Kamu Binalarında (Hastaneler) Yenilenebilir Enerji Kullanımı: Enerji ile Başa Çıkmak İçin Bir Adım

Yenilenebilir enerjiler ve insanların bu kaynakların kullanım biçimi, üzün süredir birçok araştırmacının tartışma ve çalışma konusu haline gelmiştir. Tüm tıp merkezlerinde, genel tedavi için uygun şartlar sağlamak temel bir hedef olarak kabul edilir, ancak organ nakli gerektiren belirli hastalıklarda, bu şartların planlanması için çok daha dikkat gereklidir, çünkü bu tür bir tedavi sürecinde, standart bir planlama ile belirli bir ortamın olmasının yanı sıra mükemmel bir sistematik tasarım planının olması zorunludur. Bu durumda, sağlık binalarının planlanması ve tasarımı, uygulanan tedavi türleriyle farklı açışlardan doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, sağlık binaları ve onların çalışabilmesi için kullanılan enerjiler her türlü kirlilikten uzak tutulmalıdır, ayrıca sağlık kurumları, orada çalışan ve hizmet gören insanlar temiz bir ortam ve sağlıklı yapılara sahip olmalıdırlar. Diğer yandan Dünya çapında fosil enerji kıtlığı ile ilgili olarak, kamu binaları arasında en fazla enerjiyi tüketen binaların başında hastanelerin olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda, kullanıcı odaklı binaları yenilenebilir enerjilerden arındırma ihtiyacı acil bir ihtiyaç gibi görünmeyebilir, fakat bazı özel binaların ihtiyaçlarına göre temiz ve yenilebilir enerjiler geçişi önemlidir. Bu çalışmada, kamu binalarında kullanılabilecek gerekli enerjileri keşfetmek adına kitaplar, bilimsel çalışmalar ve web sitelerine erişerek yenilenebilir enerji sistemlerinin modern kullanımını mercek altına alınmıştır. Bu doğrultuda, bu binalar modern teknolojinin kullanımı vasıtasıyla kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamaları adına, fotovoltaik ve jeotermal sistemlerin geçmişi ve kullanımı ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda sunulan örnek modeller yardımıyla, yakın gelecekte kamu binalarında ve özellikle hastanelerde yenilebilir enerji kaynaklarından faydalanması hedefleniyor, böylece bu binaların enerji ihtiyacını sağlıklı ve ekonomik bir biçimde sağlamakla birlikte, insanlara yönelik uygulanan tedaviler temiz ve sağlıklı ortamlarda yapılacaktır.

Utilization of Renewable Energies in Public Buildings (Hospitals): a Step to Deal with the Energy

The issue of renewable energy and the need of humans to use it has been the subject of discussion and research by many investigators. In all medical centers, providing a suitable environment for general treatment is considered a fundamental goal but in specific diseases that require organ transplantation, the planning of its environment is very important, since this type of treatment requires a specific environment with careful planning, along with a perfectly systematic design. Therefore, it should be a pure and clean building, located in an environment free from any pollution, including pollution that caused by the energy consumption of the building. With regard to the scarcity of fossil fuels, it should be remembered that hospitals have the highest energy consumption among public buildings due to their cyclical. In this regard the need to free user buildings from renewable energy may not seem urgent. However, the needs of the buildings and a clean environment may also require the switch to clean energy. This study aims to investigate and explore the innovative use of renewable energy systems by accessing books and scientific websites to discover the required energies for these types of building. The building itself can open new ways to meet its own energy needs through the use of modern technology. In this regard, with the help of the example models presented, the aim is to use renewable energy sources in public buildings and especially in hospitals in the near future, so that these buildings can provide their energy needs in a healthy and economical way and the treatments of people can be carried out in a clean and healthy environment.

___

  • Abou Jieb, Y., & Hossain, E. (2022). Photovoltaic Systems: Fundamentals and Applications. London: Springer Press.
  • Agarwal, J., Shah, M. (2017). Predicting direct and indirect uses of geothermal energy in major oil filds of China. International Journal of Advances in Science Engineering and Technology, 03(05), pp. 81-86.
  • D'Amico, S., Juárez , M., Morales, M. (2016). Enhanced geothermal systems (EGS): A review. Elsevıer, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 5(56), pp. 133-136.
  • Eicker, U., Pesch, R., Dalibard, A., Thumm, F. (2011, June). Geothermal energy use for heating and cooling of a low energy building. International scientific and technical conference on New building technologies and design problems (pp. 11-15). Krakow.
  • Agarwal, J., Shah, M. (2017). Predicting direct and indirect uses of geothermal energy in major oil filds of China. International Journal of Advances in Science Engineering and Technology, 3(5), pp. 88-92.
  • D'Amico, S., Juárez , M., Morales, M. (2016). Enhanced geothermal systems (EGS): A review. Elsevıer, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 5(56), 130-132.
  • Eicker, U., Pesch, R., Dalibard, A., Thumm, F. (2011, June). Geothermal energy use for heating and cooling of a low energy building. International scientific and technical conference on New building technologies and design problems (pp. 18-20). Krakow.
  • Karimi, S., Mohammadi, Z., Samani, N. (2017). Geothermometry and circulation depth of groundwaterin Semnan thermal springs, Northern Iran. environmental earth sciences Springer-Verlag GmbH, 6(15), p. 12.
  • Rao Martand , S., Kawuwa Sani, A., Amis, T. (2019). An overview of ground-source heat pump technology. Managing Global Warming, Elsevier Inc, 8(17), pp. 455-485.
  • Geoff , S., & Neill, S. (2021). Grid-connected Solar Electric Systems: The Earthscan Expert Handbook for Planning, Design and Installation. London: Taylor & Francis Ltd Press.
  • Seo, Y., Mitchell, M. (2011). Development of a Geothermal Snow Melting System for Highway Overlays and Its Performance Validations. Journal of Testing and Evaluation, 4(39), p. 12.
  • Shah , A. (2020). Springer Series in Materials Science. In A. Shah, Solar Cells and Modules, Zürich, Springer Press.
  • Retrieved 16 June 2019 from, http://solarserdar.blogspot.com/2011/06/fotonaponski-solarni-sustavi-hcoie.html.
  • Retrieved 25 June 2021 from, https://ceresgs.com/environmental-controls/gaht/#!jig[1]/ML/4501.
  • Retrieved 13 June 2021 from, https://nea.is/geothermal/direct-utilization/snow-melting/.
  • Retrieved 12 May 2020 from, https://tr.pinterest.com/pin/1055599888065004/.
  • Retrieved 19 June 2019 from, https://www.powersystemscoach.com/composition-of-the-atomic-layer-of-photovoltaic-cells.html.
  • Retrieved June 15, 2019 from, https://www.engie.com/en/activities/renewable-energies/geothermal-energy.
  • Retrieved 19 June 2020 from, https://www.environmentbuddy.com/energy/geothermal-energy/how-do-geothermal-heat-pumps-work/.
  • Retrieved 11 June 2020 from, https://www.globalseafood.org/advocate/water-temperature-in-aquaculture/.
  • Retrieved 25 June 2020 from, https://www.husafell.com/activities/thermal-baths.
  • Retrieved 15 June 2019 from, https://www.sdsenerji.com/en/termal-seracilik.php/.
  • Retrieved 30 April 2023 from, https://www.globalseafood.org/advocate/water-temperature-in-aquaculture/.
  • Retrieved 30 April 2023 from, https:// irelandhvac.org/heating-services/geothermal-heating/types-of-systems/.