İrtifak Hakkına Bağlı Taşınmaz Yükü

Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikini yalnız o taşınmaz ile sorumlu olacak şekilde, diğer bir kişiye bir şeyi vermek veya yapmak ile yükümlü kılan ayni haktır. Taşınmaz yüküne ayni karakterini veren teminat unsuru, olumlu edim ile sıkı bir bağ içindedir. Bu yönü ile, irtifak haklarına bağlanan ikincil yapma edimleri ile benzerlik gösterir. Ne var ki, irtifak hakkına bağlı yapma ediminin, irtifak sözleşmesinde kararlaştırılarak tescile yansıtılması, irtifaka oranla daha ağır bir yük arz edememesi ve varlığının irtifaka bağlı olmasına karşılık; irtifak ile aynı taşınmazı yükümlese de, taşınmaz yükü kural olarak bağımsızdır. Bununla birlikte, taşınmaz yükünün irtifak hakkına bağlı olarak kurulabilmesi de mümkündür. Bu çerçevede, taşınmaz yükünün bağlanacağı irtifakın eşyaya bağlı ya da kişisel olması bir fark yaratmamak ile beraber, sürekli olması lazımdır. Aynı şekilde, söz konusu irtifak ile bu taşınmaz yükü arasında bir iç bağlantının; taşınmaz yükü ile irtifakın aynı taşınmazı konu alması ve taşınmaz yükünün irtifakın kullanılmasını kolaylaştıracak, mümkün kılacak ya da emniyet altına alacak şekilde kurulması şeklinde sağlanması gerekir. Ancak, taşınmaz yükü irtifak hakkına bağlı yan borçtan farklı olarak, irtifaktan daha ağır bir yük getirebilir. Taşınmaz yükünün irtifaka bağlanması ile, irtifak ayakta kaldığı müddetçe, taşınmazın yükten kurtarılması talep edilemeyecek; irtifak hakkı sona erdiğinde taşınmaz yükü de sona erecektir. Bunun sonucunda, irtifak ile yüklü taşınmazın bölünmesi halinde, irtifakın nakledilemediği parsellerden taşınmaz yükü de terkin edilecektir.

Real Burden Linked with an Easement

The real burden is a right in rem which obliges an owner of immovable property to fulfil an obligation to a beneficiary for which he/she is liable solely with the immovable property. The surety element that makes the real burden a right in rem is highly bound to the positive act. From this aspect, real burden is similar to the accessory positive act to the easement. Despite the fact that the accessory positive act to the easement should be determined within the constitutive agreement of the easement and based on an entry in the land register, that it shouldn’t present a bigger encumbrance than the easement itself and that its existence is bound to the existence of the easement; the real burden is in principle independent. However, a real burden can be linked to an easement. In this context, the real burden must be linked to a permanent easement, but it doesn’t matter if the easement is a real or personal one. Similarly, there should be an internal link between these two rights. This internal link will be assured by establishing the easement and the real burden on the same immovable property and creating the real burden in the way to ease, enable and secure the exercise of the easement. But unlike the accessory positive act bound to easement, the real burden can present a bigger encumbrance than the easement to which it is linked. Real burden linked to the permanent easement, the debtor may not request its redemption and the real burden will be extinguished whenever the easement is extinguished. Consequently, if the property charged with the easement is partitioned, the real burden will be deleted from the parts to which the easement couldn’t be transferred. 

