HATALI TIBBİ UYGULAMA VE KORUNMA YOLLARI

Hekimi, hatalı tıbbi uygulamadan sorumlu tutulabilmek için öncelikle aralarında hekim hasta ilişkisinin bulunması gerekir. Hekimin en başlıca görevi başladığı tedaviyi-ameliyatı sonlandırmaktır. Uygulanan tıbbi girişime rağmen bedeni bir zarar veya ölüm meydana gelebilir. Bu beklenti, tıp uygulamalarında önceden tespit edilebilmeli ve bunun önlenmesi için bir girişimde bulunulmalıdır. Eğer hatayı engellemede eksiklik varsa yapılan uygulama “hatalı tıbbi uygulama=malpraktis” olarak değerlendirilir. Tıbbi uygulama hatası, hekimin tedavi sırasında standart uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastaya tedavi vermemesi ile oluşan zarardır. Bir tıbbi uygulamada onam alma işlemi tedavide olabilecek her gelişmeyi hastaya önceden bildirmekle gerçekleştirilir. Yeterli tıbbi bilgilendirmeden sonra alınacak onam (aydınlatılmış onam), hukuken geçerlidir. Bunu ispatlama yetkisi hekime aittir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin hekimlik, hastayla çok özel ve çok yakın ilişkiyi gerektirir. Beklenmedik ve öngörülmeden ortaya çıkan hataların bireysel kusurlar değil de, sistem kusurları olarak kabul edilmesi, hataların azaltılması için çalışan katılımını sağlayacak en önemli uygulamadır.

___

  • Aşçıoğlu Ç. Tıbbi Yardım ve El Atmalardan Doğan Sorum- luluklar. Tekışık Ofset Tesisleri, Ankara 1993; ss 111-114.
  • Aykaç M. Adli Tıp. Tayf Ofset, İstanbul, 1993; ss 55-60.
  • Bilir N, Yıldız AN. İş Sağlığı ve Güvenliği. Hacettepe Üni- versitesi Yayınları, Ankara, 2004; ss 138-140.
  • Elmas İ. Adli Tıp. Travma ve Resüsitasyon Kursu Kita- bı,(Ed.) Cemalettin Ertekin, Logos Yayıncılık, İstanbul 2000; ss 271-276.
  • Elmas İ, İnce H. Adli Tıp. Travma Resüsitasyon Kitabı, Lo- gos Yayıncılık, İstanbul, 2005; s 140.
  • Erman B. Ceza Hukukunda Tıbbi Müdahalelerin Hukuka Uygunluğu. Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2003; ss 145-148.
  • Genç F. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce Sağlık Personelinin Tıbbi Uygulamalardan Doğan Yasal Sorumluluğu Çerçeve- sinde İncelenen Olguların Değerlendirilmesi. İ.Ü. Adli Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler Doktora Tezi, İstanbul, 2000; ss 98-99.
  • İnce H. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sonucunda Orta- ya Çıkan Meslekte Kazanma Gücü azalma Oranlarının He- saplanma Yöntemlerinin Farklı Sosyal Güvence Kurumları- na Göre Araştırılması ve Standardizasyonu. İstanbul Tıp Fa- kültesi Halk Sağlığı ABD Doktora Tezi, 2004; ss 75-80.
  • Türk Tabipleri Birliği. İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Etkili Biçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi için El Kılavuzu. İstan- bul Protokolü. Kitap Matbaası, İstanbul, 2001; ss 10-12, 51- 68.
  • Knight B. Simpson’s Forensic Medicine. British Library Ca- taguing in Publication Data, Tenth Edition, Oxford Univer- sity Press, 1991; pp 78-82.
  • Knight B. The pathology of wounds. Forensic Pathology, 2th ed. , New York, Oxford University Press, 1996; pp 139- 145.
  • Lucian LL. Error in medicine. JAMA 1994; 272: 1851-1857.
  • Özdemir H, Arslan A. 1931-1999 Yüksek Sağlık Şurası ve Tavsiye Kararları, BMS Matbaası Ankara, 2000; ss 20-22.
  • Özen C. Genel Cerrahi-1 (ed. Değerli Ü.), Acar Matbaacılık Tesisleri, İstanbul,1988; ss 455-460.
  • Reisoğlu S. Hekimlerin Hukuki Sorumluluğu. Türk Huku- kunda Hekimin Hukuki ve Cezai Sorumluluğu, Sorumluluk Hakkındaki Yeni Gelişmeler 5. Sempozyumu, 12-13 Mart 1982, Ankara, Fakülteler Matbaası, İstanbul, 1983; ss 45-50.
  • Safran N. Hemşirelik ve Ebelikte Malpraktis, İ.Ü. Adli Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler Doktora Tezi, İstanbul, 2005; ss 198-200.
  • Sayek F. Sağlıkla İlgili Uluslararası Belgeler, TİSAMAT, Ankara, 1998; s 27.
  • Settle JAD, Mason JK, Purdue BN. Burns. The Pathology of Trauma.3th ed. New York, Oxford University Pres., 2000; pp. 55-62.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 1 Ağustos 1998 tarih ve 23420 sa- yılı Hasta Hakları Yönetmeliği. Resmi Gazetede yayınlanan kararname, 1998.
  • Tüzün B, Aşıcıoğlu F, Elmas İ, İnce H. Kusurlu Tıbbi Uygu- lamalara Bağlı Ölümler. İst Tıp Fak Derg 1997; 60: 468-475.
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1916
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Yayınevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İstanbul Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencilerinin hepatit B konusunda eğitimi

