Basketbol Hakemlerinin Stres Kaynaklari ve Başa Çikma Yöntemleri Coping Style and Source of Stress Among Basketball Referees

Bu araştırmanın amacı, basketbol hakemlerinin stres kaynakları ve bu stres kaynakları ile başa çıkma yöntemlerinin incelenmesidir. Stres kaynakları ve başa çıkma yollarını tespit etmek için Basketbol Hakemleri Stres Anketi (BHSA; Anshel ve Weinberg, 1996) kullanılmıştır. Anket 2008 – 2009 sezonunda Türkiye basketbol federasyonuna bağlı 90 A ve B klasmanı hakeme uygulanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistiksel tekniklerle (frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma ve frekans) analiz edilmiştir. Analizler sonucu BHSA’nde yer alan 14 stres kaynağı incelendiğinde en önemli stres kaynağının “partnerle problem yaşamak” (3.20±0.90) olduğu bulunmuştur. En önemsiz stres kaynağı ise “başka birinin sakatlığı”dır (1.54±0.74). Hakemlerin stres kaynakları ile başa çıkma yöntemleri olarak en yüksek ortalama değerin “pozitif bilişsel yaklaşım” (3.29±0.56) alt boyutuna ait olduğu bulunmuştur. Hakemlerin stres kaynakları ile başa çıkma yöntemi olarak “negatif bilişsel yaklaşım” ise en düşük ortalama değere sahiptir (1.44±0.35). Hakemlerin belirttikleri en önemli beş stres kaynağını ile başa çıkma yöntemi olarak “pozitif bilişsel yaklaşım” hakemler tarafından bu beş stres kaynağı için en çok kullanılan yöntem olarak bulunmuştur

Basketbol Hakemlerinin Stres Kaynaklari ve Başa Çikma Yöntemleri Coping Style and Source of Stress Among Basketball Referees

Keywords:

-,

___

  • Anshel M., (1996), “Coping Styles Among Adolescent Competitive Athletes” Journal of Social Psychology; Jun96, Vol. 136 Issue 3.
  • Anshel M., Weinberg R.S., (1996), “Coping with Acute Stress among American and Australian Basketball Referees” Journal of Sport Behavior, Miami Uni (USA)., and Uni. of Wollongong (Australia).
  • Anshel M.,Weinberg R.S., (1999), “Re-Examining Coping among Basketball Referees Fallowing Stressful Event: Implication for Coping Intervention” Journal of Sport Behavior, Texas Tech. Uni., Miami Uni. Ohio (USA).
  • Anshel M., Delany J., (2001), “Sources of Acute Stress, Cognitive Appraisals, and Coping Strategies Of Male and Female Child Athletes.”, Journal of Sport Behavior, Vol. 24 Issue 4, p329, 25p.
  • Baltaş, Z., Baltaş, A., (2000), “Stres ve Stres İle Başa Çıkma’’, Remzi kitabevi 20. baskı.
  • Cüceloğlu, D., (1991), İnsan ve Davranışı, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Ekmekçi R., (2004), “Basketbol Hakemlerinin Genel Profili ve Saldırgan Davranışlarla Karşılaşma Durumu”, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bolu.
  • Kaissidis R. A., Anshel, M., (2000), “Psychological Predictors of Coping Responses among Greek Basketball Referees” Journal of Sport Behavior, Grek. v.15 (4), Aug ., p. 427-436
  • Köknel, Ö., (2000) ,Günlük Hayatta Ruh Sağlığı, Alfa Yayınları.
  • Rainey D.W., (1999), “Source of Stress, Burnout, and Intention to Terminate among Basketball Referees”, Journal of Sport Behavior, John Carroll University.
  • Selye H., (1976), “The Stress of Life” Mc Graw Hill, New York.
  • Selye Hans, (1984), “The Stress of Life”, Revised Edition, Mc Graw Hill, New York.
  • Snyder E.E., ve Purdy, D.A., (1987), “Social control in sport: An analysis of basketball officiating.” Sociology of sport journal, 4, s. 394 – 402.