___

  • Akipek J, Akıntürk T and Ateş D, Eşya Hukuku (2nd edn, Beta 2018).
  • Argul MC, ‘Art 730-743 CC’, in Pascal Pichonnaz and Bénédict Foëx (eds), Commentaire romand, Code civil II (Helbing&Lichtenhahn 2016).
  • Bertan S, Aynî Haklar, vol 2 (Balkan 1976).
  • Esener T and Güven K, Eşya Hukuku (7th edn, Yetkin 2017).
  • Foëx B, ‘Une faille dans la protection du grevé en cas de réalisation forcé du droit de superficie: la charge foncière comme solution?’, in Bénédict Foëx and Luc Thénévoz (eds), Insolvence, désentettement et redressement, Etudes réunies en l’honneur de Louis Dollèves (Helbing&Lichtenhahn 2000).
  • Galland C, Le contenu des servitudes foncières, Aspects de droits réels et obligations de faire rattachées à la servitude (Schulthess 2013).
  • Göksu T, ‘Art 667-712, 730-744, 780-792 ZGB’, in Marc Amstutz and others (eds), Handkommentar zum Schweizer Privatrecht (3th edn, Schulthess 2016).
  • Gürsoy KT, Eren F and Cansel E, Türk Eşya Hukuku (2nd edn, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1984).
  • Hatemi H, Serozan R and Arpacı A, Eşya Hukuku (Filiz 1991).
  • Huber E, Exposé des motifs de l’avant-projet (de Code civil suisse) du Département civil de justice et de police (2nd edn, Büchler&Co 1902).
  • Jenny D, ‘Art 782-792’, in Heinrich Honsell, Nedim Peter Vogt and Thomas Geiser (eds), Zivilgesetzbuch II, Basler Kommentar (5th edn, Helbing&Lichtenhahn 2015).
  • Köprülü B and Kaneti S, Sınırlı Ayni Haklar (2nd edn, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 19821983).
  • Leeman H, Sachenrecht, Die beschränkten dinglichen Rechte, Art 730-918 ZGB, Berner Kommentar, vol IV/2 (Stämpfli 1925).
  • Liver P, Die Grunddienstbarkeiten, Art 730-744 ZGB, Zürcher Kommentar, vol IV/2a/1 (3th edn, Schulthess 1980).
  • Moullet Auberson J, La division des biens-fonds (Editions universitaires Fribourg 1993).
  • Noverraz J-D, Constitution et contenu de la charge foncière (Bis et Ter 2005).
  • _ _ ‘Art 782-792 CC’, in Pascal Pichonnaz and Bénédict Foëx (eds), Commentaire romand, Code civil II (Helbing&Lichtenhahn 2016).
  • Oğuzman MK, Seliçi Ö and Oktay-Özdemir S, Eşya Hukuku (21st edn, Filiz 2018).
  • Piotet D, Traité de droit privé suisse, vol V/2 , Les droits réels limités en général, les servitudes et les charges foncières (2nd edn, Helbing&Lichtenhahn 2012).
  • Piotet P, Traité de droit privé suisse, vol V/3, Les droits réels limités en général, les servitudes et les charges foncières (Editions universitaires Fribourg 1978).
  • Rossel V and Mentha FH, Manuel de droit civil suisse, vol 3 (2nd edn, Payot 1922).
  • Schmid-Tschirren C, “Art 730-792, 884-915 and 21, 34-36 SchlT”, in Andrea Büchler and Dominique Jakob (eds), Kurzkommentar Zivilgesetzbuch (Helbing&Lichtenhahn 2012).
  • Schüpbach H-R, ‘La charge foncière, une mal aimée, une mal connue’, < http://www.iconeconsultation-notariale.ch/conf-21-06-2001.htm > Erişim Tarihi 15 March 2019.
  • Simonius P and Sutter T, Schweizerisches Immobiliarsachenrecht, vol 2, Die beschränkten dinglichen Rechte (Helbing&Lichtenhahn 1990).
  • Sirmen L, Eşya Hukuku (6th edn, Yetkin 2018).
  • Steinauer P-H, Les droits réels, vol 2, Propriété foncière, propriété mobilière, généralités sur les droits réels limités, servitudes foncières (4th edn, Stämpfli 2012).
  • _ _ Les droits réels, vol 3, servitudes personnelles, charges foncières, gages immobiliers, gages mobiliers, (4th edn, Stämpfli 2012).
  • Tek GS, Yararı Kalmayan ya da Azalan İrtifak Haklarının Sona Ermesi (MK m. 785) (Oniki Levha 2017).
  • Tuor P, Schnyder B, Schmid J and Rumo-Jungo A, Das schweizerische Zivilgesetzbuch (14th edn, Schulthess 2015). Wieland C, Les droits réels dans le Code civil suisse, vol 1 (Henri Bovay tr, M. Giard&E. Brière 1913).
İstanbul Hukuk Mecmuası-Cover
  • ISSN: 2636-7734
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1935
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Yayınevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kambiyo Senedinin Cirosunun Düzenleyen Tarafından Yasaklanması

İsmail Cem SOYKAN

Borcun İfasının, Sözleşmenin Kurulmasından Sonraki Bir Olgunun Gerçekleşmesinden İtibaren Belirli Bir Sürenin Geçmesiyle Muaccel Olacağının Kararlaştırıldığı Hallerde Borçlunun Temerrüde Düşmesi İçin İhtar Şart Mıdır?

Kürşad YAĞCI

Tahkim Alanında Toplumsal Cinsiyetin Yansımaları (Hakem Seçiminde Cinsiyet Çeşitliliği)

Seda ÖZMUMCU

İrtifak Hakkına Bağlı Taşınmaz Yükü

Gülen Sinem TEK

Türk Ceza Kanununda Zincirleme Suçun Uygulanma Koşulları

Muhammed DEMİREL, Melik KARTAL

Borcun İfasının, Sözleşmenin Kurulmasından Sonraki Bir Olgunun Gerçekleşmesinden İtibaren Belirli Bir Sürenin Geçmesiyle Muaccel Olacağının Kararlaştırıldığı Hallerde Borçlunun Temerrüde Düşmesi İçin İhtar Şart Mıdır? (Vadenin Sonradan Belirli Hale Gelebilirliği Üzerine)

Kürşad YAĞCI

Paylı Mülkiyete Tabi Bir Taşınmazda Paydaşların Yararlanma, Kullanma ve Yönetime İlişkin Hukuki İşlemlerinin Şerhi

Arzu GENÇ ARIDEMİR, Sanem AKSOY DURSUN

Alman Karayolları Trafik Kanunu’nda 20 Haziran 2017’de Yapılan Değişiklikler Çerçevesinde Türk/ İsviçre Hukuku’nda Araçların Otonomlaştırılmasının İşletenin Sorumluluğuna Etkisi

Cüneyt PEKMEZ

Yabancı Unsurlu Futbol Menajerliği Sözleşmesinden Doğan Uyuşmazlıkların Çözüm Yolları ve Uygulanacak Hukuk

Cemil GÜNER

Medeni Yargılama Hukukunda Hâkimin Türk Hukukunu Resen Uygulamasının Temeli: Vakıalar, Vakıaların Önemi, Vakıaların Çeşitli Yönlerden Sınıflandırılması ve Vakıaların Tespiti

A. Selman ARISOY