Yetenek Yönetimi Kapsamında Doktora Öğrencilerinin Akademik Potansiyel ve Performansının Değerlendirilmesi

Her örgütte olduğu gibi üniversiteler de yetenekli çalışanlara sahip olarak ve onları elde tutarak kurumsal başarılarını ve sürdürülebilirliklerini arttırmak ister. Üniversitelerde doktora öğrencilerinin potansiyel akademik personel olmaları ve üniversiteye gerekli olan insan kaynağının temelini oluşturmaları sebebiyle yetenek yönetimi bağlamında bu öğrencilerin potansiyel ve performanslarının değerlendirilmesi önem teşkil etmektedir. Bu sebeple bu araştırmada doktora öğrencilerinin akademik puanları ve akademik yayın durumları ile akademik beceri, akademik etik, liderlik ve bilgi okuryazarlığı durumlarını tespit ederek bu öğrencilerin potansiyel ve performanslarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen araştırmanın çalışma grubunu, Fırat Üniversitesi’ne bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde öğrenim gören yeterlik sınavını geçmiş doktora öğrencileri ve bu öğrencilerin danışmanları konumundaki öğretim üyeleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Doktora Öğrencilerine Yönelik Akademik Potansiyel Değerlendirme Kriterleri Ölçeği” ve “Doktora Öğrencilerine Yönelik Akademik Performans Değerlendirme Kriterleri Formu” kullanılmıştır. Ölçek ve formların çalışma grubunda yer alan öğrencilerle yüz yüze görüşme yapılarak veya online olarak doldurulması sağlanmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen veriler üzerinden WEKA programı yardımıyla betimsel istatistikler yapılarak, doktora öğrencilerinin akademik potansiyel ve performansları ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Evaluation of Academic Potential and Performance of Phd Students Within the Scope of Talent Management in Universities

Universities want to increase their institutional success and sustainability by having talented employees and retaining them, as in every organization. It is important to evaluate the potential and performances of PhD students in the context of talent management since these students are potential academic staff in universities. For this reason, in this research, it was aimed to determine the potential and performance of PhD students by identifying their academic scores, academic publications, academic skills, academic ethics, leadership and information literacy. For this purpose, the descriptive survey model was used in the research. PhD Students studying in the Institute of Social Sciences, Institute of Educational Sciences, Institute of Health Sciences and Institute of Science and Technology of Fırat University during the 2015-2016 education year who passed the proficiency test, and the faculty members who are the advisors of these students constituted the study group of the research determined using the criterion sampling method, which is one of the purposeful sampling methods. The "Academic Potential Evaluation Criteria Scale for PhD Students" and the Academic Performance Evaluation Criteria Form for PhD Students" were used as the data collection tools in the research. The scale and forms were ensured to be filled out by conducting face-to-face interviews with the students in the study group or online. An attempt to reveal the academic potential and performances of PhD students was made by performing descriptive statistics through the data obtained as a result of the application with the help of WEKA program.

___

  • Akar, F. (2015). Yetenek Yönetimi. İstanbul: İmge Kitabevi Yayınları.
  • Akar, F. (2019). Üniversitede Akademisyen ve Yönetici Yetenekleri: Yetenek Yönetiminin Uygulanabilirliği Konusunda Bir İnceleme. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 7 (2), 514-541.
  • Altınöz, M. (2018). Yetenek Yönetiminin Algılanması Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 39, 82-95.
  • Altıntaş, M. (2018). İnsan Kaynaklarında Yeni Bir Yaklaşım: Yetenek Yönetimine İlişkin Nitel Bir Araştırma. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2 (1), 24-43.
  • Arıcı, H. (1984). İstatistik Yöntemler ve Uygulamalar. Ankara: Meteksan Yayınları.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Örnekleme Yöntemleri. http://w3.balikesir.edu.tr/~msackes/wp/wp-content/uploads/2012/03/BAY-Final-Konulari.pdf (Erişim Tarihi 7.12.2019).
  • Gündüzalp, S., Boydak Özan, M. (2017). Yetenek Yönetimi Sürecinde Doktora Öğrencilerine Yönelik Akademik Potansiyel Değerlendirme Kriterleri Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 13 (2), 368-391.
  • Kraemer, K. L. (1991). Introduction. Paper presented at The Information Systems Research Challenge: Survey Research Methods.
  • Mathiyazhagan, T., Nandan, D. (2010). Survey Research Method. Media Mimansa, 4 (1), 34-45.
  • Uludağ, G. (2019). Lider Üye Etkileşiminin Yetenek Yönetimine Etkisi Üzerine Bir Alan Araştırması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28 (2), 338-353.
  • Visser, P. S., Krosnick, J. A., Lavrakas, P. J. (2000). Survey Research. In H. T. Reis & C. M. Judd (Eds.). Handbook of Research Methods in Social and Personality Psychology. New York, Cambridge University Press, pp. 223-252.
  • Yumurtacı, A. (2014). Küreselleşen Emek Piyasalarında Yeni Bir Olgu: Yetenek Yönetimi. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (8), 187-212.
Journal of Anatolian Education Research-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Muammer BAHŞİ