Altın içerikli Manisa Salihli - Şart Konglomeralarının Ağır Mineralleri

Altın .içerikli İzmir, Salihli-Sart "Üst boz konglomeralarından M.T.A. Enstitüsü, Maden.Etüd ve Teknoloji daireleri tarafından elde edilen ağır mineral, konsantrelerinin, mikroskopikincelenmesi sonucu, nabit altın, ve .alaşımları yanında §u mineraller saptanmıştır,a) Sülfidler olarak sırasıyla: pirit, markasit, kalkopMt, sännober, sfalerit, pirotin, fahlerz» arsenopirit, galenit, bornit, kovellin ve realgar .görülmüştür,,b) Oksidler olarak sırasıyla; manyetit+ilmeno-manyetit, rutil+anatas, hematit+ilmeno-hematit, ilmenit, kromit, spinel ve pirolıızit izlenmiştir,.c) Hidroksitler olarak sırasıyla; limonit ve pisilomelan, bulunmuştur.d) Silikatlar olarak, sırasıyla,; granat, zirkon, dişten,, turmalin ve hornblende ayrıca fosfatolarak • apatit saptanmıştır.• ' Çeşitli, renk, tonları gösteren altın, tane kesitlerine uygulanan elektron mikrobrop analizleri, bu. kesitlerin, altın yanında gümüş, bizmut, cıva, talyum., .iridyum,, bakır, jermanyum, osmiyumve'demir gibi metaller içerdikleri ve altının bu metallerle alaşım halinde bulunduğu' ortaya çıkmıştır.Yan kantitatif optik ' -spektrpgrafi analizleri sonucu, ppm mertebesinde kalay içerenağır mineral konsantreleri üzerinde yapılan mikroskopik, zenginleştirme ve yarı kantitatif optikşpektrografi .analizleri sonucu kalayın kesinlikle rutü' mineraline bağlı ve bu mineral-kristal strüktürfine girdiği bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler:

altın, konglomera, ağır mineral

___

  • Alpan, 'T., (1977), Saîilıli-Sart altın aramaları,, M.T.A., Enstitüsü raporu, yayınlanmamış
  • Çağatay, A., ve Eytiboğlu, T., (1977), Batı. Anadoludaki bazı antîmonit, arsenopirit, zinober, şeelit yatak ve zuhurlarının jeolojik-mîneralojik in.celemeleri ve elde edilen jenetik bulgular. (Yayında).
  • Besborugh», G.A.,,, 1970),. Silver depletion, indicated by microanaiysis of .gold from placer occurences,. Western United States, Econ, Geol, vol. 65, pp. 304-311.
  • Ensmetali, XV., (19§2), Metalloinetrische Kartlerun.geii, nach, den Zerstreuungsauralen in, gebirgigen Lexuïschaften, Stuttgart, S. .206
  • Hawkesr, H. E, ve Blum, H. (1057), Heavy metals ilistream sediment used as exploration guides 'Transactions, American. Institute. of Mining, Metallurgical and Pertrolemn Einglneeds (AI MB),, vol 205, New York,, pp" 1122,-1127 .
  • Noäop, G., )19(5G), Beitrag zur Kenntnis FOB. Anatas, Rutil und Zinnstein,. Festschrifft Hermann... Rose .Berlin (Bonıtraeğer), s, 239-284