Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi

Bu çalışmada, homojenite Analizi (HA) ile anjiyografik olarak saptanan atherosklerotik damar darlık derecesi üzerine cinsiyet, yaş, sigara, hipertansiyon, ailede koroner kalp hastalığı olup olmadığı ve diyabet değişkenlerinin etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Anjiyografik olarak saptanan atherosklerotik damar darlık derecelerini etkileyebilecek faktörlerin (HA) ile incelenmesi sonucunda 54 ve daha düşük yaşlarda hipertansiyon, diyabet ve ailede koroner kalp rahatsızlığı gözlenmeyen hastaların damar darlık derecesinin %50 ve daha düşük olduğu, bununla birlikte 55 ve daha yukarı yaşlarda hipertansiyon, diyabet ve ailede koroner kalp rahatsızlığı gözlenen hastaların damar darlık derecesinin %70 ve daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca erkeklerin sigara içme, kadınların içmeme eğilimde oldukları da bulundu. Sonuç olarak kategorik yapıda değişkenlerden oluşan veri setini incelemede HA’nın kullanışlı bir yöntem olduğu söylenebilir.

Investigation of the Effect of Risk Factors on Narrowness Degree of Blood Vessel by Using Homogeneity Analysis

The aim of our study is to investigate by using Homogeneity Analysis (HA) of factors (sex, age, smoking, hypertension, diabetes mellitus, and family history of coroner heart disease) which could be effected on narrowness degree of atherosclerosis blood vessel determined by angiography. As a result of HA, narrowness degree of blood vessel of patiens who have family history of coroner heart disease, hypertension and diabetes mellitus at aged higher than 55 is found 70% or higher, in addition narrowness degree of blood vessel of patiens who have not got family story of coroner heart disease, hypertension and diabetes mellitus at aged less than 54 is found 50% or lesser. Also the men were found smoker and the women were found no smoker. Finally we can say that HA is a useful method to analyse categorical data set.

___

  • BOND, J. and MİCHAİLİDİS, G. (1997), Interactive CA in a Object Oriented Environment, Erişim: [ www.stat.ucla.edu/preprints ]. Erişim Tarih: 03.01.2002
  • DE LEEUW, L. (1984), Canonical Analysis of Categorical Data, Leiden: Dswo Press.
  • GİFİ, A. (1990), Nonlinear Multivariate Analysis, Chichester: John Wiley & Sons.
  • GREENACRE, M. BLASİUS, J. (1994), Correspondence Analysis in the Social Sciences, New York: Academic Press.
  • MEULMAN, J. (1982), Homogeneity Analysis with Incomplete Data, Leiden: Dswo Press.
  • MİCHAİLİDİS, G. and DE LEEUW, J.(2000), Constrained Homogeneity Aanalysis with Applications to Hierarchical Data, Erişim: [ www.stat.ucla.edu/preprints ]. Erişim Tarihi: 03.01-2002.
  • MİCHAİLİDİS, G. And DE LEEUW, J.(1999), the GİFİ System of Descriptive Multivariate Analysis, Erişim: [ www.stat.ucla.edu/preprints ]. Erişim Tarihi: 03.01-2002.
  • ONAT, A., ÇETİNKAYA, A., SANSOY, V., YILDIRIM, B. Ve KELEŞ İ. (2000), Koroner Kalp Hastalığı Riskini Yükselten Diyabet Sıklığı Erişkinlerimizde Hızla Artıyor, Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, 28(1).
  • ONAT, A.,(2001), Risk Factors and Cardiovascular Disease in Turkey, Atherosclerosis, 156: 1-10.
  • ÖZDAMAR, K. (1999), Paket Programlarla İstatistiksel Veri Analizi-2, Eskişehir: Kaan Kitapevi.
  • SAS INC. (1994), SAS/STAT User’s Guide, Volüme 2, GLM-VARCOMP, Version 6.4th Edit, SAS Instute Inc., Cary, NC, USA, 1994.
  • SPSS INC. (1999), SPSS Categories 10.0 Chicago: SPSS Inc.
  • STATSOFT INC. (2000): STATSOFT Electronic Text Book. Erişim: [ www.statsoft.com ]. Erişim Tarihi: 16.01.2002.
  • TÜRE, M. (1993), Frekans Tablolarında Satır, Sütun ve Birim Sayısının Uyum Analizi Sonuçları Üzerine Etkisinin Araştırılması (Doktora Tezi), Eskişehir: A.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • VAN DER BURG, E. (1988), Nonlinear Canonical Correlation and Some Related Techniques, Leiden: Dswo Press.
  • VAN DER HEİJDEN, PGM., De Leeuw, J. (1989), Correspondence Analysis, with Special Attention to the Analysis of Panel Data and Event History Data, Sociological Methodology, Basil Blackwell, Oxford, 43-87.
  • VAN DER HEİJDEN, PGM.,GİLULA, Z. and VAN DER ARK, LA. (1999), an Extended Study into the Relationship Between Correspondence Analysis and Latent Class Analysis, Sociological Methodology, Cambridge: Blackwell.