SABRİ ORMAN ve İSLAMİ İKTİSAT ÇALIŞMALARINA KATKILARI

Bu çalışma, bir bilim insanının akademik hayatı boyunca çalıştığı alana ilişkin akademik disiplin ve bilimahlakı bakımından hassasiyetini özet bir şekilde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Sabri Orman, kendisineseçmiş olduğu İslami iktisat alanında doktora tezinden başlamak üzere tam bir akademik disiplin ve bilimahlakı hassasiyeti içinde eserlerini ortaya koymuş ve bu alanda yoğunlaşmıştır. Bu çalışma ile, Orman’ınİslami iktisat alanını çalışırken, ontoloji, epistemoloji ve metodoloji bakımından derinlikli analizlerikonunun çok daha iyi anlaşılmasına ve hangi açılardan çalışılması gerektiği üzerinde anlamlı açılımlarsağlamış olduğuna işaret edilmiştir. Sabri Orman’a vefa duygusunu ifade etmesi yanında, alandaçalışacaklar için ufuk açıcı çıkarımlara sebep olması, bu çalışmanın temel amacıdır.

SABRİ ORMAN AND HIS CONTRIBUTIONS TO ISLAMIC ECONOMICS STUDIES

This study aims to summarize the sensitivity of a scientist in his academic life in terms of academic discipline and scientific morality. Starting from his doctoral thesis in the field of Islamic economics, Sabri Orman has chosen his works with full academic discipline and scientific moral sensitivity and concentrated in this field. With this study, while studying the Islamic economics field, it is pointed out that in-depth analysis of the subject in terms of ontology, epistemology and methodology has provided significant explanations on the subject to be understood much better and from which aspects it should be studied. In addition to expressing his sense of loyalty to Sabri Orman, it is the main purpose of this study that causes eye-opening for those who will work in the field.

___

  • Orman, Sabri (2019), Medeniyet Analizi – Metametodoloji ve Metodoloji, İstanbul: Albaraka Yayınları.
  • Orman, Sabri (2018), Gazâlî, Adalet ve Sosyal Adalet, İstanbul: İktisat Yayınları.
  • Orman, Sabri (2016). “İslam Entelektüel Geleneğinde İktisadi Boyutun Teşekkülü: Şeybânî, Serahsî ve Kitâbu’l-Kesb (III)”, İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), 2(1), 19-54.
  • Orman, Sabri (2014), İslami İktisat, Değerler ve Modernleşme Üzerine, İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Orman, Sabri (2014a), Gazâlî’nin İktisat Felsefesi, 5. Baskı, İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Orman, Sabri (2001), İktisat, Tarih ve Toplum, İstanbul: Küre Yayınları.
  • Orman, Sabri (1999), "Başlangıcından Osmanlı'ya İktisadî Düşünce Tarihinin İslâmî Kaynakları". Divan: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, 9-48.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi