ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ'NÜN ENERJİ GÜVENLİĞİ POLİTİKALARI ÇERÇEVESİNDE ÇİN-RUSYA İLİŞKİLERİNİ ANLAMAK

Küresel siyasette son dönemde adından söz ettiren görece yeni bir bölgesel/uluslararası oluşum olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), enerji güvenliği anlamında da etkin olmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, ŞİÖ Enerji Kulübü’nün kurulmasıyla bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmiştir. Bu çalışmada, ŞİÖ’nün Çin-Rusya ilişkilerine enerji güvenliği politikaları bağlamındaki etkileri araştırılacaktır. Bu kapsamda, araştırmada, ŞİÖ Enerji Kulübü’nün de desteğiyle hayata geçirilen Rusya-Çin eksenli enerji projeleri üzerinden vaka analizi yapılacaktır.

___

  • Anadolu Ajansı (2019), “ŞİÖ'nün yeni Genel Sekreteri Vladimir Narov oldu”, Erişim Tarihi: 29.04.2020, Erişim Adresi: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/sionun-yeni-genel-sekreteri-vladimir-narov-oldu/1353900.
  • Aydın, F. F. (2010), “Enerji Tüketimi ve Ekonomik Büyüme”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 35, Ocak-Temmuz 2010, ss. 317-340.
  • Başlamış, C. ve Deprem, O. (2018), Vladimir Vladimiroviç Putin: Rusya’yı Ayağa Kaldıran Lider, İstanbul: Doğan Kitap.
  • Caşın, M. H. ve Derman, G. S. (2016), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, Ankara: SRT Yayınları.