ARHAVİ-HOPA ARTVİN CİVARINDA OLUŞAN DOĞAL AFETLERİN NEDENLERİ VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARI

Arhavi ve Hopa Artvin ’da en fazla karşılaşılan doğal afetler sel, kaya düşmesi, toprak kayması, moloz akması ve heyelan felaketleridir. Özellikle aşırı yağışların etkisiyle karşılaşılan taşkınların sebep olduğu zararlar sonrasında hem çevre hem de insanlar olumsuz etkilenmektedir. Doğal afetlere sebep olan etkenler meteorolojik, jeomorfolojik ve insan faktörleri şeklinde üçe ayrılır. Son yıllarda yeni afet yönetimi anlayışıyla afet risklerinin önceden belirlenmesi ve zararlarının azaltılması çalışmalarına daha da önem verilmiştir. Bu amaçla risk yönetimi ve faktörleri, azaltma, hazır olma, müdahale ve iyileştirme şeklinde adlandırılan yaklaşımlar ile afetler ele alınmalı ve yerel yönetimlerin doğal afete karşı hazırlıksız olan yapılarının iyileştirilmesi ve sürdürülebilir bir hale gelmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, doğal afetlerin muhtemel etkileri ve bunlara sebep olan muhtemel tehlikeler ele alınmıştır. Daha sonra afet yönetimi ve risk yönetiminin temel yaklaşımlarından bahsedilerek özellikle sel, toprak kayması ve heyelanlar sonucunda maddi ve manevi zararların etkileri üzerinde durulmak ve gayrimenkul sektöründeki olumsuzluklar tartışılmaktadır. Bu anlamda, kentsel ölçekte olası önlemler ele alınacak ve bölgede oluşabilecek doğal afetlere karşı yapılması gereken kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmaları hakkında çözüm yolları önerilmektedir

REASONS OF NATURAL DISASTERS AROUND IN ARHAVİ-HOPA ARTVİN AND EFFECTS OF THE REAL ESTATE SECTOR

The most encountered disasters are floods, rock falls and landslides in Arhavi and Hopa Artvin . Especially excessive rainfalls adversely affect both people and the environment. The causes of natural disasters can be categorized in three sections as meteorological, geomorphological and human. In recent years, predetermine the factors of the disasters risks and, efforts to reduce the losses have become significant with the understanding of new disaster management. In this study, the possible effects of natural disasters and the causes of these disasters have been researched. In addition, the fundamental approach of disaster management and risk management has been mentioned. Especially the effect of flood, rock fall, and landslide damages has been focused. Also, the negativity of the property sector has been discussed. In this respect, the possible measure on the urban scale and urban transformation and renewal work against natural disasters that may occur in the region has been.

___

  • Cappola, D.P. (2007). Introduction to International Disaster Management, Elsevier, USA.
  • Benson, C. ve Clay, E. (2004) “Understanding The Economic And Financial Impacts of Natural Disasters”, The World Bank Disaster Risk Management Series, No. 4., 28406.
  • Erden T. ve Coşkun M. Z., (2010). “Acil durum servislerinin yer seçimi: Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve CBS entegrasyonu”, İTÜ dergisi/d mühendislik, Cilt:9, Sayı:6, 37-50.
  • Oğuz E., Ulupınar Y., Oğuz K., Aksoy M., Akbaş A.İ., Köse S. ve Çelik S. (2016). “Artvin-Hopa Bölgesinde Meydana Gelen Taşkın ve Heyelan Olayının İncelenmesi”, Ulusal Heyelan Sempozyumu, 27-29 Nisan 2016, Ankara.
  • Özalp D. (2009). “Dere Taşkın Risk Haritalarının Cbs Kullanılarak Oluşturulması Ve Cbs İle Taşkın Risk Analizi”, Doktora Tezi, Geomatik Mühendisliği, Fen Bilimleri Enstitüsü, İTÜ.
  • Özdemir H. (2007). “Farklı Senaryolara Göre Taşkın Risk Analizi: Havran Çayı Örneği (Balıkesir)”, TMMOB Afet Sempozyumu, 5-7 Aralık 2007, Ankara.
  • Özcan O. (2008). “Sakarya Nehri Alt Havzası’nın Taşkın Riski Analizinin Uzaktan Algılama Ve Cbs İle Belirlenmesi”, Doktora Tezi, Bilişim Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Öztürk, D. (2009). “ Cbs Tabanlı Çok Ölçütlü Karar Analizi Yöntemleri İle Sel ve Taşkın Duyarlılığının Belirlenmesi: Güney Marmara Havzası Örneği”, Doktora Tezi, Y.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Sepetçioğlu, M., Y. (2013). Şanlıurfa İli Taşkın Sorunları ve Çözüm Önerileri, e-Journal of New World Sciences Academy, ISSN:1306-3111.
  • Yüksek, Ö., Kankal, M., Üçüncü, O. (2013). Assessment of Big Floods in the Eastern Black Sea Basin of Turkey, Environ Monit Assess, 185:797–814.
  • Zeybek, İ. (2009). 2-3 Mart 2005 Turhal Sel Afet ve Sonuçları, Doğu Coğrafya Dergisi, Vol.14, No.21.