Karadağ (Erzurum-Narman) Yöresinin Jeolojisi ve Yöredeki Polimelatik Cevherleşmenin Kökenine Bir Yaklaşım

Karadağ yöresinde alt kesimleri eksik, dilimli bir yapıda izlenen ofiyolit topluluğu Üst Kretase yasla volkano^dimanter bir istif üzerine bindirmistir. Bu ofiyolitik kayalar AltOrta E o S İ yaslı, « Sren vêändert dasit arakatkılı bir birimle örtülmektedir. înce bir dilimle temsil edilen ultramaflk kayaçlar tektomk dokulu ve tümüyle serpantinleşmiş, çoğunlukla milonitlegmistir. Burada kümülatlar i s l e n m e n i Ofiyo"U t ^ t u n ^ e n y a ^ m kayaçlan klinopiroksen . hornblend gabro ve mikro gabro diye tanımlanan i İ t -rop gabrolar ile onların üzerine gelen spilitik diyabazdır. Ayrıca küçük yüzeylemeler şeklinde spilitlk diyabaziçme sokulum yapmış plajiyogranit de bulunmaktadır. yPolimetalik cevherleşme bindirme çizgisi boyunca dağınık yüzeylemeler geklinde izlenen listvenife dahaaşık bir anlatımla serpantinitin karbonatlasmıg - silislesmig türevlerine baflı olarak gelişmiştir Listvenftiçmàe gerek «asınım, gerekse dolomit ve kuvarsla birlikte damar ya da damarcıklar biçiminde otuza yakıncevher ^merali izlenmektedir. Bunlardan kromit, köken kayaQ (har.burjlt) tan kalmtı olarak korunmugmanyetit ve nikel mineralleri serpantinleşme sırasında veya daha sonra silikat yapılarından ayrılan elementlerin cevher mineralleri halinde yeniden düzenlenmeliyle oluşmuşlardır. Köken kayag W Hg As Sb ve M tanyoksun olduğuna göre bu elementleri iseren mineraller doğrudan hidrotermal getirimlerîe içkilidir Böfgentajeolojisi g-oz önünde tutulursa söz konusu hidrotermal cevherleşmeyi oluşturan eriyiklerin kökeninin l i tOrta Eosen yağlı dasit» volkanizma olduğu söylenebilir.

___

  • Acar, EéJ Altun, Y ve Özkan, Y4Z,f 1983, Karadaf (Brzurum - Narman) Polimetalik cevherleşmesinin Jeoloji raporu; M.T.A. Gnt Md, Rap, No*. 7406 (yaymianmamı§)
  • Engin, O, ve Engin, T., 1964, Haneğe köyü (Erzurum -Oltu) ve civarındaki linyit ihtiva eden sahanın jeolojisi hakkında rapor, M,T,A, On, Md, Rap, no: 3548 (yayınlanmamı!)
  • Qettinger, T.E. 1954 Türkiye Jeoloji haritası (1/100,000) ölçekli M,T,Aè Ankara iaçı