Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS CORS Ağları ve Düşündürdükleri

Gerçek zamanlı sabit GNSS ağlarının CORS kurulması, günümüzde tüm ülkelerde hızlı bir şekilde devam etmektedir. Kurulan ağların verimliliğinin ve kullanılabilirliğinin zaman içerisinde optimizasyonu ise bu ağların teknolojiyi yakından takip etmelerinin yanında sivil ve askeri kullanıcıların gereksinimlerine ne kadar yanıt verebildiği ile orantılı olacaktır. Gerçek zamanlı ulusal sabit GNSS ağları, ülkelerin kamu kurum ve kuruluşlarını, üniversiteleri ve özel sektörü yakından ilgilendiren çok amaçlı ağlardır. Bu ağlar kullanıcılara gerçek zamanlı ve yüksek doğruluklu konum bilgisi sağlamalarının yanında, ülkelerin uzaysal referans sistemlerinin tanımlanmasında da temel rol oynamaktadırlar. Bunlara ilave olarak, bu ağların kurulmasında harcanan kaynağın kamu kaynağı olması nedeniyle, gelişmiş ülkelerde de uygulandığı gibi, ulusal GNSS ağları kurulurken; işletme, mevzuat, yönetim, idari ve teknik konularda konuyla ilgili tüm tarafl arın görüşlerinin de alınarak uygulanacağı bir ortam oluşturulması ve sistemin tabana olabildiğince çok yayılmasının sağlanması en yararlı yöntemdir
Anahtar Kelimeler:

GPS, Galileo, Glonass, GNSS, CORS, Ağ-RTK

Real Time Continuously Operating Reference Stations RTK CORS Networks and Considerations About Them

Real Time Continuously Operating Reference Stations RTK CORS Networks and Considerations About Them RTK CORS Networks are being established rapidly in many countries today. The optimization of these Networks from the productivity and availability points of view will be highly related to how they meet the needs of civil and military users and how they make use of technological improvements. Real time CORS Networks RTN are multi-purpose networks and of closely interest to governmental institutions, universities and commercial sector. These networks provide users with real time highly accurate positional information and also play an important role in defi ning the national spatial reference systems of the countries which establish them. Additionally, since such networks are funded by the public as is the case in all developed countries, during the process of establishing a national CORS network, it is essential to form a widelyparticipated commission including all related parties and bodies in order to concur on necessary issues such as operating the system, preparing the related regulations, choosing the management model and otheradministrative and technical matters

___

  • KAHVECİ M.: Kinematik GNSS ve RTK CORS Ağları. Zerpa Yayıncılık, 2009, Ankara.
  • FONTANA R. D., CHEUNG WAI, NOVAK PAUL M., STANSELL THOMAS A.: The New L2 Civil Signal, USCG, 2006.
  • LANDAU H., VOLLATH U., CHEN X.: Virtual Reference Station Systems, Journal of Global Positioning System, Vol. 1, No. 2:137-143, 2002, Canada.
  • RAQUET J.: Development of a Method for Kinematic GPS Carrier-Phase Ambiguity Resolution Using Multiple Reference Receivers. PhD Thesis, UCGE 20116, University of Calgary, 1998.
  • SELLA G., CHIN M., CLINE M., HAW D., KASS W., SNAY R., SOLER T.: NGS CORS Network Guidelines for New and Existing Sites and their Relation to IGS, USA, 2008.
  • SNAY, R.: CORS Users Forum at the CGSIC Meeting Savannah, GA. The SM&G Subcommittee, NGS, 2008., USA
  • YAMAGIWA A., HATANAKA Y., YUTSUDO T., MIYAHARA B.: Real-time capability of GEONET system and its application to crust monitoring. Bulletin of the GSI, pp. 27-38,Japan.
  • URL 1: http://www.esa.int/EGNOS/, başvuru şubat 2009