Periventriküler Nodüler Heterotopi: Olgu Sunumu

Periventriküler nodüler heterotopi (PNH), embriyonik gelişim sırasında serebral gri cevheri oluşturacak olan nöronların normal göçünü tamamlayamaması ve beynin periventriküler bölgesinde nodüllerin veya nöron kümelerinin oluşumu ile sonuçlanan nörolojik bir hastalıktır. Yetişkinlikte en sık görülen gri madde heterotopisi olmakla birlikte nadir görülen bir durumdur. PNH sıklıkla epilepsi, psikomotor gelişim gerilikleri ve/veya kognitif sorunlarla ortaya çıkar. Görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde epilepsi hastalarının bir kısmında PNH kolaylıkla tanınabilmektedir. Altta yatan neden henüz tam olarak aydınlatılamamıştır ancak FLNA genindeki (Filamin A) nokta mutasyonlar gibi genetik anomaliler, vasküler patolojiler, civa toksikasyonu gibi çevresel faktörler ve radyasyona maruziyet gibi nedenler sayılabilir. Bu yazıda epileptik nöbet ile prezente olan ve kranial Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile tanısı konan FLNA negatif bir Periventriküler nodüler heterotopi (PNH) olgusu sunulmaktadır.

Periventricular Nodular Heterotopia: A Case Report

Periventricular nodular heterotopia (PNH) is the name given to the heterotopic subependymal localization of gray matter in the walls of the lateral ventricle. It is a neurological disorder that results from the abnormal migration of neurons responsible for forming cerebral gray matter during embryonic development, leading to the formation of nodules or clusters of neurons in the periventricular region of the brain. Although it is a rare condition, PNH is the most commonly observed form of gray matter heterotopia in adulthood. PNH often presents with epilepsy, psychomotor developmental delays, and/or cognitive issues. Advances in imaging techniques have facilitated the identification of PNH in some epilepsy patients. The underlying cause has not been fully elucidated yet, but it may involve genetic anomalies such as point mutations in the FLNA gene (Filamin A), vascular pathologies, environmental factors like mercury toxicity, and exposure to radiation. This article presents a case of Periventricular Nodular Heterotopia (PNH) with a negative FLNA mutation, diagnosed through cranial Magnetic Resonance Imaging (MRI), in a patient presenting with epileptic seizures.

___

  • Watrin F, Manent JB, Cardoso C, Represa A. Causes and consequences of gray matter heterotopia. CNS Neurosci Ther. 2015;21(2):112-22.
  • Vilan A, Ferreira, MV, Pereira M.et al. Periventricular heterotopia and novel FLNA gene variant: Clinical and neuroimaging clues for an early diagnosis. Journal of Neonatology (2023):09732179221142966.
  • Vriend I, Oegema R. Genetic causes underlying grey matter heterotopia. European Journal of Paediatric Neurology. 2021;32:82-92.
  • Gleeson JG. Neuronal migration disorders. Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 2001;7:167-71.
  • Dubeau F, Tampieri D, Lee N, et al. Periventicular and subcortical nodular heterotopia. A study of 33 patients. Brain. 1995;118:1273-87.
  • Zantur B, Dönmez MC, Demirci S. Subkortikal bant heterotopisi, olgu sunumu, S.D.Ü. Tıp Fak. Derg. 2007;14(2):35-37.
  • Parrini E, Ramazzotti A, Dobyns WB, et al. Periventricular heterotopia: Phenotypic heterogeneity and correlation with filamin A mutations. Brain. 2006;129:1892–1906.
  • Fox JW, Lamperti ED, Eksioglu YZ, et al. Mutations in filamin 1 prevent migration of cerebral cortical neurons in human periventricular heterotopia. Neuron. 1998;21:1315–1325.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2536-4499
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları
Sayıdaki Diğer Makaleler

Alüminyum Maruziyeti ve Sağlık

Fatma NİZAMLIOĞLU, Mustafa NİZAMLIOĞLU

O-Fenilendiamin ve Benzokinon Bazlı Polimer Filmle Oluşturulan Kolesterol Biyosensörünün Elektrokimyasal Karakterizasyonu

Kezban KARTLAŞMIŞ, Umut KÖKBAŞ, Levent KAYRIN

Geleceğin Sağlık Profesyonellerinin Sürdürülebilir Yaşam Bilgi ve Uygulama Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Bir Üniversite Örneği

Taygun DAYI, Murat ÖZGÖREN, Adile ÖNİZ

Evde Sağlık Hastalarının Profili ve Hastalara Verilen Sağlık Hizmetinin Değerlendirilmesi- İstanbul İli Örneği

Neşe KISKAÇ, Burcu HACIOĞLU, Meryem GÜVEN, Mahruk RASHİDİ, Gülay YILDIRIM, Yalçın HACIOĞLU

3 Boyutlu Yazıcı Materyallerinin Cerrahi ve Hemşirelik Alanında Kullanımına Bakış

Kıymet ÖZTEPE YEŞİLYURT

Banka Çalışanlarının Yaşam Doyumları, Depresyon Durumları, Beslenme Alışkanlıkları ile Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi: İstanbul İli Örneği

Halime PULAT DEMİR, Hatice Merve BAYRAM

Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Perspektifinden Ofis Çalışanlarının Mesleki Kaynaklı Yaşadıkları Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları ve Çalışma Ortamı, Vücut Uygunluğu, Dinlenme Molaları ve Ağrıdan Yakınma Durumları İlişkileri

Güfte CANER AKIN, Derya ÇEVİK TAŞDEMİR

Yetişkinlerde Ruh Sağlığı Sürekliliğinin Hedonik Açlık ve Beslenme Alışkanlıkları ile İlişkisi

Edanur ARSLAN, Nihan YALDIZ

Meme Kanserinde Ki67 İndeks Ölçümlerinin Manuel ve Dijital Yöntemler Açısından Kıyaslanması

Zuhal SİLAV

Mikrodiskektomi ile Opere Edilen Lomber Disk Hernili Hastalarda Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Mahmut ÖZDEN