KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMA MODELİ ÜZERİNE BİR ÖRNEK TARTIŞMA (KABAKOZ MEVKİ, KÖRFEZ/KOCAELİ)

Ülkemizde ve dünya genelinde insanların kent merkezleri kabul edilen bölgelere sosyokültürel, eğitim ve ekonomik seviyelerini yükseltmek amacı ile yaptığı plansız göçler sonucu oluşan çarpık yapılaşma, kent için zamanla aşılamayacak bir sorun haline gelmektedir. Fenni şartlara uygun olarak hayata geçirilmemiş ve gelişi güzel yapılaşma neticesinde yaşanılan doğal afetler, can ve mal kayıpları oluşturmaktadır. Çarpık yapılaşmanın bitirilmesi ve sonucunda yaşanılabilecek maddi, manevi kayıpları da ortadan kaldırmak amacı ile devlet politikaları geliştirilmiş, kentsel dönüşüm uygulama aşamalarında denetim mekanizmaları arttırılmıştır. Bu sayede kentsel dönüşüm uygulamaları daha resmi bir zeminde oluşturulmakta ve dünya genelinde uygulanabilirliği yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada kentsel dönüşüm görüşünden yola çıkılarak, dönüşüm adına çıkartılmış belediye ve bakanlık resmi kararları da incelenerek, Kocaeli ili, Körfez ilçesindeki Kabakoz Mevki için kentsel dönüşüm uygulama modeli üzerine irdeleme ve uygulama sonucu elde edilecek kamu ve vatandaş yararı incelenmektedir.

A DISCUSSION ON URBAN TRANSFORMATION APPLICATION MODEL (KABAKOZ, KÖRFEZ/KOCAELİ)

In our country and throughout the world, the skewed construction resulting from the unplanned migration of people to areas that are considered urban centers with the aim of raising their sociocultural, educational and economic levels is becoming a problem that will not be overcome in time for the city. Natural disasters, which have not been implemented in accordance with the scientific conditions and which are experienced as a result of random construction, constitute loss of life and property. State policies have been developed in order to eliminate the material and moral losses that may be experienced as a result of the distorted construction and as a result, the control mechanisms have been increased in the stages of urban transformation. In this way, urban transformation practices are created on a more formal basis and their applicability is widespread throughout the world. In this study, based on the urban transformation view, the official decisions of the municipality and the ministry issued for the transformation are examined, and the public and citizen benefit to be obtained as a result of the examination and implementation of the urban transformation application model for the Kabakoz District in the Körfez district of Kocaeli province is examined.

___

  • Aydın, A.H., Çamur, Ö., 2016. Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Başarılı Dünya Örnekleri: Danbara, Solidere, Rio De Janeiro. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 53-68.
  • Çalışkan, M., 2016. Kentsel Dönüşüm Projelerinde Kullanıcı Sürdürülebilirliği; Türkiye ve Yurt Dışı Örnekleri. Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 128s, İstanbul.
  • Çatalbaş, F., 2011. Kentsel Dönüşüm Projelerinin Mekansal ve Sosyo-Ekonomik Etkileri: Diyarbakır İli Suriçi Bölgesi Örneği. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 168s, Ankara.
  • Çelik, K., 2017. Kentsel Dönüşüm Alanlarının Seçimi ve Dönüştürülmesine Yönelik Örnek Bir Uygulama. GÜFBED/GUSTIJ, 7(2), 221-235.
  • Çevik, M., 2016. Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Stratejisi Önermesi. Okan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 159s, İstanbul.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB), 2019. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi Hazırlanmasına İlişkin İlke ve Esaslar. Erişim Tarihi: 01.10.2019. https://webdosya.csb.gov.tr/db/altyapi/icerikler/stratej--belges-20191001104857.pdf Demirsoy, M.S., 2006. Kentsel Dönüşüm Projelerinin Kent Kimliği Üzerindeki Etkisi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 171s, İstanbul.
  • KBB, 2012. Kentsel Dönüşüm Gelişim ve Yenileme Master Planı. Erişim Tarihi: 23.03.2019. https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/birimler/kentsel-donusum-ve-gelisim-planlama-sube-mudu/44/pages/198
  • Koçan, N., 2011. Sanayi Alanlarının Dönüşümü: Uşak Eski Tabakhane Deri Sanayi Bölgesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 1(3), 124-138.
  • Korkmaz, C., Balaban, O., 2019. Sustainability of Urban Regeneration in Turkey: Assessing the Performance of the North Ankara Urban Regeneration Project. Habitat International, 95, 102081.
  • Özdemir, S., 2019. Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ve Kadıköy Bölgesinin Bu Hususta İncelenmesi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 88s, İstanbul.
  • Sontay, E., 2020. Kabakoz (Kocaeli/Körfez) Mevkisinde Kentsel Dönüşüm Uygulama Modeli. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 141s, İstanbul.
  • Şirin, A., 2018. Antalya İli Kepez İlçesi Kentsel Dönüşüm Çalışmalarının Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 114s, Isparta.
  • Şişman, A., Kibaroğlu, D., 2009. Dünya’da ve Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Uygulamaları, TMMOB 12. Türkiye Harita ve Bilimsel Teknik Kurultayı, Ankara.
  • Türkmen, Ö., 2018. Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Sürdürebilirlik ve Örnekler Üzerinden Analizi/GülsuyuGülensu Örneği. Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 40s, Lefkoşa.
  • Yılmaz, O.K., 2018. Kentsel Dönüşüm ve Türkiye: Belediyelerin Uygulamalara Yönelik Yaklaşımları Üzerine Bir Araştırma. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 234s, İstanbul.