DR. BEHÇET UZ ÇOCUK HASTANESİNDE MEYDANA GELEN ÇOCUK ÖLÜM NEDENLERİNİN İNCELENMESİ

Bireylerin sağlıkları ile ilgili çeşitli bilgileri yaşamları boyunca sağlık kurumlarınca toplanmakta ve kaydedilmektedir. Bunlar arasında ölüm istatistikleri ülkedeki sağlık hizmetlerinin dağılımı ve kalitesi hakkında bilgi verir. Bu çalışmada Dr. Behçet Uz Çocuk hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2001 Ocak ve 2002 Aralık tarihleri arasında ölen olguların ölüm nedenlerinin belirlenmesi amaçlandı. Ölüm nedenleri, yaş ve cinsiyetlerine göre dağılımları, ölüm saat ve mevsimlerine göre dağılımları incelendi. Ölümlerin % 63’ ü 748 olgu yenidoğan dönemi ve %31.4’ ü 372 olgu 1 ay-5 yaş arası dönemde görüldü. Tüm ölümlerin %86.7’ sini 1 yaş altı ölümlerin oluşturduğu saptandı. Tüm çocuk ölümlerine baktığımızda % 45.1 oranı ile perinatal nedenler ilk sırayı alırken akut solunum yolu enfeksiyonları %8.1 oranı ile 4. sırada ve akut gastroenteritler %5.1 ile 6. sırada yer almakta idi. Sonuç olarak, neonatal ölümler ve akut solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümler hastanemiz ve bölgemiz için önemli sağlık problemlerini oluşturmaktadır. Bu nedenle, antenatal ve postnatal izlem programlarının yaygınlaştırılması ve akut solunum yolu hastalıklarının erken tanı ve tedavisi ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz

THE EVALUATION OF DEATH CAUSES IN DR. BEHÇET UZ CHILDREN’S HOSPITAL

Several health information of people are being collected and recorded by health institutions during their lives. Among these informations called death statistics give information about the quality and distribution of health services in a country. In this study we aimed to establish death causes in children hospitalized at Dr. Behçet Uz Children’s Hospital from January 2001 to December 2002. We searched death causes, distribution of age and sex and distribution of death hour and season. 63% 748 patients of deaths were occured in neonatal period and 31.4% 372 patients of them were occured between the ages 1 mounth and 5 year. 86.7% of all deaths were occured before 1 years of age. If we considered the whole pediatric mortality, perinatal reasons with a ratio of 45.1% took the first line. Acute respiratory infections with a ratio of 8.1% was in the foutrh line and acute gastroenteritis with a ratio of 5.1% was in the 6. line. As a result, neonatal deaths and acute respiratory infections still continue to be the very important health problems in our hospital and in our region. So, we suggest that antenatal and postneonatal follow up programmes must be spreaded and the studies must be intensified on the early diagnosis and treatment of acute respiratory infections

___

  • Bertan M, Özcebe H. Çocuk, nüfus ve politikalar. İçinde: Bertan M, Güler Ç, editörler. Halk sağlığı temel bilgiler. Ankara: Güneş Kitabevi; 1995. p.163-72.
  • Sağlık Bakanlığı-Hacettepe Üniversitesi ve DHS. Türkiye nüfus ve sağlık araştırması 1993. Ankara, 1994. p.87-89.
  • Tezcan S. Sağlık Alanında Kullanılan Veri Kaynakları, Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Ed Bertan M, Çağatay G. Ankara, Güneş Kitabevi, Ankara 1995. p. 68-70.
  • Türkiye İstatistik yıllığı1997, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası, Ankara 1998.
  • Sağlık Bakanlığı-Hacettepe Üniversitesi ve DHS. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 1993. Ankara, 1994.p.87-89.
  • Ministry of Health Republic of Turkey. Country Health Report 1997. Ankara: Aydoğdu Ofset; 1997.
  • Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması, 1998, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü
  • Behrman RE. Overview of pediatrics. In: Behrman RE, Kliegman RM, Arvin MA, editors. Nelson Textbook of Pediatrics, 15th ed. Philadelphia:WB Saunders; 1996. p.1-4.
  • Kösecik M, Cebeci B, Koç A, Tatlı M.M. Şanlıurfa’ da 5 yaş altı çocukların hastaneye yatırılma ve ölüm nedenleri. Genel Tıp Dergisi 1998;8(1):37-40.
  • Teziç T, Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi, 24-25 Kasım 1995, Ankara, Dr.Sami Ulus Çocuk Hastanesi Deneyimi ve Hasta Eğitim Programı.
  • Dünya Çocuklarının Durumu 2000, UNICEF, p:43.
  • İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İstatistik Kayıtları, 2003.
  • Akadlı B, Cerit S. Türkiye’ de bebek ölümlerine genel bir bakış, Ankara. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü, 1988. p. 3-8.