Örnek Bir Konutun Farklı Yöntemlerle Hesaplanan Soğutma Yüklerinin Karşılaştırılması

Sıcak iklim bölgelerinde baskın olan sıcak dönem koşulları soğutma yükü açısından önem taşımaktadır. Son yıllarda çevre kirliliği nedeniyle yaşanan iklimsel değişimler (sera etkisi, küresel ısınma gibi) enerji harcamalarını ve soğutma konusunu ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışma kapsamında, sıcak iklim bölgelerinde (Antalya ve Diyarbakır illeri) yapıların soğutma yüklerinin karşılaştırılması ele alınarak soğutma yükü hesabında kullanılan farklı iki yöntem bir örnek yapı üzerinde değerlendirilmiştir. Örnek olarak seçilen 21 Temmuz günü için Soğutma Yükü Sıcaklık Farkı Yöntemi (Cooling Load Temperature Difference-CLTD) ve Admittance Yöntemi ile soğutma yükü hesapları yapılmıştır. İki ayrı il ve iki ayrı yöntem kullanılarak belirlenen toplam soğutma yükü değerleri karşılaştırılarak değerlendirilmiştir

Örnek Bir Konutun Farklı Yöntemlerle Hesaplanan Soğutma Yüklerinin Karşılaştırılması

Keywords:

-,

___

  • Altıparmak, Ö. D., (1999), Binalarda Isı Kazancına Bağlı Soğutma Yükünün Bilgisayarla Hesabı, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Anon, (1998), Konutlarda Isıtma ve Soğutma Yükü Hesapları, Bölüm 25, ASHRAE Temel El Kitabı, İstanbul.
  • Berköz, E., Aygün, Y. Z., Kocaaslan, G., Yıldız, E., Ak, F., Küçükdoğu, M., Enarun, D., Ünver, R., Yener, K.A. ve Yıldız, D., (1995), Enerji Etkin Konut ve Yerleşme Tasarımı, Tübitak Proje No: İntag 201, İstanbul.
  • Çelik, P. A., (1975), Yaz Sıcaklıklarının Binaya Etkilerinin İncelenmesinde Addmittance Yönteminin Türkiye’ye Uygulanması, Tübitak YAE Yayın No: a22, Ankara.
  • Erkmen, F. İ., Sıcak İklim Bölgelerinde Yapıların Soğutma Yüklerinin Karşılaştırılması (Antalya, Diyarbakır Örneği), Y.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2005.
  • Erkmen, F. İ., Gedik G. Z. ve Sözen M. Ş., “Sıcak İklim Bölgelerinde Yapıların Soğutma Yüklerinin Karşılaştırılması”, Megaron Mart-Haziran 2006, Y.T.Ü Mimarlık Fakültesi E-Dergisi, 2-3, ISSN 1305-5798, İstanbul, 2006.
  • Gedik, Z. G., (1992), Yapılarda Isısal Tasarım İlkeleri, YTÜ, İstanbul.
  • Watson, D., and Labs, K. , Climatic Buildig Design, Mc Gram-Hill Book Company, 1983.
  • www.squ1.com/thermal/analysis.htm.