Irmak Yakut ÖZDEN, Suna ERBİL, Sevda ÖZEL, Ayşe Emel ÖNAL, Ayşe Banu TOPUZOĞLU

İSTANBUL'DA İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA YÜZEYEL MİKOZ (TİNEA PEDİS VE ONİKOMİKOZ) PREVELANSI

Bilge Hapçıoğlu

İstanbul'da ilköğretim çağındaki çocuklarda yüzeyel mikoz (Tinea pedis ve onikomikoz) prevalansı

S. Bilge HAPÇIOĞLU

İstanbul Tıp Fakültesi'nde Konsültasyon Liyazon Psikiyatrisi Bilim Dalı'nın gelişiminin değerlendirilmesi: 14 yılda psikiyatrik konsültasyon

Mine ÖZKAN

Planlanmış sezaryen veya acil sezaryen uygulanmış olguların sonuçlarının karşılaştırılması

Ercan CİĞERLİ, Halil SAYGILI

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ’ NDE KONSÜLTASYON LİYAZON PSİKİYATRİSİ BİLİM DALI’ NIN GELİŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: 14 YILDA PSİKİYATRİK KONSÜLTASYON

Mine Özkan, At All.

PLANLANMIŞ SEZARYEN VEYA ACİL SEZARYEN UYGULANMIŞ OLGULARIN SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Ercan Ciğerli, Halil Saygılı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HEPATİT B KONUSUNDA EĞİTİMİ

Ayşe Emel ÖNAL, Suna ERBİL, Sevda ÖZEL, Asya Banu TOPUZOĞLU, Yakut IRMAK ÖZDEN, Ayşe Önal, At All.

Erişkin başlangıçlı saf mitokondriyal myopati olgusu

Dilek BOZKURT, Dilek KAYACAN, Semra BİLGE, Fazilet HIZ, Seyit Mehmet KAYACAN

Normal koroner anjiografisi bulunan hastalarda miyokard perfüzyon spect'te izlenen defekt lokalizasyonları ile koroner arter hastalığı için risk faktörleri arasındaki ilişki

Berrin UMMAN, Yasemin ŞANLI, Sema CANTEZ, Hüseyin OFLAZ, Cüneyt TÜRKMEN, Handan TOKMAK, Ayşe MUDUN