Bir güzellik salonunun tur çizelgeleme problemi için karma tamsayılı hedef programlama modelinin geliştirilmesi

Tur çizelgeleme problemleri, haftanın yedi günü ve gün içinde de birden çok vardiya çalışan oteller, polis istasyonları ve havaalanları gibi organizasyonlara ait problemlerdir. Bu problemlerde, işçilerin haftanın belirli günlerine ve günlerin belirli saatlerine çalışmak üzere atanmaları söz konusudur. İşçilere günlük ve haftalık molalar verilmelidir. Her bir işçinin çalışacağı turlar ( günün saatleri ve haftanın günleri) açıkça belirtilmelidir. Amaç, her bir çalışma günü ve saati için ihtiyaç duyulan işgücü sayısını minimum maliyetle karşılamak şartıyla, her bir tura atanacak işgücü sayısının belirlenmesidir ( Alfares [1]). Bu çalışmada bir güzellik salonunun tur çizelgeleme problemi ele alınacaktır. Bu problemi yansıtan bir karma tamsayılı tur çizelgeleme modeli önerilecektir. Model çözülecek ve elde edilen sonuçlar değerlendirilecektir.

Bir güzellik salonunun tur çizelgeleme problemi için karma tamsayılı hedef programlama modelinin geliştirilmesi

Many service organizations have tour scheduling problems which include assignment of daily shift and weekly days-off scheduling. In this paper the tour scheduling problem of a beauty center which confront with such a problem has been studied. A mixed integer goal programming model to solve the decision making problem of beauty center which works seven days a week and 12 hours a day on two shifts, has two departments for women and men and employs 15 workers has been set up. This model has been solved and the solution obtained has been commented on . Beauty center has three goals of which the first two goals are related with the days off and the third one is related with the shifts.. In solving the model we have obtained a tour chart which also reaches first two goals. 

___

  • H.K. Alfares, Survey, Categorization, and Comparison of Recent Tour Scheduling Literature. Annals of Operations Research. 127, 145-175 (2004).
  • P.E. Taylor, S.J. Huxley, A Break from Tradition fort he San Francisco Police: Patrol Officer Scheduling Using an Optimization Based Decision Support System. Interfaces. 19, 24 (1989).
  • M.J. Brusco, L.W. Jacobs, Improving Personel Scheduling At Airline Stations. Operations Research. 43, 741-751 (1995).
  • H.K. Alfares, Aircraft Maintenance Workforce Scheduling. Journal of Quality in Maintenance Engineering., 5, 78-88 (1999).
  • H.K. Alfares, Staffing and Workforce Scheduling for a Security Gate. International Journal of Operations and Quantitative Management. 7(4), 281-293 (2001).
  • J.F. Bard, L.Wan, Weekly Scheduling in the Service Industry: An Applıcation to Mail Processing and Distribution Centers. IIE Transactions. 37, 379-396 (2005).
  • B.H. Andrews, H.L. Parsons, L.L. Bean Chooses A Telephone Agent Scheduling System., Interfaces. 19, 1-9 (1989).
  • R.R. Love, J.M. Hoey, Management Science Improves Fast-Food Operations. Interfaces. 20, 21-29 (1990).
  • I.Gerhkoff, Optimizing Flight Crew Schedules. Interface. 9, 1-9 (1989).
  • S. Schindler, T. Semmel, Station Staffing At Pan American World Airways. Interfaces. 23, 91-106 (1993).
  • G.W. Graves, R.D.Mcbrıde, I. Gerhkoff, D. Anderson, D. Mahıdhara, Flight Crew Scheduling. Management Science. 39, 736-745 (1993).
  • G.M. Thompson, Assigning Telephone Operators to Shifts at new Brunswick telephone Company. Interfaces. 27, 1-11 (1997).