından yapılan diş işlemlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yasadışı dişhekimliği sorunları dünya çapında yaşanmıştı; Sadece yasadışı uygulayıcıların ortaya çıkmasını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda küresel pazarda kullanılmakta ve kulla- nılmakta olan diş ekipmanlarının gerçekliğine dair endişeleri de beraberinde getirmektedir. Bu meslekler, halk ve diş tedarikçileri arasındaki etkileşimi gerektirir. Kalifiye bir dişhekiminin, kliniklerinde sürekli gerçek bir dişhekimi ürün ve ekipmanı temin etmek için sürekli olarak lisanslı dişhekimi satıcılarıyla irtibat kurması tavsiye edilir. Malezya’da, iyi eğitimli, nitelikli bir diş hekiminin profesyonel, güvenli, kaliteli ve etik bir diş hekimliği uygulaması sağlama taahhüdünde olmalarını sağlamak için kayıt yaptırmaları gerekir. Halk, bir uygulayıcının akademik iddialarının doğruluğunu, uygulamalarını inceleyerek ve hepsinin iyi bir lisansa sahip olmalarını sağlamak için kayıtlı olup olmadıklarını ve eğitim taleplerinin gerçek olup olmadıklarını kontrol ederek tespit edebilmelidir. 

Growing Culture of Fake Dentistry Globally, including Malaysia. Calling for Multidisciplinary Action for Patient Safety.

Fake dentistry is a term used to describe any dental procedures done by bogus, unqualified dentists who perform various dental procedure without proper educational background. In Malaysia, a well-trained, qualified dentist is required to register to ensure they are committed in ensuring a professional, safe, high quality and ethical dental practice. The issues of fake dentistry had gone worldwide; not only involving the emerging of  fake practitioners but also raises concerns over the authenticity of dental equipment being used and available in the global market. This necessitates the interaction between the profession, public and dental suppliers. A qualified dentists is strictly recommended to continuously liaise with licensed dental dealers in order to get a constant supply of genuine dental products and equipment for their clinics. The public must be able to identify the authenticity of a practitioner’s academic claims by examining their practice and checking whether they are registered to ensure they all possess a license in good standing and that their educational claims are authentic.

___

  • 1. Malaysia Dental Association. What is fake dentistry? How does it affect you? How do you identify fake dentists? : MDA Facebook page 2018.
  • 2. Haznita ZA. Private Clinic Registration Procedure. JULY-DEC 2017. Putrajaya: Malaysia Dental Council Bulletin, 2018:9-10.
  • 3. Malaysian Dental Council. Vision and Mission of MDC. Cyberjaya: MDC, 2012.
  • 4. Malaysian Dental Council. Dental Act 2018: Laws of Malaysia. Putrajaya: MDC, 2018.
  • 5. Oral Health Division Malaysia. Oral Health Care in Malaysia. Putrajaya: OHD, Ministry of Health Malaysia, 2005.
  • 6. Malaysian Dental Council. Annual Report 2016. Cyberjaya, Selangor: MDC, 2017.
  • 7. Pyle M, Andrieu SC, Chadwick DG, Chmar JE, Cole JR, George MC, Glickman GN, Glover JF, Goldberg JS, Haden NK, Hendricson WD, Meyerowitz C, Neumann L, Tedesco LA, Va- lachovic RW, Weaver RG, Winder RL, Young SK, Kalkwarf KL. The case for change in dental education. J Dent Educ 2006:70(9):921-4.
  • 8. NHS. Dental Education and Workforce Development. NHS Health Education North West, 2013.
  • 9. Field M. Dental Education at the Crossroads: Challenges and Change. Washington: Division of Health Care Services, Institute of Medicine. National Academy Press, 1995.
  • 10. Komabayashi T, Razak AA, Bird WF. Dental education in Malaysia. Int Dent J 2007:57(6):429-32.
  • 11. WHO. WHO Oral Health Country/Area Profile Progamme. Geneva: World Health Orga- nization, 2005.
  • 12. Laws of Malaysia. Private Healthcare Facilities and Services Act 1998. Kuala Lumpur: Per- cetakan Nasional Malaysia Berhad, 1998.
  • 13. Elise M. Dental Enforcement Activities under Private Healthcare Facilities and Services Act 1998 (until 30 June 2017). JULY-DEC 2017. Putrajaya: Malaysia Dental Council Bulletin, 2018:7-8.
  • 14. Branwenn J. Huge fake dental equipment haul. British Broadcasting Corporation (BBC), 2014.
  • 15. Malaysian Dental Dealers Association. About Us. Selangor, Malaysia: (MDDA), 2016.
Journal of Biotechnology and Strategic Health Research-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Deneysel, Biyoteknolojik, Klinik ve Stratejik Sağlık Araştırmaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğuma Hazırlık Sınıfı Eğitimlerinde Kullanılabilecek İnovatif Bir Yöntem: Hibrit Simülasyon

Hande YAĞCAN, Hale SEZER

Dural Sinus Trombozu İle Seyreden Pediatrik Adenoviral Meningoensefalit Vakası

Bahri ELMAS, Gökçe GENÇ, Taha Mansur DAŞTAN

Sonik Enerji ile Aktive Edilen Bulk-Fill Kompozit Rezinin Cam İyonomer Esaslı Materyallere Bağlanma Dayanımının Değerlendirilmesi

Nuray TÜLOĞLU, Sena KIZILASLAN, Şule BAYRAK

Malezya Da Dahil Olmak Üzere Küresel Olarak Artan Yasadışı Dişhekimliği Kültürünün Hasta Güvenliği Açısından Azaltılmasında Multidisipliner Eylem Çağrısı

Muhd Firdaus CHE MUSA, Yang Rafidah HASSAN

Vertikal İnterproksimal Kemik İçi Defektlerin Topografisinin Klinik ve Dijital Ölçüm Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Hakan OZDEMİR, Alkan BULDUKLU

Endometrium Kanserinde Myometrial İnvazyon Derinliğinin Magnetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi

Mehmet Musa ASLAN

Wistar Sıçanlarında Porphyromonas gingivalis Bakteri ile Elde Edilen Periodontal hastalıkta Lemuru Balık Yağı (Sardinella longiceps) ile Tedavi: Osteoblast ve Osteoclast

Dian Widya DAMAİYANTİ, Widyastuti WİDYASTUTİ, Ayulistya PARAMİTA, Aditya MEGANTARA, Mohammad IBROHİM

Yetişkin Bireylerin Diş Macunu Seçim Kriterlerinin İncelenmesi

Merve KÖSEOĞLU, Tuğba AYHANCI, Elif Tuğçe NACAR, Aysu KELLE, Hacer COŞKUN, Melike AKYOL, Mine KESKİN, Selma ALTINDİŞ

Yeni Tıp Teknolojilerinin Kullanımı ve Etik Sorunlar

Osman HAYRAN

Çocuklarda Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri Sonrası Veli Memnuniyeti

Ebru DELİKAN, Seçil ÇALIŞKAN, Sena KİZİLASLAN