Bağdat Paktı: İngiltere ile Amerika’nın Ortadoğu Savunma Politikaları 1950-1959

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere ve ABD’nin Ortadoğu ülkeleriyle ilgili planları ve yapılan ittifaklar, artan milliyetçi güçler ve Sovyetler Birliği’nin bölgede giderek etkin hale gelmesi nedeniyle tehlikeli hale gelmiştir. Bir yandan Sovyet yayılmacılığına karşı alınan önlemler diğer yandan 1948’de İsrail’in kurulmasıyla Arap ülkelerinde artan tepkiler sonucunda oluşanMilliyetçi Batı karşıtlığı Ortadoğu ülkeleri ve Batı arasında alternatif ekonomik-siyasiaskeri yeni ittifak arayışlarını zorunlu kılmıştır. İngiltere’nin 20. Yüzyılın başlarından beri devam eden Ortadoğu hâkimiyet projeleri; 1955’te Türkiye ve Irak’ın, ABD ve İngiltere’nin desteğini alarak Bağdat’ta Türkiye-Irak Karşılıklı İşbirliği Anlaşması yani; Bağdat Paktı’nı imzalanmasıyla yenibir sürece girmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Bağdat, Paktı, İngiltere

Behçet Kemal Yeşilbursa, Bağdat Paktı: İngiltere ile Amerika’nın Ortadoğu Savunma Politikaları 1950-1959

Behçet Kemal Yeşilbursa’nın İngiltere’de Manchester Üniversitesi Orta Doğu çalışmaları bölümünde yaptığı doktora tezine dayanan “Bağdat Paktı: İngiltere ile Amerika’nın Ortadoğu savunma politikaları 1950-1959”  adlı eseri daha önce 2005 yılında İngiltere’ de  Frank Cass, 2013 yılında Routledge Press tarafından “The Bagdat Pact: Anglo- American Defence Policies in the Middle East 1950-1959” adıyla yayınlanmıştır.  Bağdat Paktı’na giden süreci, paktın oluşumunu, üye ülkelerin beklentileri ve paktın başarısız olmasının nedenlerini Amerikan ve İngiliz arşiv belgelerine dayanan, titiz bir araştırmanın ürünü olan bu kitap Nur Nirven çevirisi, Vakıfbank Kültür Yayınları etiketiyle okuyucuya sunulmuştur. 

___

  • Behçet Kemal Yeşilbursa, Bağdat Paktı; İngiltere ile Amerika’nın Ortadoğu Savunma Politikaları 1950-1959, çev. Nur Nirven, (İstanbul: Vakıfbank Kültür Yayınları, 2019).