İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE TEMERRÜT HALİNDE AYNEN İFA İLE BİRLİKTE GECİKME TAZMİNATI TALEBİ

Amaç: Bu araştırmanın amacı; inşaat sözleşmelerinde yüklenicinin temerrüdü nedeniyle iş sahibinin kullanabileceği seçimlik haklardan olan aynen ifa ve beraberinde talep edilecek tazminat kalemlerinin gösterilmesidir. Yöntem: Konu ile ilgili daha önceki çalışmalar araştırılmış ve alan yazın taraması yapılmıştır. Elde edilen bilgilerin Microsoft Office programı vasıtasıyla derlendiği ve aynen ifa seçimlik hakkına ilişkin öz bilgilerin hazırlandığı bir çalışmadır. Bulgular: Yüklenicinin temerrüdü durumunda aynen ifa hakkını talep edecek olan iş sahibinin, bu hakkın yanında gecikme tazminatı ve/veya ceza koşulu başlıkları altında tazmin isteme hakkının bulunduğu görülmüştür. Özgünlük: İnşaat sözleşmelerinde yüklenicinin taşınmazı inşa etme ve iş sahibine teslim etme borcu sözleşmenin asli unsurlarındandır. İfa zamanında bu borcu yerine getirmeyen yüklenici belirli şartların da bulunması halinde temerrüde düşecektir. Bu durumda Kanun, iş sahibine temerrütten kaynaklanan bazı haklar tanımıştır. Çalışmamızda iş sahibinin aynen ifa ile birlikte gecikme tazminatını talep hakkı TBK hükümleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışma, gecikme tazminatı ile ceza koşulu başlıklarını karşılaştırmalı olarak ve sade biçimde aktarma ve bu konuda uygulayıcılara ve piyasa aktörlerine rehber olma amacını taşımaktadır.

IN THE DEFAULT OF CONSTRUCTION CONTRACTS CLAIM FOR DELAY COMPENSATION WITH EXACT PERFORMANCE

Purpose: The aim of this research; It is the indication of the same performance and the compensation items to be claimed along with the optional rights that can be used by the employer due to the default of the contractor in the construction contracts. Methodology: Previous studies on the subject were researched and a literature review was conducted. It is a study in which the information obtained is compiled through the Microsoft Office program and the core information about the right to perform exactly the same is prepared. Findings: It has been observed that the employer, who will demand the right to perform exactly in the event of the contractor's default, has the right to demand compensation under the headings of delay compensation and/or penalty clause in addition to this right. Originality: In construction contracts, the contractor's obligation to construct the immovable and deliver it to the employer is one of the essential elements of the contract. The contractor who fails to fulfill this debt at the time of performance will be in default if certain conditions are met. In this case, the law granted some rights to the employer arising from default. In our study, the right of the employer to demand delay compensation together with the exact performance has been examined within the framework of the provisions of the Turkish Code of Obligations. The study aims to convey the titles of delay compensation and penalty condition in a comparative and simple manner and to guide practitioners and market actors in this regard.

___

  • ATEŞ, Z. G. (2014). Yüksek Lisans Tezi. İnşaat Sözleşmesinde Yüklenicinin Temerrüdü ve Sonuçları. İstanbul .
  • AYAN, S. (2008). İnşaat Sözleşmesinde Yüklenicinin Temerrüdü. Doktora Tezi. İzmir.
  • CANSEL, E., & ÖZEL, Ç. (2013). Türk Borçlar Hukukunda Ceza Koşulu. Yaşar Üniversitesi E Dergisi, 714-715.
  • DOĞAN, B. (2019). Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Yüklenicinin Temerrüdünün Sonuçları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Bilim Dalı.
  • GÜMÜŞ, M. A. (2014). Borçlar Hukuku Özel Hükümler. İstanbul: Vedat Kitapçılık.
  • HATEMİ, H., & GÖKYAYLA, K. E. (2012). Borçlar Hukuku Genel Bölüm, 6098 sayılı TBK esas alınarak hazırlanan 2. b. İstanbul: Vedat Kitapçılık.
  • KURŞAT, Z. (2017). İnşaat Sözleşmesi. İstanbul : Filiz Kitabevi.
  • ÖZ, M. T. (2016). İnşaat Sözleşmesi ve İlgili Mevzuat. İstanbul: Vedat Kitapçılık.
  • PEKTAŞ, A. (2021). Eser Sözleşmesinde Ceza Koşulu. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • TEKDEMİR, F. (2018). Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Müteahhidin Temerrüdü ve Sonuçları. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul .
  • TOPUZ, M. (2020). İsviçre ve Türk Borçlar Hukuku ile Karşılaştırmalı Olarak Roma Borçlar Hukukunda Maddî Zarar ve Bu Zararın Belirlenmesi. Ankara : Seçkin.
  • TÜMERDEM, M. (2018). Sürekli Borç İlişkilerinde Borçlunun Temerrüdü ve Sonuçları (TBK md 126). Ankara: Seçkin.
  • USLU, E. (2019). Uygulama Örnekleri Yargıtay Kararları ile Türk Borçlar Hukukunda Ceza Koşulu. Ankara: Seçkin.
  • USTA, O. (2017). Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Cezai Şart ve Kira Tazminatı. Ankara: Adalet Yayınevi.
  • YAĞCIOĞLU, B. (2019). Türk ve İsviçre Hukuku’nda Ceza Koşulu (Cezai Şart). Ankara: Seçkin.
  • Yargıtay Kararları: https://www.corpus.com.tr/#!/Yargitay