Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi: Özel Bir Hastane Örneği

Öz Araştırmanın amacı, bir maliyet muhasebesi tekniği olarak “Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi” (FTMS) kullanılarak daha gerçekçi sağlık hizmeti maliyet rakamlarına ulaşmak ve sağlık yöneticilerinin sağlıklı karar vermesine yardımcı olmaktır. Bu yolla sağlık yöneticilerine finansal planlama, performans denetimi, kalite ve geliştirme çalışmalarında katkı sağlamak hedeflenmektedir. Bu bilgilerin ışığında kardiyoloji polikliniğine ayaktan yapılan başvuruların hastanedeki süreç kapsamında hangi faaliyetlerden yararlanmış oldukları tespit edildi. Ardından bu faaliyetlerle ilişkili olan faaliyet merkezleri tespit edilerek gereksiz faaliyetler merkezlere yüklenilmeyerek daha gerçekçi sağlık hizmeti maliyetleri hesaplanmaya çalışılmıştır.

___

Bekçi , İ., & Negiz, N. (2011). Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yönteminin İnşaat Taahhüt İşletmelerinde Uygulanması. Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, 120-136.

BENGÜ, H., & ARSLAN, S. (2009). Hastane İşletmesinde Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Uygulaması. Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F Degisi,C.X,S II.

Bozkurt, R. (2010). Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yöntemi ve eş Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Brimson, J. A. (1991). Activity Accounting: An Activity-Based Costing Approach. USA: John Willey & Sons İnc,.

Dokur, Ş., & Kaygusuz, S. Y. (2009). Maliyet Muhasebesi. Bursa: Dora Yayıncılık.

Garrison, R. H., & Noreen, E. W. (1997). Managerial accounting: concepts for planning, control, decision making, 8th Edition, S.190. İrwin,.

Hicks, D. T. (1992). Activity Based Costing for Small and Mid-sized Businesses, s.34. John willey and Sons Inc.

Horngren, C. T., Foster, G., & Datar, S. M. (2006). Cost Accounting 12th Edition. Prentice HAll INC: Prentice HAll INC.

Koçyiğit, S. Ç. (2006, S.181). Faaliyete Dayalı Maliyet Yönetimi ve Hastane Uygulaması Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniveristesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Pakdemir, R. (1998). Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Genel İmalat Maliyetleri, Temel Eğitim ve Staj Merkezi, Yayın No: 17, S.59. İstanbul: Temel Eğitim ve Staj Merkezi.

Peter, B. B. (1991). Common Cents: The ABC Performance Breakthrough, S.261. Cost Technology. Unutkan , Ö. (2010). Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi ve Bir Bir Uygulama. Mali Çözüm,Sayı :97.

Unutkan , Ö. (2010). Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi ve Bir Bir Uygulama. Mali Çözüm,Sayı :97.