Kırsal Kalkınma İçin Aracılığın Önemi: Refahiye Örneği

Bu makale Erzincan Refahiye ilçesinde bal üretiminde meydana gelen artışın sebeplerini, karşılaşılan zorluklarını ve ilçedeki sosyoekonomik yapıya yansımasını değerlendirilmeyi amaçlamaktadır. Makalede nitel araştırma yöntemi olan etnografi kullanılmıştır. Refahiye ilçesinde mevcut olan arıcılık faaliyetinin durumu hakkında arıcılıkla uğraşan 14 kişi ile etnografik görüşme yapılmıştır. Refahiye ilçesinde arıcılık potansiyeli yüksektir. Görüşmeler sonucu arıcılığın tercih edilmesi ilçesinin arıcılık için coğrafi olarak uygun bir bölge olması, ek gelir elde edilebilmesi, az iş gücü gerektirmesi, fazla sermaye gerektirmemesi sıralanmıştır. Arıcılıkta karşılaşılan sorunlara arı hastalıkları, konaklama sorunu, yabani hayvan saldırısı, pazarlama ve tanıtım yetersizliğini işaret etmişlerdir. Arıcılığın kurumsallaşmaması sebebiyle markalaşmadan ürün strandartlaşmasına kadar gelişmeyi engellemektedir. İlçede mevcut olan arıcılık potansiyelin desteklenmesi halinde kırsal kalkınmada önemli bir yer tutacağı gözlenmiştir. Devletin yatırım kaynaklarını bu engellerin aşmaya yönelik aktarmasının önemi üzerinde durulmuştur.

___

Balkaya, İ., Kaplan, H., Güven, E., & Avcıoğlu, H. (2016). Erzurum Yöresi Arıcılarının Karşılaştıkları Bal Arısı Hastalıkları. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 11(3), 273-281.

Baltacı, A. (2019). Nitel Araştırma Süreci: Nitel Bir Araştırma Nasıl Yapılır? Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AEÜSBED), 5(2), 368-388.