Sahil Beldesi Selimpaşa’da Kentsel Yaşam Kalitesi ve Turizmin Canlanmasına Etki Edebilecek Mevcut Potansiyellerin Araştırılması ve Kullanımı için Çözüm Önerileri

İstanbul’a bağlı Silivri İlçesinin bir mahallesi olan Selimpaşa, son dönemlerde iç turizm potansiyeli açısından yükselen birçok kültürel, tarihi değere sahip olan bir sahil beldesidir. Selimpaşa’nın deniz kıyısında olması nedeniyle merkez yerleşimi dışında, sahil boyunca genelde 2 kattan oluşan yazlık konutların bulunduğu siteler yer almaktadır. Deniz kıyısı olmasının avantajının yanında tarihi bir değere de sahip olan Selimpaşa’da, özellikle yaz sezonu boyunca iç ve dış turizmden elde edilebilecek büyük bir ekonomik potansiyel bulunmasına rağmen, kültürel ve sanatsal aktivitelerin yer aldığı bir kentsel canlılık olmadığı gözlemlenmiştir. Son yıllarda betonarme binalardan fazlasıyla nasibini almış olan Selimpaşa’da, restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra yeni işlev verilmesi halinde beldede yaşayan halka ve turizme kazandırılabilecek mimari ve tarihi değere sahip harap halde bulunan birçok bina ise kaderine terkedilmiş durumdadır. Ayrıca liman bölgesi ve ticari faaliyetlerin yer aldığı merkez kısmı da kot farkı nedeniyle birbirinden oldukça kopuktur. Bu bağlamda bölgede yapılan alan araştırması, analizler, yüz yüze anket çalışması ile mevcut problemler tanımlanmış ve özellikle merkez ve liman olarak seçilen iki mekanın doku bütünleşme önerisiyle birlikte, bölgedeki yaşam kalitesi ve turizm potansiyeline getirebileceği katkılar için çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bu nedenlerle, konumu, kültürel kimliği, tarihi değeri, girişinde yer alan üniversite yerleşkesi, merkezde yer alan başka bir üniversitenin bölümleri, verimli topraklarında yetiştirilebilecek çeşitli tıbbi ve aromatik bitkiler ile iç ve dış turizm potansiyeli bulunan Selimpaşa sahip olduğu nitelikleri ile bu çalışmada araştırma konusu olarak seçilmiştir.

Suggestions for Research and Use of Existing Potentials That Could Affect the Quality of Urban Life and Tourism Revival in the Coastal Town of Selimpaşa

Selimpaşa, a neighborhood of the Silivri District of Istanbul, is a coastal town that has many cultural and historical values, and that has recently risen in terms of its domestic tourism potential. Since Selimpaşa is on the seafront, where there are sites with generally two-storey summer houses along the coast apart from the central settlement. Although there is a great economic potential that can be acquired from domestic and foreign tourism particularly during the summer season, it has been observed that there is no urban liveliness of cultural and artistic activities in Selimpaşa, which has a historical value besides the advantage of being seafront. In Selimpaşa, which has exceedingly obtained its share from reinforced concrete buildings in recent years, many desolate buildings having architectural and historical value, which could be brought to the people living in the town and tourism in case of giving the buildings new functions with the restoration works, are left to their fate. Besides, the port area and the center, where the commercial activities are carried out, are also quite disconnected from each other due to the difference in elevation. In this context, the existing problems are identified through field research, analyses, and face-to-face surveys conducted in the region and particularly with the proposal of texture integration of two locations selected as center and port, solution proposals are developed for the possible contributions to the quality of life and tourism potential in the region. For these reasons, with its location, its cultural identity, its historical value, the university campus at its entrance, the departments of another university located at the center, the ability for various medical and aromatic plants to be grown in its fertile soils, and its domestic and foreign tourism potential, Selimpaşa is chosen as the research subject in this study.

___

  • George, K., (1999). Epivati'den Anılar - Yarına Umutla Bakarken, Selanik.
  • Han, B. (2000). “Silivri-Selimpaşa Tarihsel Sit Alanı ve Arhigenya Kız Öğretmen Okulları Araştırma ve Değerlendirme Projesi”. Yüksek Lisans Tez, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Ens., İstanbul.
  • İncekara, A. (2001). “Anadolu'da Yeni Turizm Olanakları ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri” İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 2001-28 2001-2028. Sayılar/İstanbul Ticaret Odası Yayını.
  • Kozanoğlu, C. (1994). Her Yönüyle Silivri, Silivri Belediyesi Kültür Evi Yayını.
  • Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi, Silivri Belediyesi Kültür Evi Yayını (2019).
  • Taşkın, S. (2002). “Silivri-Selimpaşa Kentsel Sit Alanında Tarihsel Çevre Korumaya Yönelik Bir Araştırma ve Küçük Kilise Koruma Projesi”, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Ens., İstanbul.
  • TÜİK. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr
  • Yılmaz, M. (2020). “Selimpaşa Merkez ve Liman Bölgesinde, Doku Bütünleşme Önerisinin, Kentsel Yaşam Kalitesi ve Turizm Potansiyeline Etkileri”, Yüksek Lisans Tezi, Sabahattin Zaim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Ens., İstanbul